Hlavní navigace

Konec monopolu České pošty bude mít možná soudní dohru

4. 12. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Podle konkurentů České pošty je konec monopolu hrozbou. Budou muset přispívat do fondu, který bude hradit univerzální službu a zabrání vytvoření tržního prostředí.

V roce 2013 dojde k úplné deregulaci poštovních služeb a České poště skončí výjimka u listovních zásilek do 50 gramů hmotnosti a 18 korun ceny, kterou si Česká republika vyjednala u Evropské unie. Česká pošta pokračuje v poskytování tzv. univerzální služby, kterou bude muset nadále provozovat i na místech, kde to není rentabilní. Peníze na prokázané náklady získá z nově vytvořeného fondu.

Dvorana poštovního a telegrafního úřadu Praha 1, 1928.
Autor: Česká pošta

Dvorana poštovního a telegrafního úřadu Praha 1, 1928.

Kompenzační fond získá až 2 miliardy

Hodnota univerzální služby byla oceněna na téměř dvě miliardy, z kompenzačního fondu by se měly České poště hradit oprávněné náklady spojené s touto službou. Podle novely poštovního zákona by Česká pošta měla tuto univerzální službu poskytovat až do roku 2017. Poté dojde k výběrovému řízení, kde bude vybrán nástupce. Proč by měli soukromí provozovatelé poštovních služeb platit do soukromého fondu?

Stát je povinen zabezpečit tzv. univerzální službu. Do konce tohoto roku je financována  - zjednodušeně – monopolem pošty na listovní zásilky do 50 gramů. Monopol České pošty od 1. 1. 2013 končí – a stát musel určit model, podle kterého bude univerzální služba financována.  říká Ivo Mravinac, ředitel odboru komunikace České Pošty a dodává, že podle Poštovního zákona tak vzniká kompenzační fond, ze kterého se budou hradit oprávněné náklady Pošty na zabezpečení této služby. Kolem fondu panuje stále hodně otazníků, protože se čeká na prováděcí předpis Českého telekomunikačního úřadu, který uvede Poštovní zákon do praxe.

Česká pošta podle něj očekává, že až 90 % financí si bude platit sama. Do dneška také není jisté, zda přispívat budou i firmy typu DHL, PPL apod.. i to  zřejmě záleží na  rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu, uvedl.

Opravdu volný trh?

S tím však zásadně nesouhlasí soukromí provozovatelé přepravních služeb. Soukromí poskytovalé přepravních služeb by měli podle nového zákona platit do kompenzačního fondu zřízeného státem, a to tehdy pokud, vznikne České poště ztráta z poskytování tzv. univerzální poštovní služby neboli základních poštovních služeb, uvedl Daniel Knaisl ze společnosti Geis Parcel CZ.

Záměrně uvádím poskytovatelé přepravních služeb a nejen poštovních služeb, protože pojem poštovní služby začíná v současné době dle návrhů některých státních úředníků přetékat z listovních a balíkových služeb i do ostatních dosud zcela nepoštovních přepravních odvětví. V zájmu naplnění fondu tak  možná bude stát chtít vybírat dotace od soukromých přepravních firem pro státem vlastněnou Českou poštu i za např. tunové paletové zásilky, námořní a železniční kontejnery a v extrému i za přepravky s jogurty, žíká nesouhlasně Knaisl. 

K otázce zvýhodnění České pošty položil řečnickou otázku: Budete se snažit být dobrý hospodář, když víte, že všechny vaše dluhy zaplatí automaticky někdo jiný a ještě k tomu i váš konkurent? Konkurenta to zlikviduje a výsledkem tzv. české deregulace poštovního trhu může opět být monopol, který bez konkurence nebude mít žádný důvod poskytovat kvalitní služby za rozumné ceny.

ČTÚ hraje nejasnou hru

Podle Knaisla chybějící definice poštovních služeb v zákoně i ve vyhláškách ČTÚ dává široké možnosti výkladu, co všechno tam patří. Počítám, že hlavní boj a nespokojenost se zařazením mezi poštovní služby nastane v novém roce, až mnohé firmy s překvapením zjistí, že i jejich činnost je nově posuzována jako poštovní služby na základě jednoduchého kritéria, že všechno, co se přepravuje, je někde tříděno a je určeno konkrétnímu adresátovi, je vlastně poštovní služba, bez ohledu, jak je to velké, těžké apod. Zní to možná absurdně, ale toto skutečně již z řad odpovědných státních úředníků zaznělo, myslí si.

Navíc do tohoto individuálního posuzování ze strany ČTÚ zcela jistě podle něj „zasáhnou“ i politické tlaky. Již jsem například slyšel, že ačkoliv např. České dráhy nabízejí v rámci tzv. ČD Kurýra služby, které jsou klasickým službám České pošty nejvíce podobné, existuje prý silný politický tlak, aby i přesto nebyly České dráhy do poštovních služeb, a tudíž i do plateb do kompenzačního fondu zahrnuty, dodal Knaisl.

Budou velká města platit jiným? 

