Hlavní navigace

Levné Turecko, drahé Slovensko. Na kolik letos vyjde dovolená?

23. 5. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V Turecku si za stejné množství korun letos pořídíme o 20 % více zboží a služeb. Na Slovensku už naopak máme nižší kupní sílu než u nás.

Období letních dovolených se blíží a kromě příjemných starostí se na mysl dere také otázka, kolik si toho letos za uspořené peníze na dovolenou budeme moci dopřát. Lehkou nervozitu vzbuzují především neutuchající diskuze o slabé koruně, které oslabily kupní sílu Čechů v zahraničí a cestovním kancelářím zdražily nákup ubytovacích kapacit. Ale ani cizina nestagnuje a vyvíjí se. Možná v některých zemích nastaly podobné nebo jiné události, které ceny ovlivnily i zde. Vyplatí se proto podívat na to, kde bude letos pro Čechy dráže a kde naopak levněji. Čtěte více: Dovolená se letos prodraží. s výměnou eur počkejte, s dolary pospěšte

V loňském roce uskutečnili Češi téměř 4,2 miliónu delších zahraničních cest, nejméně od roku 2006. Přesto platí, že cestování neodmyslitelně patří k životnímu stylu českých domácností. Recese v české ekonomice změnila naše cestovní zvyklosti překvapivě málo. Češi se svých zahraničních dovolených nevzdávají, spíš jen zkracují své pobyty, pokud cítí potřebu šetřit, říká Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank. Zajímavou skutečností je, že tuzemci loni vycestovali méně než v roce 2003, tj. v roce předcházejícím vstupu Česka do Evropské unie. Tehdy počet výjezdů českých domácností dosáhl téměř 4.5 milionů. Za uplynulých 11 let se zároveň zkrátila průměrná délka zahraniční dovolené. Zatímco v roce 2003 Češi na jedné dovolené přenocovali v průměru 9,9krát, loni to bylo už jen 8,4krát.

Na dovolenou s platební kartou

Využívání platebních karet na dovolené je komfortní, ale je třeba dbát na bezpečnost. To znamená mít neustále přehled o tom, kde se karta nachází a kdo s ní manipuluje, a to i při platbách v obchodech. Platební karty fungují buďto na principu čipové technologie nebo autorizací online pomocí PIN. V případě, že zjistíte ztrátu nebo cokoliv podezřelého, pak je možné kartu zdarma zablokovat prostřednictvím bezplatné nonstop služby. Vhodným ochranným prvkem je nastavení rozumného denního limitu čerpaných prostředků, který by měl odpovídat vašim individuálním potřebám, ale zároveň působit jako bezpečnostní prvek ochrany prostředků na účtu. Další možností je nastavení dodatečné autorizace plateb, například prostřednictvím mobilního telefonu, kterou některé typy platebních karet umožňují.

Bulharsko je stále nejlevnější

Ze čtrnácti zemí, kam Češi nejčastěji jezdí za rekreací, mají nejvyšší kupní sílu v Bulharsku. Česká tisícikoruna zde má hodnotu téměř 1400 Kč. Dobře si v tomto ohledu stojí také Turecko a Maďarsko, kde hodnota české tisícovky činí necelých 1200 Kč. To jsou ale jediné tři běžné turistické destinace, kam Češi jezdí, kde si toho za stejný peníz koupí více než doma. Ve většině zemí, kam rádi jezdí, na tom z hlediska kupní síly jsou hůře než v tuzemsku. Nejméně výhodná situace pro ně panuje ve Francii. Českých 1000 Kč zde má hodnotu pouhých 620 Kč. Nižší kupní sílu budete mít také ve stále nejoblíbenější turistické destinaci – Chorvatsku a překvapivě už i na Slovensku. Zdá se tedy, že oslabení koruny Českou národní bankou vykonalo své. V průměru si v zahraničí za 1000 Kč koupíme o 14,5 % méně než v České republice.

Kdo by ale s cílem skutečně levné dovolené vybíral Bulharsko či Turecko u cestovní kanceláře, na nízké ceny se překvapivě nedostane. Zejména v Bulharsku zahraniční řetězce budují luxusní hotely, ve kterých jsou pokoje mnohem dražší než ve známých levných penzionech. Obraz země jako levné destinace se mění, říká Stanislav Zíma, marketingový ředitel Exim Tours. Podobně je tomu v Turecku. Cena zájezdů nepoklesla, protože se zvyšují ceny. Když dojde v Turecku k rekonstrukci tříhvězdičkového hotelu, je automaticky upgradován na vyšší kategorii a s tím rostou také ceny. To znamená, že v případě organizovaných zájezdů neušetříte, ale za své peníze dostanete kvalitnější služby. Kupní síla není u organizovaných zájezdů tak důležitá, klienti mají obvykle předplaceno 90 % až 100 % služeb, které na dovolené využijí, říká Zíma s poukazem na stále rostoucí oblibu All Inclusive dovolených.

skoleni_15_4

Oproti loňsku všude dráž. Až na Turecko

Pokud byste do ciziny vyrazili se stejným obnosem v peněžence, smiřte se s tím, že si toho pořídíte méně. Nejde jen o rozdíl způsobený inflací. Na rozdílu se projevilo oslabení koruny, nicméně nerovnoměrně. V některých zemích, které mají Češi v oblibě, totiž rovněž proběhlo oslabení domácí měny. Turecko postihla devalvace, kterou inflace ještě nestihla dohnat, říká Pavel Sobíšek. Díky tomu je v zemi momentálně levněji přibližně o 20 % než loni. Do léta však inflace něco z tohoto poklesu pohltí. Přesto se můžete těšit na to, že si toho v Turecku koupíte více než loni. S mírnějším zdražením do pěti procent je třeba počítat v Bulharsku, Tunisku a Řecku. Jsou to země, které se potýkaly s deflací, případně oslabením měny. Největší pokles kupní síly vůči loňskému roku pocítí Češi v západní Evropě. V Rakousku se zdražení po převodu korun na eura blíží osmi procentům. 

Ceny v zahraničí

Pokud se nebudeme držet srovnání s loňským rokem, který ovlivnilo právě oslabení koruny, nestojíme si zase tak špatně. Vezmeme-li jako srovnávací základnu stav před vstupem do Evropské unie, tedy rok 2003, polepšili jsme si ve většině zemí, které patří k oblíbeným turistickým destinacím. V průměru je kupní síla Čechů vyšší o 10 %, ale například v Turecku vzrostla téměř o 100 %. Naopak překvapí, že v Egyptě je pro Čechy dnes o 53 % dráž než v roce 2003, kdy zde ale ještě zdaleka nebyla tak vyspělá turistická infrastruktura, která zdražení ospravedlňuje. Je to dobrý důkaz, že Češi v dlouhodobém horizontu bohatnou, v západních zemích si můžeme za své peníze koupit asi o desetinu víc než před deseti lety. Naopak ceny v zemích na Balkánu z pohledu české peněženky stoupají, i když je tu pro nás stále levně, říká Pavel Sobíšek.

Ceny v zahraničí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spotřebitelské finance i politicko-ekonomická témata jsou vodou na můj mlýn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).