Hlavní navigace

Koupí OKD může vláda udělat další fatální chybu za peníze daňových poplatníků (NÁZOR)

11. 7. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Po ministru financí Bohuslavovi Sobotkovi, který byl zodpovědný za prodej společnosti OKD do rukou podnikatele Zdeňka Bakaly, se zdá, že vláda možná udělá další obrovskou chybu.

Ministr Jan Mládek oznámil, že stát možná odkoupí ztrátovou společnost NWR. Po sérii chyb, které napáchali někteří politici ČSSD, se zdá, že v nich hodlají pokračovat. A žádnou politickou odpovědnost si za to brát nebudou.

Kde zmizela Sobotkova politická odpovědnost?

Krátce si připomeňme historii. Bývalý premiér Vladimír Špidla spolu s tehdejším ministrem financí (a současným předsedou vlády) Bohuslavem Sobotkou vedl privatizaci společnosti OKD, avšak značně neúspěšně. Podle Reportérů ČT prodal stát společnost jen za zlomek skutečně tržní ceny. Chyba, které se dopustil tehdy stát, údajně dosahuje až o 34 miliard Kč. 34 miliard Kč není rozhodně marginální částka. Například rozpočet Ministerstva školství činil v roce 2013 přibližně jen polovinu této částky

Absurdní je ale také především to, že současný premiér a tehdejší ministr financí, který privatizaci organizoval - Bohuslav Sobotka, svaluje vinu za prodej OKD především na své podřízené. Každá vysoká manažerská funkce, kterou bezpochyby pozice ministra financí je, by však neměla být jen o penězích (vysokém platu) a moci, ale také o zodpovědnosti. 

Pokud ministr Sobotka nebyl schopen si vhodně analyzovat hodnotu majetku společnosti OKD či vybrat vhodné spolupracovníky, kteří to dokážou, pak je otázkou, zdali se vůbec měl stát ministrem financí. Pokud Sobotka předem věděl, že je na tuto funkci nekvalifikován a že doslova nemá „šajna“ ohledně oceňování majetku, pak měl tuto funkci odmítnout. Pokud se ale ministrem financí i přesto stal a udělal chybu „až za 34 miliard“, pak takový člověk se v žádném případě neměl stát současným předsedou vlády. 

Druhým a mnohem větším průšvihem bylo, že Zdeněk Bakala údajně podle místopředsedy vlády Lubomíra Zaorálka slíbil, že byty, které byly součástí odkoupené společnosti, nabídne nájemníkům k odkupu za zvýhodněnou cenu. To se ale nestalo: Společnost RPG Industries SE pana Bakaly se tak dostala „poměrně výhodně“ k obrovskému mnohamiliardovému majetku tisíců bytů, ale to jen za předpokladu, že s nimi bude zacházet podle stanovených podmínek. Po třech letech zjišťujeme, že tato společnost nehodlá podmínky privatizační smlouvy respektovat a dokonce vypovídá státu smluvní závazek nabídnout v případě plošného prodeje nemovitostí byty přednostně nájemníkům, uvedl místopředseda vlády Lubomír Zaorálek na své stránce. Finančník a průmyslník Bakala odmítá, že by něco takového slíbil. Pokud jsou Zaorálkova slova pravdivá, pak jen svědčí o naivnosti a nekompetentnosti tehdejší vlády, která si neuměla smluvně zajistit prodej bytů do rukou nájemníků. 

Místo toho Bakala s postupnou deregulací nájemného také zvyšoval nájemné v těchto bytech, kde se v současnosti blíží či již dosahují tržní úrovně. Výsledek byl, že se na účtech z nájemného hromadil zisk, který si majitelé společnosti RPG Byty vytáhli – celkem se jednalo o 4,6 miliardy Kč. Bakala si údajně z Ostravska podle některých zdrojů „vytáhl“ přes 60 miliard Kč.

Hra o vrchol absurdnosti nekončí

Naše divadelní hra, která se snaží ukázat na vrchol „absurdna“, tím nekončí, ale paradoxně dále pokračuje. Bakala nevydělal peníze jen na privatizaci OKD, ale také, když vstupoval na pražskou burzu. NWR (vlastník OKD) vstupovala na burzu za upisovací cenu 457 Kč. Současná cena (ke dni 10.7) však dosahuje méně než 4 koruny. Pokud investor koupil tuto akcií za upisovací cenu a držel ji až do dnešního dne, pak prodělal 99 % svých prostředků. 

Nyní je ale v našem příběhu znovu na tahu vláda. Jakoby za tím vším, co se stalo, udělala tlustou čáru, vesele otevřela peněženky daňových poplatníků a s panem Bakalou se snažila uzavírat nové dohody. Těžba ve značně ztrátovém a nerentabilním dole Paskov se proto prodlouží do roku 2017, kdy sociální program vláda podpoří částkou 600 milionů Kč.

Znamená to, že se bude dále těžit v dole, sociální program bude realizován z peněz daňových poplatníků. Navíc to vypadá, alespoň podle vyjádření ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, že vláda může zaplatit dalších 500 milionů za ekologickou sanaci. Znovu se tak uzavírá dohoda s člověkem, který ji už v minulosti podle místopředsedy Zaorálka porušil. NWR tak může nepřímo dostat od státu částku, která překračuje 1 miliardu Kč. 

Nyní však štafetu absurdnosti přebírá po Sobotkovi a Babišovi sám Mládek, který uvažuje o odkoupení společnosti OKD. Pokud by byla OKD na prodej, zajistil by stát její fungování. Pro nás je prioritou udržet nejméně 10 let zaměstnání pro 14 tisíc zaměstnanců OKD a tomu podřídíme veškerá jednání, uvedl po jednání se zástupci NWR ministr Mládek.

skoleni_15_5

Co to znamená? Za peníze daňových poplatníků se tak bude těžit uhlí v dolech, které jsou nerentabilní. Místo toho, aby stát podporoval a umožňoval proces kreativní destrukce, kdy z nerentabilního oboru by lidé mohli přecházet do výnosnějších a životaschopných oborů, například nikým nedotovaných skladů, které odmítli také zastupitelé ČSSD v Brně. Ministr Mládek však raději uvažuje o tom, že nerentabilní pracovní místa bude z peněz daňových poplatníků dotovat. 

Znovu dochází k obrovskému morálnímu hazardu, kdy velké firmy jsou zachraňovány z peněz daňových poplatníků, a to na úkor střední třídy a malých a středních podnikatelů, na kterých leží hlavní daňová zátěž. Čtěte více: Kapitalismus devastuje levice, výsledkem je chudoba střední třídy (NÁZOR)Tímto způsobem se také omezuje bohatnutí celé společností. K tématu také čtěte: Jak vytvořit bohatou Českou republiku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).