Hlavní navigace

Které cestovní pojištění je nejlevnější?

13. 6. 2012
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Zanedlouho budete možná potřebovat sjednat cestovní pojištění na dovolenou. Kolik za něj kde zaplatíte a na co dávat u smlouvy pozor?

Vyrazit do zahraničí bez cestovního pojištění si dovolí málokdo. To znamená, že spousta z vás bude v blízké době řešit otázku, u koho se pojistit. Ve změti nabídek je těžké se vyznat, a proto jsme je porovnali za vás.

Nejsou výluky jako výluky

Než se budeme bavit přímo o ceně, je nutné upozornit na výluky. Na tuto část pojistné smlouvy byste se měli zaměřit ještě před podpisem.

Některé výluky obsahují pojistné podmínky všech pojišťoven. Najdete zde poučení o tom, že pojišťovna nebude plnit, pokud si pojistnou událost způsobíte úmyslně sami nebo v případě, že jste ji mohli důvodně předpokládat, nebo jste dokonce věděli, že událost nastane.

S plněním nepočítejte ani v případě, že jste v momentu pojistné události byli pod vlivem omamných látek nebo jste zrovna porušovali zdejší zákony. Do výluk pojišťovna uvádí i škody vzniklé následkem válečných událostí, vojenských akcí, terorismu, povstání či jiných hromadných násilných nepokojů.

Léto vs. zima

Kromě toho výluky také jmenují činnosti, které už pojišťovna považuje za příliš rizikové a kryje je pouze v rámci připojištění nebo speciálních produktů (nebo vůbec), nikoli svou základní nabídkou. V tomto pestrém výčtu najdete činnosti od výkonu vojenského povolání, provozování profesionálního, motoristického či bojového sportu po činnosti pyrotechnické, krotitelské či kaskadérské.

Kromě toho zde hledejte také sportovní činnosti typické pro jednotlivá roční období. Ve výlukách bývá horolezectví, skok na gumovém laně, sjíždění vodních toků určitého stupně obtížnosti, jízda na vodním skútru, potápění do hloubky nad určitý počet metrů či vysokohorská turistika, kterou si definuje počtem metrů každá pojišťovna jinak. Ze zimních radovánek zde můžete najít skialpinismus nebo lyžování mimo značené tratě případně po značených tratích ale mimo dobu provozu. Ve výčtu těchto výluk se každá pojišťovna mírně liší.

Balíček na cestu

Drtivá většina pojišťoven nenabízí pouze jeden produkt cestovního pojištění. Většinou ho nabízí ve třech variantách. Ty se mezi sebou liší rozsahem pojistného krytí, výší pojistných limitů, rozsahem asistenčních služeb a jejich limitů a samozřejmě cenou.

Česká pojišťovna zase nabízí specifické parametry pojištění v balíčcích K moři a Lyže a snowboard, Sport, Cyklo nebo třeba Turistika a poznání. I Generali Pojišťovna rozlišuje balíčky dle sezóny. Na zimu nabízí Sportivo, na léto pak Andiamo.

Pokud víte, že nejste ten typ, který proleží dovolenou na pláži, zvažte zda nebudete provozovat i činnosti ve výlukách pojišťovny, které by vám pak pojistka nepokryla. Pak je nutné sjednat ještě připojištění rizikových sportů, které cenu pojistného zvýší.

Egypt jako výluka

Zbystřit by v souvislosti s výlukou měli i ti, kteří plánují cestu do Egypta. Ve výlukách pojišťoven je totiž často uváděna i škoda způsobená nastoupením cesty poté, co Ministerstvo zahraničních věcí vyhlásí, že nedoporučuje občanům cestovat do daného státu či oblasti. Na webu ministerstva můžete takové upozornění občanům najít pro určité oblasti Egypta. 

Modelový příklad

Pro lepší porovnání cen jednotlivých produktů jsme zjišťovali, na kolik vyjde pojistné 4člennou rodinu (rodiče, děti 10 a 3 roky) jedoucí na 10 dní do Chorvatska (a). Zjišťovali jsme výši pojistného i v případě, že bude chtít tato rodina vystoupit na nejvyšší horu Chorvatska. Plánuje k ní dojet na skútrech (rodiče mají řidičské oprávnění) a poté budou chtít výlet zakončit na pláži projížďkou na vodním skútru s instruktorem (b). Zjišťovali jsme pro vás i cenu za pojistné v případě, že rodina bude chtít mít pojištěné trvalé následky úrazu a sjednané také pojištění odpovědnosti ©.

