Hlavní navigace

Máte nárok na sociální dávky? (PORADNA)

31. 7. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Kdy máte nárok na mimořádnou peněžitou pomoc? A má nárok na dávky v hmotné nouzi člověk, který má trvalý pobyt hlášený na úřadě? Odpovědi ze sociální poradny.

sociální poradně se objevily zajímavé dotazy, pojďme se na některé z nich podívat, třeba odpovědi pomůžou i vám. Pokládat otázky můžete na stránkách: www.mesec.cz/poradna/socialni-davky/ 

Nedávno jsem porodila a žiji sama se svým synem. Potřebovala bych poradit, co je vše potřeba k vyřízeni žádosti o porodné, rodičovský příspěvek a přídavek na dítě.

Veškeré tyto dávky vyřídíte na Úřadu práce, oddělení státní sociální podpory. Jestliže má vaše dítě uvedeného svého otce v rodném listě, tak budete muset dokládat i jeho příjmy. Pokud s otcem dítěte nežijete, tak si budete muset nechat dítě soudně svěřit do výchovy, jedině takto budete započítávána pouze s dítětem. Pro porodné se dokládá čtvrtletní příjem – čtvrtletí, které předchází čtvrtletí, ve kterém jste porodila, pro přídavky roční příjem, až do 30.9.2014 je to příjem za rok 2012. Rodičovský příspěvek se vyřizuje až po ukončení peněžité pomoci v mateřství. Pokud ji nepobíráte, nárok by byl ode dne porodu.

Jak je možné, že bezdomovci, který má trvalý pobyt hlášený na úřadě, nedá sociální úřad žádný příspěvek na živobytí? Prý jen v případě, že bude bydlet v azylovém domě – kde se platí za postel v nechutném prostředí 3–4000 Kč. A dost často tam ani místo není. Až pak prý má nárok na pomoc v hmotné nouzi s tím, že příspěvek na bydlení jde rovnou do organizace.

Nechť se znova zmíněná osoba obrátí na oddělení dávek pomoci v hmotné nouzi a žádost o příspěvek na živobytí si zrovna podá. Pokud by mu byla dávka zamítnuta, mohl by se odvolat k Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Dcera známé (19 let), která bydlí s matkou, nikde nepracuje. Je na Úřadu práce a je ve 3. měsíci na rizikovém těhotenství s chlapcem, který se sice k ní zná, ale nemá příjem a bydlí u rodičů. Slečna má diabetes 1. stupně, celkem dost závažný. Kromě toho, že žádný příjem nemá, musí si ještě platit vyšetření, na které ji lékaři posílají a spoustu dalších věcí, nutných na korigování cukru, na měření glykemie (několikrát denně). Když má neschopnost jakékoliv práce a rizikové těhotenství, bydlí u matky, má nárok na nějaký příspěvek ze sociálky? Jana

Pokud žije daná slečna ve společné domácnosti se svou matkou, tak pro účely dávek pomoci v hmotné nouzi se pro výpočet těchto dávek bude započítávat společně s ní, tzn., že se bude dávka vypočítávat i z matčina příjmu. V rámci těchto dávek lze právě navýšit částku živobytí osoby, která se např. léčí s diabetem, ale také z důvodu zvýšených dietních nároků v těhotenství. V jejím případě by se jednalo o navýšení jejího životního minima cca o 2000 Kč. Záleží ale na výši matčina příjmu. Aby se mohla slečna posuzovat samostatně, musela by prokázat samostatnou domácnost.

Sestře shořela komplet stodola, ve které měla uskladněné zahradní stroje atd. stodolu neměla pojištěnou protože je samoživitelka a neměla na to. Existuje nějaká nenávratná půjčka, nebo pomoc města či nějakých úřadů na obnovu zničeného majetku?

Mimořádná okamžitá pomoc je dávkou nenárokovou, vyřizuje se na Úřadu práce, oddělení dávek pomoci v hmotné nouzi. To, že je dávkou nenárokovou znamená, že její přiznání závisí na individuálním posouzení dané situace Úřadem práce, který by o dávce rozhodoval.

Je mi 63 let a vyměřili mi starobní důchod 4500 Kč. Nemám žádný majetek, žiji v nájmu za 5000 Kč měsíčně, nemám na jídlo ani na oblečení. Stálé bydliště mám na Moravě, ale žiji v Brandýse nad Labem, můžu požádat o sociální dávky, o jaké a kde, v Brandýse nad Labem, nebo na Moravě? Jaká potřebuji potvrzení? Milan

Záleží hlavně na tom, zda žijete či nežijete sám. Pokud žijete sám, tak se zkuste obrátit na Úřad práce, oddělení dávek pomoci v hmotné nouzi a nechejte si posoudit nárok na dávky z tohoto systému. Pokud se léčíte s diabetem, chodíte na dialýzu či máte jiné zvýšené nároky na dietní stravování, určitě se o tom zmiňte. Zvýšíte tak šanci na získání příspěvku na živobytí, protože ten se odvíjí od výše příjmů osoby a také od jejího životního minima. Také se zkuste přihlásit v bytě, jehož jste nájemcem, k trvalému bydlišti, mohl byste si požádat o příspěvek, popř. o doplatek na bydlení. Zkuste se obrátit na Úřad práce v místě bydliště, měli by vám poradit, resp. podat žádosti byste měl v místě trvalého bydliště spolu s žádostí o postoupení těchto žádostí na Úřad práce, v jehož obvodu se zdržujete a bydlíte.

dan_z_prijmu

Jsem sama s roční dcerou. Mé příjmy jsou 7600 Kč, nájem činí 8000 Kč. Na jaké sociální dávky mám nárok?

Pokud jste nájemcem či vlastníkem bytu či nemovitosti, v bytě máte také trvalý pobyt, tak si zkuste požádat o příspěvek na bydlení, který vyřídíte na Úřadu práce, oddělení státní sociální podpory. Na stejném oddělení byste si mohla zkusit požádat o přídavek na dítě. Veškeré sociální dávky jsou ale testovány na příjem. U příspěvku na bydlení se dokládá příjem kalendářního čtvrtletí, který předchází čtvrtletí, ve kterém si žádáte, u přídavků na dítě se nyní až do 30.9.2014 dokládá příjem za rok 2012. Co se týče dávek pomoci v hmotné nouzi – tyto dávky tzv. doplácejí do částky životního minima rodiny, které ve vašem případě činí 4880 Kč. Váš příjem je i po odpočtu tzv. přiměřených nákladů na bydlení vyšší, než tato částka životního minima, a to znamená, že nárok na dávky z tohoto systému mít s největší pravděpodobností nebudete. Nepíšete ale o výživném, které byste měla na dítě od jeho otce dostávat a zvýšit si tak svůj případný příjem, a tento nárok byste samozřejmě měla uplatnit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv redaktorů serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).