Hlavní navigace

Máte tu správnou zdravotní pojišťovnu?

13. 3. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

O vaši přízeň se v ČR uchází devět zdravotních pojišťoven. Všechny nejsou stejné. Je právě ta vaše tou nejvhodnější? Neplaťte, komu nechcete. Vyždímejte z nich maximum!

Asi nejznámější zdravotní pojišťovnou v České republice je Všeobecná zdravotní pojišťovna. Pojišťovna, která již dávno získala své klienty už prostě tím, že jim automaticky poslala kartičku pojištěnce ještě předtím, než se dezorientovaný klient u ní rozhodl zaregistrovat. Dnes sice platí svobodná volba pojišťovny, ale kolik procent lidí ji už změnilo?

Aniž bych se chtěl zabývat rozdílnostmi v hrazení lékařské péče (čemuž vůbec nerozumím), lze uvést alespoň pár parametrů, podle kterých je možné si tu svoji pojišťovnu vybrat.

Např. již dnes vím, že je dobré si zjistit, zda má váš lékař s danou zdravotní pojišťovnou uzavřenou smlouvu. Přece jenom by bylo hloupé, abyste kvůli změně pojišťovny museli opustit svého lékaře a kvůli tomu dojížděli na běžné vyšetření někam do horoucích pekel.

Všechny zdravotní pojišťovny mají svoji internetovou prezentaci. Tam je přirozeně možné najít spoustu informací a mimo jiné i tu, proč je právě ta, na jejíchž stránkách se nacházíte, tou nejlepší.

Zpravidla pojišťovny nabízejí i jakýsi „nadstandard“, který by měl z marketingového hlediska nalákat pokud možno co nejvíce nových klientů. Teď nemám na mysli známou nadstandardní zdravotní péči (o té to také je, ale to neumím hodnotit), ale spíše programy umožňující získat něco navíc.

Tak např. Všeobecná zdravotní pojišťovna nabízí pro některé děti léčebné ozdravné pobyty. Je určitě pravda, že na to, aby se právě vaše dítě na takový pobyt dostalo, je třeba hodně práce. Nicméně máte-li doma astmatickou holčičku, určitě máte šanci. Druhou věcí je, že kamarád, který na takovém pobytu u jedné z pojišťoven kdysi byl, mi tvrdil, že tam byli všichni zdraví jako řípy. To přirozeně nemohu hodnotit, to ať si každý probere.

Ozdravné pobyty ale nabízí také Vojenská zdravotní pojišťovna (ta je poněkud konkrétnější ve vyčíslení nákladů, otevřeně říká, že platí 80 %) a Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE. Je možné, že má podobný program i některá z ostatních. To se nám ovšem nepodařilo zjistit.

Tabulka č. 281
Zdravotní pojišťovny v ČR Kód
Všeobecná zdravotní pojišťovna 111
Vojenská zdravotní pojišťovna 201
Hutnická zaměstnanecká pojišťovna 205
Oborová zdravotní pojišťovna bank, poj. a stav. 207
Zaměstnanecká pojišťovna Škoda 209
Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR 211
Revírní bratrská pokladna 213
Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE 217
Česká národní zdravotní pojišťovna 222

Hutnická zaměstnanecká pojišťovna nabízí, stejně jako Revírní bratrská pokladna (zajímavé jméno pro zdravotní pojišťovnu), pro své klienty vitamíny zdarma. To již je přece jenom něco trochu hmatatelnějšího. Zvláště v okamžiku, kdy se dozvíme, kolik set korun takové balení vitamínů stojí.

Velmi příjemným lákadlem Oborové zdravotní pojišťovny a České národní zdravotní pojišťovny jsou volné hodiny ve vybraných plaveckých bazénech. Je sice asi pravdou, že musí být v takové době v bazénu „natřískáno“, klient si ale může teoreticky ušetřit na vstupném velmi slušné peníze. Možná podstatně víc, než by ušetřil na darovaných vitamínech.

Česká národní zdravotní pojišťovna také nabízí program „bonus plus“, kde klient získává body (za preventivní prohlídky, dárcovství krve, nábor nových pojistníků atd.), za které může získat nadstandardní zdravotní péči, příspěvky na nehrazené léky apod.

skoleni_15_4

Oborová zdravotní pojišťovna dále nabízí svým klientům, jsou-li mladší 26 let, celoroční pojistné léčebných výloh v zahraničí zdarma. Jelikož je toto pojištění ve spolupráci s pojišťovnou Generali, jedná se pravděpodobně o klasické „dvoustovkové“ pojištění, které si mladí normálně sjednávají ke kartám ISIC nebo GO 26.

Jak již bylo řečeno, tyto výhody zdaleka nepředstavují hlavní kritérium výběru zdravotní pojišťovny. Nicméně jde o něco, do čeho vidí i běžný člověk a co může být určitým vodítkem. Pokud tedy chodím rád plavat nebo pojídám vitamíny, mám pro příště jasno.

Změnili jste již zdravotní pojišťovnu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).