Hlavní navigace

Máme žít na dluh?

19. 3. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nejen banky nám nabízejí „stále výhodnější“ úvěrové produkty a snaží se nás přimět k tomu, abychom žili americkým způsobem života – na dluh. Nyní se do boje pouští i společnost Europay International, jejímž cílem je popularizace kreditních karet.

Společnost Europay International chce v letošním roce popularizovat nabídku kreditních karet. Zdůrazňuje přitom jejich odlišnosti od karet platebních. Vzhledem k tomu, že banky nabízejí při jednorázovém splacení úvěru nulové úroky, není od věci shrnou si výhody a nevýhody kreditních karet.

Pokud kreditní kartou platíme v obchodech, nečerpáme prostředky z běžného účtu, nýbrž z úvěru poskytnutého bankou. Jinými slovy, náš zůstatek na běžném účtu se po provedení platby nezmění a nám dál plynou úroky z vkladu. Zvýší se však úvěr čerpaný od banky. Vzhledem k tomu, že úroky z úvěru jsou z pochopitelných důvodů vyšší než úroky z vkladů, by se nám tato transakce neměla vyplatit. Ovšem nesmíme zapomenout na již zmíněné odpuštění úroků při jednorázovém splacení úvěru! Pokud počítáme s tím, že úvěr splatíme ve vymezeném termínu v plné výši, například platbou od zaměstnavatele, nejen že nám banka peníze půjčí „zadarmo“, ale ještě nám může zaplatit úroky z vkladů.

Proč to banka dělá? Banka není dobročinná organizace, které by šlo o blaho občanů. Banky mají (zpravidla) dobře spočítáno, aby se jim obchod vyplatil. Vždyť jim nejde o nic jiného, než o zisk. Na tom není nic špatného, ale je dobré si to uvědomovat. I při poskytnutí nulového úroku z úvěru kreditní karty banka přeci jen nebude škodná. Zaplatíte totiž jednak poplatek za vydání, měsíční poplatek za vedení úvěrového účtu (u většiny bank) a v neposlední řadě poplatky za platební styk případně účetní položky. A navíc, může se někdy stát, že se platba opozdí, že bude nižší než jste předpokládali nebo že vyberete z úvěrového účtu částku vyšší než je váš měsíční příjem, a v takovém případě zaplatíte nemalé úroky v plné výši.

skoleni_15_4

Vyplatí se tedy kreditní karta? Jednoznačná odpověď na tuto otázku neexistuje. Lze získat kreditní kartu za pouhých 200 Kč ročně, neplatit žádné poplatky za vedení úvěrového účtu, a pokud budete splácet včas celý úvěr, nezaplatíte nic ani na úrocích. Ovšem je zde nebezpečí, s nímž banky zjevně počítají. Jakmile si zvyknete žít na úvěr, zjistíte, že ho nemusíte ani celý splácet. A v tom okamžiku přichází řada na banku, aby si přišla na své.

Naši dědečkové a babičky spořili, místo aby žili na úvěr, a o úspory nejednou přišli. Celosvětový trend udávaný Spojenými státy říká: žijte nyní, plaťte později. Ale co když později nebudu moci úvěr splácet?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).