Pro představu uvádíme také příklady aktivit ve výlukách. Některé můžete pokrýt připojištěním, jiné jsou vedeny jako nepojistitelné­.Všechny jsou odděleně jmenovány v pojistných podmínkách.

Allianz pojišťovna

Příklady výluk: letecké sporty, lyžování či snowboarding mimo značené trasy, jachting, přístrojové potápění, vysokohorská turistika nad 3000 m n. m.

Modelový příklad – cena pojistného za celou rodinu a celou dobu pobytu

a) 1200 Kč 

b) 1200 Kč Připojištění není třeba – vysokohorská turistika do 3000 m n. m. bez použití horolezeckého vybavení i rekreační jízda na vodních skútrech je v základní sazbě pojistného (v případě připojištění rizikových sportů by celkové pojistné činilo 1800 Kč)

c) 1200 Kč (produkt kryje pojištění léčebných výloh s neomezeným limitem, pojištění úrazu, odpovědnosti, zavazadel a doplňkové asistenční služby)

AXA pojišťovna

Příklady výluk: jízda na vodním banánu nebo jízda na vodním skútru, vysokohorská turistika po trasách obtížnosti vyšší než Via Ferrata A

Modelový příklad – cena pojistného za celou rodinu a celou dobu pobytu

a) od 574 Kč

b) od 1148 Kč (včetně připojištění rizikových sportů)

c) 910 Kč

Chcete uzavřít cestovní pojištění hned teď? Můžete tak učinit přes chytrý měšec.cz

Česká pojišťovna

Příklady výluk: potápění do hloubky nad 30 metrů, horolezectví technikou nezajištěného lezení, výpravy do míst s extrémními klimatickými nebo přírodními podmínkami, speleologie

Modelový příklad – cena pojistného za celou rodinu a celou dobu pobytu (Balíček K moři)

a) 1001 Kč

b) 1001 Kč (balíček obsahuje horské túry do 3500 m n. m. i rekreační plážové sporty)

c) 1001 Kč  (trvalé následky pojištěny na 200 000 Kč, odpovědnost 3 500 000 Kč)

Česká podnikatelská pojišťovna

Příklady výluk: vysokohorská turistika nad 2000 m n. m., jízda na koni, canyoning, parasailing, horolezectví, skoky na laně

Modelový příklad – cena pojistného za celou rodinu a celou dobu pobytu

a) 480 Kč

b) 2880 Kč (připojištění kvůli vodním motorovým sportům)

c) 1000 Kč  (balíček Komplet – pojištění léčebných výloh, odpovědnosti, úrazové pojištění a pojištění zavazadel)

ČSOB Pojišťovna

Příklady výluk: potápění se samostatným dýchacím přístrojem (ani v bazénu), výstup Via Ferrata, rafting, vysokohorská turistika nad 3500 m n. m.

Modelový příklad – cena pojistného za celou rodinu a celou dobu pobytu

a) 400 Kč (skupinový tarif produktu Atlas)

b) 400 Kč

c) 1320 Kč  (odpovědnost 150 Kč/osoba, pojištění úrazu 80 Kč/osoba)

Direct Pojišťovna

Příklady výluk: potápění do hloubky větší než 40 m, jízda na vodním skútru, skialpinismus, snowrafting, skok na gumovém laně, vysokohorská turistika nad 3000 m n. m.

Modelový příklad – cena pojistného za celou rodinu a celou dobu pobytu

a) 417 Kč (pojištění Mini)

b) 652 Kč (Mini s připojištěním Sport Plus kvůli jízdě na vodním skútru)

c) 722 Kč  (pojištění Opti – trvalé následky/smrt úrazem 160 000 /80 000 Kč, dále léčebné výlohy, asistenční služby, odpovědnost)

Ceny pojistného dle modelového příkladu
Pojišťovna Cena v případě a) Cena v případě b) Cena v případě c)
Allianz pojišťovna 1200 Kč 1200 Kč 1200 Kč
AXA pojišťovna od 574 Kč od 1148 Kč od 910 Kč
Česká pojišťovna 1001 Kč 1001 Kč 1001 Kč
Česká podnikatelská pojišťovna 480 Kč 2880 Kč 1000 Kč
ČSOB Pojišťovna 400 Kč 400 Kč 1320 Kč
Direct Pojišťovna 417 Kč 652 Kč 722 Kč
Evropská Cestovní Pojišťovna 870 Kč 870 Kč 870 Kč
Generali Pojišťovna 910 Kč 910 Kč 1260 Kč
Hasičská vzájemná pojišťovna 700 Kč 3500 Kč 1040 Kč
Komerční pojišťovna 555 Kč 3800 Kč 933 Kč
Kooperativa pojišťovna 880 Kč 1440 Kč 2040 Kč
Slavia pojišťovna 710 Kč 710 Kč 960 Kč
Triglav pojišťovna 860 Kč 860 Kč 860 Kč
Uniqa pojišťovna 340 Kč 340 Kč 540 Kč
Wüstenrot pojišťovna 520 Kč 1300 Kč 2100 Kč

