Hlavní navigace

Komplet konto Student - uspěje u studentů?

13. 10. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Raiffeisenbank přivedla na svět nový studentský účet - Kompletkonto Student. Jaké výhody studentům nabízí? Má šanci prorazit mezi tvrdou konkurencí účtů pro studenty? V současné době studentský účet nabízí sedm bank. Který je nejlepší a který finančně nejvýhodnější?

Od včerejšího dne si mohou studenti otevřít nový studentský účet u Raiffeisenbank – Kompletkonto Student. Přestože otevření účtu je zdarma, budou si mladí muset připravit několik stokorun – na minimální vklad a minimální zůstatek ve výši 200 Kč. Tím se Kompletkonto příliš neliší od ostatních finančních domů.

Poplatky

Studenti, kteří si zvykli na vedení účtu zdarma, si budou muset v případě Raiffeisenbank odvyknout. Měsíčně budou muset zaplatit 20 Kč, čímž banka řadí svůj studentský účet mezi nejdražší na trhu vedle eBanky (19 Kč za vedení a 3,90 Kč za generování výpisu). U Poštovní spořitelny zaplatite10 Kč (vedení účtu), u SMWB 15 Kč (výpis z účtu) a u České spořitelny 6,50 Kč (za zaslání výpisu) měsíčně.

Za vedení účtu mohou zaplatit 20 Kč klienti Komerční banky, pokud si zvolí vyšší verzi účtu Gaudeamus2. U základní verze je vedení účtu zdarma, podobně jako studentský účet u ČSOB.

Za svou dvacetikorunu studenti získají dva kanály přímého bankovnictví, elektronickou platební kartu (VISA Electron nebo Maestro) a roční výpis z účtu. Nabídka téměř shodná s konkurenčními domy – platební kartu vystaví zdarma všichni a přímé bankovnictví v rámci „zasvěcení“ studentů do moderních technologií také. Jen pro výpisy zvolila Raiffeisenbank poněkud delší období. Ostatní banky nabízejí standardně měsíční.

Poplatky za účetní položky jsou srovnatelné s ostatními bankami.

Základní poplatky studentských účtů
Vklad na účet Přijatá platba z cizí banky Výběr z vlastního bankomatu Platební příkaz do jiné banky*
Česká spořitelna 8 Kč 7 Kč 6 Kč 4 Kč
ČSOB 4 Kč 7 Kč 5 Kč 9 Kč
eBanka 0 Kč 4,90 Kč 4,90 Kč 4,90 Kč
Komerční banka 0 Kč 7 Kč 5 Kč*** 3,90 Kč
Poštovní spořitelna 2 Kč** 4 Kč 5 Kč 4 Kč
Raiffeisenbank 5 4 Kč 4 Kč**** 3 Kč
SMWB 0 Kč 6 Kč 5 Kč 8 Kč

* Zadaný elektronicky nejlevnějším způsobem.
** Maxkartou zdarma.
*** Při vyšší verzi účtu Gaudeamus2 za 20 Kč/měsíc dva výběry měsíčně zdarma.
**** První dva výběry v měsíci. Další za 9 Kč.

Úročení účtu

Další výhodou účtu je úročení. Student má možnost získat úrokovou sazbu až 1,2 % z vkladu. „Až“ v tomto případě znamená, že zůstatek nesmí přesáhnout 19 tis. Kč. Pokud bude mít student uloženo více, dostane pouhé 1 % a od 50 tis. Kč zůstatku dokonce jen 0,5 %. Zřejmě se banka bojí „odkládání“ rodinných úspor na studentův účet.

I další banky nabízejí zvýhodněné úročení běžných účtů. Nejvíce dostanou studenti u České spořitelny (1,3 %), s ČSOB v těsném závěsu (1,2 %) a Poštovní spořitelnou v patách (1,1 %). U všech tří bankovních domů není omezena výše vkladu.

Kontokorent

Většinu studentů ale zajímá spíše možnost přečerpání účtu do záporu než zhodnocení vkladů. Tu Raiffeisenbank nabízí zdarma (jak při vedení, tak při zřízení) a kontokorent úročí úrokovou sazbou 12,35 %. Potíž je, že výše povoleného přečerpání je stanovena podle výše měsíčního příjmu. To diskvalifikuje studenty s občasnými brigádami a převážně hotovostními toky z ruky do úst. Naštěstí kontokorenty jsou v pravomoci pobočky a výši úvěru lze sjednat individuálně.

I některé další banky nabízejí kontokorentní úvěry. Nejvyšší dostanou studenti u České spořitelny – středoškoláci a studenti vyšších odborných škol 5 000 Kč, vysokoškolští prváci 10 000 Kč a od druhého ročníku VŠ až 20 000 Kč. Bez ověřování příjmu. Kontokorent od ČSOB mohou studenti čerpat do 6 000 Kč. Nezaostává ani Komerční banka, kde nabídnou 1 000 Kč až 2 000 Kč úvěru a po třech měsících se zůstatkem přesahujícím 2 000 Kč může výše kontokorentu dosáhnout také 10 000 Kč. Trochu stranou stojí Poštovní spořitelna s kontokorentem do 2 000 Kč. eBanka a SMWB raději kontokorent studentům nenabízejí vůbec.

Oprava:

Poštovní spořitelna nabízí kontokorent pro mladé od 2 000 Kč do 20 000 Kč. V případě scorovaných klientů (tj. klientů s pravidelným příjmem) až 750 tis. Kč.

Úroková sazba kontokorentu pro studenty
Banka Úroková sazba
Raiffeisenbank 12,35%
Česká spořietlna 12,90%
ČSOB 12,90%
Komerční banka 13,00%
Poštovní spořitelna 12,00%

Něco navíc

Kompletkonto Student si mohou otevřít studenti do 26 let. To je standardní věk překračovaný pouze Českou spořitelnou a Komerční bankou, které studentské účty nabízejí až do 30 let věku.

dan_z_prijmu

Co Kompletkontu Student oproti konkurenci zcela chybí, je nějaký „motivační program“ – cosi, proč by měl student otevřít a vyzkoušet právě tento studentský účet. V porovnání s konkurencí nevychází špatně, ale chybí mu právě nějaká ta třešnička na dortu.

Například u České spořitelny je onou třešničkou příspěvek na ISIC kartu ve výši 200 Kč a slevový program, ČSOB nabízí první rok vydání ISIC karty zdarma, u eBanky také dostanete ISIC kartu a slevy na vybrané sady telefonů mobilních operátorů a Komerční banka připíše každému studentovi, který alespoň jednou měsíčně platí kartou u obchodníka, 333 Kč za rok.

Zřídíte si Kompletkonto Student?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).