Neznamená to v podstatě to, že obyvatelé větších měst budou prostřednictvím tohoto fondu ještě více dotovat obyvatele obcí a malých měst? Takto se na to osobně nedívám, i když tomu tak ve skutečnosti samozřejmě odjakživa je. Náklady na doručení zásilky např. po Praze jsou samozřejmě nižší než doručení zásilky z Prahy do horské vesnice v Jeseníkách a přitom jak dopis, tak i balík stojí v obou případech stejně. V tom ale opravdu problém nevidím, uvádí Knaisl

Česká pošta
Autor: isifa.com

Ilustrační obrázek

Obdobný názor má také Mravinac: Bylo tomu tak odjakživa. Nejde o dotaci na služby v malých městech, spíše v malých obcích a odlehlých samotách. Podle poštovního zákona musí držitel poštovní licence (do r. 2017 Česká pošta) – a tedy provozovatel univerzální služby – doručovat po celém území státu, a to za dostupnou cenu. Tedy i do ekonomicky zjevně nevýhodných míst. 

Můžou soukromí doručovatelé doručovat listové zásilky?

I dneska podle Ivo Mravinace můžou konkurenti pošty doručovat listovku do 50 g, ale nesmí se dostat pod zmíněných 18 Kč za službu. Vysvětlení je podle něj jednoduché – je to podmínka současného monopolu. Nákladyza doručení listovních zásilek ve velkých městech jsou podstatně nižší a přitom tam plyne největší množství zásilek. Kdyby tento parametr neexistoval, monopol by ztrácel smysl. V každém případě to bude od 1. 1. 2013 minulostí, uvedl Mravinac.

Vyřeší to arbitráž?

Soukromí dopravci se nejspíše budou bránit soudní cestou: Ze strany členů Svazu spedice a logistiky i dalších subjektů lze očekávat ústavní stížnost, stížnost k Evropské komisi i arbitráže proti České republice ze strany zahraničních vlastníků některých společností kvůli znehodnocení investic, uvedl svaz sdružující balíkové služby jako DPD, Geis Parcel, GLS, PPL nebo kurýrní služby UPS, DHL Expres, Fedex či TNT.

Konkurence se těší

Česká pošta, aby obstála v konkurenci, se bude muset výrazně změnit. Nejspíše dojde k rušení kamenných poboček nebo lépe řečeno – ke změně formy obsluhy v místech, která jsou vysloveně ekonomicky ztrátová. Mravinac nevidí zásadní ani možnost v prodeji doplňkových služeb na pobočkách České pošty v malých vesnicích: V místech, o kterých je řeč, tedy opravdu malé obce, samoty apod., dávno skončila hospoda, nemívají vlastní obchod, nestaví tam třeba ani autobus. Komu byste chtěl zmíněné služby nabízet? 

skoleni_15_4

Poštovní síť během času dozná změn, ale ty proběhnou pouze za souhlasu dotyčných obcí. Dostupnost služeb přitom samozřejmě zůstane zachována, uvádí <a>Mravinac a také přiznává, že Česká pošta učinila kroky, které ji mají připravit na liberalizaci, sám však nechce sdělit, jaké to jsou.

Konkurence však již vidí v deregulaci poštovního trhu velkou příležitost. Konkurenci chceme ukázat záda s nápisem Mediaservis. Ve skutečně odpolitizovaném prostředí volné soutěže bude totiž při doručování adresných i neadresných zásilek rozhodovat jen kvalita služeb a úroveň cenové nabídky, řekl například šéf společnosti Mediaservis Martin Dzúr.

Jaké budou základní služby hrazené z fondu?

  1. a) služba dodání poštovních zásilek do 2 kg,
  2. b) služba dodání poštovních balíků do 10 kg,
  3. c) služba dodání peněžní částky poštovním poukazem,
  4. d) služba dodání doporučených zásilek,
  5. e) služba dodání cenných zásilek,
  6. f) služba bezúplatného dodání poštovních zásilek do 7 kg pro nevidomé osoby,
  7. g) služba, které musí být zajištěna na základě závazků vyplývajících z členství České republiky ve Světové poštovní unii.

Vymezení základních služeb

  • Základní služby jsou nově obecně vymezeny přímo zákonem.
  • Mění se (zužuje) rozsah základních služeb.
  • Prováděcí právní předpis stanoví podrobnou technickou specifikaci jednotlivých základních služeb včetně rozměrů poštovních balíků a jiných poštovních zásilek a dále stanoví způsob poskytování a zajišťování základních služeb tak, aby byl realizován v kvalitě, jež je ve veřejném zájmu nezbytná („základní kvalitativní požadavky“).

Povinnosti provozovatele poštovních služeb

  • Splnit podmínky pro podnikání v poštovních službách.
  • Poskytovat poštovní služby podle poštovních podmínek.
  • Plnit požadavky na poskytování poštovních služeb uvedené v zákoně o poštovních službách.
  • Vést evidenci výnosů a příjmů z poštovních služeb způsobem, který stanoví prováděcí právní předpis.
  • Přispívat na účet pro financování základních poštovních služeb.

Zdroj: Česká pošta

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).