Hlavní navigace

Kupte si v obchodě peníze!

9. 4. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Koupit si chleba, máslo a navíc ještě nějaké peníze? To je blízká budoucnost. Banky zvažují, že klientům platícím kartou umožní získat hotovost přímo v obchodě. Znamená to konec bankomatů? A kdo za to všechno zaplatí? Není to jen další způsob, jak klientům naúčtovat poplatky?

Celá transakce, nazývaná anglickým termínem cashback, což v překladu znamená peníze v hotovosti nazpět, v zahraničí funguje už několik let. Běžně to vypadá tak, že při placení nákupu kartou pokladní upozorníte, že si chcete ze svého účtu vybrat 500 Kč. Pokladní vám dá z pokladny pětset korun a k ceně nákupu – například 350 Kč, namarkuje výběr hotovosti 500 Kč. Celkově tedy budete mít na účtence 850 Kč a stejnou částku vám z účtu odečte i banka.

V zahraničí jsou výběry hotovosti při placení kartou v obchodě velmi oblíbené. Každá čtvrtá platba v supermarketu ve Velké Británii je spojena s cashbackem. Pro Brity je to druhý nejčastější způsob výběru hotovosti. Tuto službu využívá pravidelně i polovina Američanů. Ti jsou dokonce ochotni změnit banku v případě, že přestane cashback nabízet.

Dvě největší společnosti vydávající platební karty – VISA a MasterCard, zvažují spustit tuto službu v České republice na podzim letošního roku. Z technologického hlediska není zavedení cashbacku velký problém, vysvětluje Ján Čarný ze společnosti MasterCard. Stačí jen mírně změnit software současných terminálů v obchodech.

Zajímá vás, jaké jsou nové trendy v designu platebních karet? Přečtěte si článek Ivany Černé Je vaše platební karta IN?

Některé velké obchodní řetězce mají o cashback velký zájem. Rozhodující je, jak se k rozšíření možnosti výběru hotovosti postaví české banky. Při výběru z bankomatu klientovi za tuto službu naúčtují nemalý poplatek. Ale kdo ponese náklady při výběru hotovosti na pokladně?

V zahraničí je cashback pro klienty zdarma. V České republice může být klíčovou otázkou právě zpoplatnění této služby. Kdyby byl výběr hotovosti u obchodníka zdarma, kdo by ještě využíval bankomaty, kde je nutné platit při výběru poplatek? Celá služba je navíc s nějakými náklady nepochybně spojena. Když by byl výběr zdarma pro klienty, nesla by náklady banka? Vzhledem k přístupu českých bank se o tom dá pochybovat. Poplatek by tedy zřejmě zůstal na obchodníkovi.

Proč by ale obchodníci stáli o službu, která pro ně znamená další náklady? Už dnes řada menších obchodů nabízí slevu z nákupu, pokud zákazník zaplatí v hotovosti a ne platební kartou. Banky totiž obchodníkům účtují poplatek 3 – 5 procent, pokud zákazník svůj nákup zaplatí bezhotovostně platební kartou. Tento poplatek banky mimo jiné zdůvodňují tím, že pokud klient platí kartou, utratí v obchodě více peněz, než kdyby platil hotovostí. Banky tedy tvrdí, že používání bezhotovostního placení obchodníkům zvyšuje tržby.

Ján Čarný - MasterCard
Kdy si budete moci vybrat peníze jinde než v bankomatu? Zeptejte se v Poradně Platební karty Jána Čarného, generálního ředitele společnosti MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovensko. Platební karty MasterCard, MasterCard Electronic a Maestro používají držitelé ve 210 zemích světa. Majoritní podíl trhu jim náleží rovněž v České republice.

V zahraničí je obvyklé, že cashback se využívá k výběru nižších částek. Ve Spojených státech to bývá v přepočtu v průměru 500 Kč, kdežto z bankomatu se vybírá 1500 Kč. Podobný poměr je i v Evropské unii. Nutné je podotknout, že klienti řady bank v unii i ve Spojených státech mají výběry z bankomatu také zdarma, stejně jako cashback.

dan_z_prijmu

Jak by ale vypadala situace v Česku? Je pravděpodobné, že by klienti začali masivně využívat nezpoplatněný výběr hotovosti na pokladně a bankomaty by osiřely. Banky ale v posledních třech letech do bankomatové sítě hodně investovaly, a pokud je klienti nebudou dostatečně využívat, náklady na jejich instalaci a údržbu se bankám nevrátí.

Pravděpodobnější tedy je, že banky výběr hotovosti v obchodě pro klienta zpoplatní. Platit se tak bude v obchodě i v bankomatu a klienti nebudou moci utéct k výhodnější službě. A co další varianta? Banky by za výběr hotovosti na pokladně klientovi neúčtovaly žádný poplatek, a aby předešly odlivu zákazníků, zrušily by i poplatek za výběr z bankomatu? V českých podmínkách, kde jsou poplatky jedním z hlavních zdrojů zisků bank, asi jen pohádka…

Využívali byste výběru hotovosti přímo v obchodě?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).