Hlavní navigace

Leasing má během krize těžší cestu k zákazníkům

14. 1. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Využívat pro financování leasing není v tuzemsku pro běžného člověka příliš rozšířené. Kromě čerpání leasingu při splácení automobilu se nepodnikatelské financování příliš nepoužívá. Pro nezasvěceného může leasing znít jako hudba z jiného světa, ale u firem a podnikatelů jde o oblíbenou formu financování.

Zatímco spotřebitelským úvěrům se loni dařilo a zvyšoval se i počet vydaných kreditních karet, na leasingu se plně projevil ekonomický pokles navazující na finanční krizi. To mělo za následek sníženou potřebu úvěrování leasingem. A kromě omezování firemních úvěrů se trend omezování spotřeby dostal i na úroveň domácností. Pryč jsou však doby, kdy šla na leasing pořídit například televize. Dnešní nabídka leasingových společností počítá s velmi vysokými částkami při financování.

Co všechno lze pořídit na leasing?

Leasing je druh půjčky, avšak věc, kterou užíváte a za kterou platíte, není ve vašem vlastnictví, nýbrž je majetkem věřitele. To je hlavní rozdíl od běžných spotřebitelských úvěrů, ale také od hypotéčních úvěrů nebo úvěrů ze stavebního spoření. Pro nepodnikatele je nabídka omezena nejčastěji na osobní automobily, stroje (zvláště pro kutily a fandy řemesla) či výpočetní techniku. Pro živnostníky a firmy se však otevírá široké spektrum leasingového úvěrování. Kromě již zmíněných automobilů (osobní, nákladní nebo lehká užitková vozidla) můžete financovat i strojní zařízení, výpočetní techniku, kanceláře a jejich vybavení či nemovitosti. Vyjma movitých věcí můžete použít leasing jako zdroj financování ve stavebnictví. Téměř polovina leasingu směřuje právě do movitých věcí soukromého sektoru a třetina do průmyslu a stavebnictví.

Čtrnáctiprocentní pokles leasingu během prvních tří čtvrtletí roku 2007 byl důsledkem jednak daňové reformy, kdy leasing ztratil zásadní výhody a v cenové konkurenci spotřebitelských úvěrů měl malou šanci obstát, ale zároveň byl důsledkem hledání nových cest leasingovými společnostmi, které vedly právě do objemnějšího poskytování spotřebitelských úvěrů. Proto u mnoha leasingových společností jsou v nabídce i běžné úvěry a samotný leasing využívají hlavně podnikatelé a firmy. Lesing je silný zvláště ve financování nákladních a dodávkových vozidel, strojů a zařízení, ale zájem je i o leasingové splátky u lodí či letadel.

<calculator id=„7“></calcu­lator>

Hrozí větší nesplácení půjček

Zatímco bankovní domy musely výrazně zpřísnit podmínky pro půjčování peněz vzhledem k velké nedůvěře na trhu během krize, leasingové společnosti a nebankovní instituce jsou na tom o poznání lépe. Podle Česká leasingové a finanční asociace (ČLFA) mají tyto firmy dobrou stabilitu i přes tvrdé podmínky na trhu během finanční krize. Že leasingové společnosti nejsou zvenčí ohrožené finanční krizí, však vděčí hlavně domácímu působení, přestože jsou často členy známých finančních skupin s bankovním vlastníkem. Český domácí trh není nijak globální krizí zasažen, pokud jde o nezdravý finanční stav úvěrujících institucí. Krize do Česka přichází hlavně zprostředkovaně, ale může mít následky v podobě růstu finanční lability a vyšší delikvence zákazníků s úvěry. Čtěte více: Seriál o finanční krizi.

Jenže nastupující recese evropských ekonomik moc leasingu nepomůže. Na tom se shodly špičky nebankovních institucí během lednového setkání v Madridu. Ale ve výhledech jsou optimističtí, i přes všeobecný pokles evropských ekonomik očekávají, že nebankovní úvěry budou v roce 2009 objemově stagnovat, tj. nepoklesnou. Leasingové a nebankovní firmy by tak podle optimistických výhledů měly vydělat stejné peníze, jako loni.

skoleni_15_4

Leasing má těžší cestu, ale své zákazníky si najde

ČLFA není z poklesu zájmu o leasing nijak nadšená a vysvětluje to tím, že tento finanční produkt není v rovnoprávném postavení s ostatními finančními úvěrovými nástroji. Podle ČLFA by mělo odstranění daňového znevýhodnění leasingu při vytváření daňových rezerv pozitivní dopady. Zlepšení podmínek pro využívání leasingu, především malými a středními podnikateli, by přispělo zkrácení minimální doby leasingu a o odstranění dvojího zatížení převodů vlastnictví v rámci leasingu nemovitostí převodní daní.

Oblíbenost leasinguZaměření leasingu movitých předmětů v ČR v 1.-3. čtvrtletí 2008 
Komodita Podíl
Stroje a zařízení 24,48%
Osobní vozidla 24,28%
Nákladní vozidla 24,13%
Užitkové automobily 19,03%
Ostatní těžší silniční vozidla 2,05%
Autobusy 1,66%
Lodě, letadla 1,55%
Ostatní komodity 1,46%
IT kancelářská a komunikační technika 1,20%
Motocykly 0,16%

Zdroj: Česká leasingové a finanční asociace

Používáte leasing jako jednu z možností financování?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).