Pojistné 4člennou rodinu (rodiče, děti 10 a 3 roky) jedoucí na 10 dní do Chorvatska (a). Výstup na nejvyšší horu Chorvatska, jízda na skútru a na pláži projížďkou na vodním skútru s instruktorem (b). Pojištění trvalých následků úrazu a sjednané pojištění odpovědnosti ©

Evropská Cestovní Pojišťovna

Příklady výluk:  vysokohorská turistika nad 3000 m n. m., účast na výpravách na místa s extrémními klimatickými či přírodními podmínkami, cyklokros, surfing

Modelový příklad – cena pojistného za celou rodinu a celou dobu pobytu

a) 870 Kč (SunLight)/1080 Kč (Single Trip Basic)/1680 Kč (Standard)/2730 Kč (Optimal) balíčky se liší rozsahy pojistných limitů

b) 870 Kč (SunLight)/1080 Kč (Single Trip Basic)/1680 Kč (Standard)/2730 Kč (Optimal) balíčky se liší rozsahy pojistných limitů (pokud by rodina provozovala motorové sporty na vodě každý den, je nutné připojištění 990 Kč/osoba – lze sjednat pouze k SingleTrip Optimal)

c) 870 Kč (SunLight)/1680 Kč (Standard)/2730 Kč (Optimal) balíčky se liší rozsahy

Generali pojišťovna

Příklady výluk:  vysokohorská turistika nad 3000 m n. m., horolezectví, skálolezectví, skok na gumovém laně, skoky na lyžích

Modelový příklad – cena pojistného za celou rodinu a celou dobu pobytu

a) 910 Kč (Andiamo)

b) 910 Kč (Andiamo)

c) 1260 Kč (Exkluziv)

Hasičská vzájemná pojišťovna

Příklady výluk:  vysokohorská turistika nad 2000 m n. m., vodní motorové sporty, sjíždění divokých řek, přístrojové potápění, jízda na koni, skateboardu

Modelový příklad – cena pojistného za celou rodinu a celou dobu pobytu

a) 700 Kč

b) 3500 Kč (připojištění nebezpečných sportů – vodní skútr – pojistné za toto pojištění je pětinásobkem základního pojistného za léčebné výlohy)

c) 1040 Kč

Komerční pojišťovna

Příklady výluk:  vysokohorská turistika nad 3000 m n. m., aktivity s padákovou technikou, bungee jumping, přístrojové potápění,

Modelový příklad – cena pojistného za celou rodinu a celou dobu pobytu

a) 555 Kč

b) 3800 Kč (rizikový typ cesty)

c) 933 Kč (turistický typ cesty – léčebné výlohy, úraz, odpovědnost, zavazadla)

Kooperativa pojišťovna

Příklady výluk:  vysokohorská turistika nad 5000 m n. m. a do II. stupně obtížnosti podle mezinárodní stupnice UIAA včetně, přístrojové potápění, Via Ferrata max. do stupně II včetně, jachting, rafting do 3. stupně obtížnosti s přiměřenou výstrojí a instruktorem

Modelový příklad – cena pojistného za celou rodinu a celou dobu pobytu

a) 880 Kč

b) 1440 Kč (+ balíček Aktivní sport)

c) 2040 Kč ((balíček: Aktivní sport + úraz +odpovědnost + pojištění přerušení cesty + pojištění nevyužité poštovní služby)

Slavia pojišťovna

Příklady výluk:  vysokohorská turistika nad 2000 m n. m., rekreační lyžování, rekreační jízda na skibobech, snowboarding,

Modelový příklad – cena pojistného za celou rodinu a celou dobu pobytu

a) 710 Kč (varianta Turista, cena za rok)

b) 710 Kč (varianta Turista, cena za rok)

c) 960 Kč (léčebné výlohy, ztráta zavazadel, odpovědnost, úraz na smrt a trvalé následky) – cena za rok

Triglav pojišťovna

Příklady výluk:  vysokohorská turistika nad 3500 m n. m., paragliding, skok na laně, rekreační potápění do míst s hloubkou nad 10 m

Modelový příklad – cena pojistného za celou rodinu a celou dobu pobytu

a) 860 Kč

b) 860 Kč

c) 860 Kč

Uniqa pojišťovna

Příklady výluk:  vysokohorská turistika nad 3000 m n. m., horolezectví, parasailing, létání balónem, kontaktní sporty, motorové sporty na sněhu či ledu

Modelový příklad – cena pojistného za celou rodinu a celou dobu pobytu

a) 340 Kč

b) 340 Kč

c) 540 Kč (odpovědnost, trvalé následky úrazem, pojištění zavazadel, pojištění nemocničního odškodného, pojištění smrti následkem úrazu)

Wüstenrot pojišťovna

Příklady výluk:  vysokohorská turistika nad 3500 m n. m., jachting nad 3 km od pobřeží, horolezectví, Via Ferrata stupeň obtížnosti E

Modelový příklad – cena pojistného za celou rodinu a celou dobu pobytu

a) 520 Kč (varianta A)/720 Kč (varianta B)/840 Kč (varianta C) – liší se dle limitů

skoleni_15_4

b) 1300 Kč (varianta A)/1800 Kč (varianta B)/2100 Kč (varianta C)

c) 2100 Kč

Vyberte si svoji slevu

Aktuálně poskytované slevy
Pojišťovna Sleva
Allianz pojišťovna Na webu Allianz Direct klienti do 26 let mohou sjednat pojištění s 50 % slevou do evropských států
AXA pojišťovna Na informační lince se lze doptat na slevu. Operátorka sdělí heslo, které při online sjednání zajistí 30% slevu.
Česká pojišťovna Děti ve věku do 6 let sleva 100 %, děti a mládež od 7 do 18 let sleva 50 %, sjednání on-line sleva 10 %, sjednání přes facebookový profil ČP sleva 20 % (od 24. týdne roku 2012)
Česká podnikatelská  pojišťovna Slevy pro větší skupiny klientů, za sjednání kompletního cestovního pojištění nebo za sjednání pojištění on-line (10 %)
ČSOB Pojišťovna Stávající klienti ČSOB Pojišťovny sleva 10 %. Sleva 10 % za sjednání online na webu.
Direct Pojišťovna Sleva rodinám s dětmi a cenové zvýhodnění pro stávající klienty pojišťovny.
Evropská cestovní pojišťovna Při sjednání pojištění on-line ( Moje Evropská) sleva 10%, s výjimkou akčních produktů (SunLight, SkiLight)
Generali Pojišťovna Sjednání on-line sleva 15%. Sjednání přes facebookový profil až 25 % i pro další 4 osoby v rámci jedné smlouvy.
Dále sleva Rodinka – čtvrtá a pátá pojištěná osoba má pojištění zdarma. Podmínkou je, že musí jet minimálně 2 dospělé osoby a 1 dítě a všichni si sjednají stejný produkt.
Další slevou je dle počtu pojištěných osob sleva Skupinka.
Hasičská vzájemná pojišťovna Sleva pro pojištěnce VZP 5 %, rodinná sleva 10%
Komerční pojišťovna Online sjednání sleva 10 %. Smlouvy sjednané online během července 2012 získají slevu 15 %.
Kooperativa pojišťovna Při sjednání cestovního pojištění on-line sleva 10 %.
Pokud máte v Kooperativě sjednaný jiný produkt (povinné ručení, havarijní pojištění, životní pojištění, pojištění majetku), můžete získat celoroční cestovní pojištění za  600 Kč na rok (sleva 74 %).
Slavia pojišťovna Sjednání online 15 %. Nyní také probíhá akce „Kufr výhod“- klient může  získat Europojištění v základní variantě léčebnách výloh pro jednu osobu na rok zdarma při sjednání libovolné pojistné smlouvy u Slavia pojišťovny s pojistným nad 3000 Kč (nevztahuje se na smlouvy cestovního pojištění a zdravotního pojištění cizinců).
Při sjednání druhé a jakékoli další pojistné smlouvy 10% sleva.
Triglav pojišťovna Sleva 20 % při sjednání pojištění on-line
Uniqa pojišťovna Sleva 10 % při prvním online sjednání smlouvy. Do konce června sleva pro rodinné pojištění – děti jsou zahrnuty zdarma.
Wüstenrot pojišťovna Sleva 10 % za jiný produkt v rámci skupiny – nevztahuje se na sjednání online způsobem. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).