Hlavní navigace

Komerční banka mění sazebník - a zdražuje

3. 12. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Komerční banka včera oznámila změny v sazebníku - a nepřináší změny pro většinu klientů příznivé. Klienty se podařilo odehnat od přepážek, a tak se zdražení dotýká především přímého bankovnictví. "Rozvoj" se dotkl i bankomatů - a s nimi spojených poplatků.

Komerční banka vyhlásila nový sazebník, který začne platit od 1. ledna 2005. Změny, které obsahuje, se dotknou všech klientů banky – a většiny z nich v žádném případě pozitivně. Klienti Komerční banky budou trpět za inflaci a zaplatí více.

Nejdůležitější změna se týká majitelů účtů Ideal konto, Perfekt konto, Expres konto a A konto. Komerční bance se nelíbilo, že se po dlouhou dobu poplatky za vedení těchto účtů neměnily, ale inflace postoupila. Na kolik změna poplatků přijde, ukazuje následující tabulka.

Poplatky za vedení účtů Komerční banky
Účet Současný poplatek Poplatek od 1. 1. 2005 Změna poplatku Roční zvýšení výdajů
Ideal konto* 15 Kč 19 Kč 4 Kč 48 Kč
Perfekt konto 55 Kč 59 Kč 4 Kč 48 Kč
Expres konto 79 Kč 85 Kč 6 Kč 72 Kč
A konto 200 Kč 210 Kč 10 Kč 120 Kč

* Týká se Ideal konta se zřízenou službou přímého bankovnictví. Bez služby přímého bankovnictví + 20 Kč.

Jak je vidět z tabulky, o dramatické zvýšení poplatků se nejedná. Ani v nejdražší variantě zvýšení ceny nezruinuje rodinný rozpočet a 120 Kč ročně většina lidí ani nepocítí. Banka a její akcionáři ano.

Zvýšení cen za vedení účtu ovšem není osamoceno. Zvyšují se i poplatky za provedené transakce. Zatímco dříve se zvyšovaly poplatky na přepážkách, aby se klienti naučili používat moderní a levné komunikační prostředky, dnes se levné a moderní komunikační prostředky začínají prodražovat. A Komerční banka na sebe vzala roli průkopníka.

Zatímco za příkaz podaný přes internetové bankovnictví Mojebanka 31. 12. 2004 zaplatíte pouhou 1,90 Kč, o pár minut později, 1. 1. 2005, již o téměř 60 % více – platba v rámci Komerční banky vás přijde na rovné 3 Kč.

Zdražení se nevyhne ani uživatel telefonního bankovnictví. Za každý z prvních pěti příkazů v měsíci zadaných prostřednictvím Expresní linky zaplatí rovných 6 Kč (dosud jen 3,90 Kč), každý další ho přijde na 10 Kč (dosud 7 Kč).

Za pozornost stojí zdůvodnění zdražení, které Komerční banka uvádí ve své tiskové zprávě: Náklady na technologický rozvoj přímého bankovnictví se promítnou do změny cen transakcí prováděných prostřednictvím telefonního a internetového bankovnictví. Jinými slovy – dosud jsme seli, teď nastala žeň.

Komerční banka zvýšila i cenu za výběr z vlastního bankomatu. Místo dosavadních 5 Kč zaplatí klient banky 6 Kč. Zdražení nikterak dramatické, navíc stále pod úrovní řady konkurenčních bank. Zajímavé je opět zdůvodnění: KB za poslední rok výrazně rozšířila svou síť bankomatů. Klienti mohou využít 541 ATM., což je o 43 více než v předchozím roce. Náklady na tento rozvoj bankomatové sítě se promítají do zvýšení ceny za výběr z bankomatu KB z 5 na 6 Kč.

Novinkou v sazebníku není ale jen zdražování. Jisté konsolidace se dostalo poplatkům za odesílání SMS zpráv. Dosud za odeslanou zprávu o zůstatku na účtu klient nezaplatil nic, za ostatní platil 2 Kč. Od 1. ledna zaplatí za jakoukoli SMSku bez rozdílu 1 Kč.

I na zlevnění došlo. Týká se přeshraničního platebního styku s Evropskou unií. Místo 1 % z objemu transakce (min. 200 Kč, max. 1700 Kč) zaplatí klient za přijatou i odeslanou platbu v eurech do výše 12 500 EUR jen 225 Kč. Navíc banka zavádí zvýhodněný poplatek za jednu platbu v měsíci přijatou ze zahraničí do výše 10 000 Kč. Za ni zaplatí klient jen 100 Kč.

skoleni_15_4

Poslední změnou je zrušení poplatku za zřízení druhého a dalšího podnikatelského účtu. Podnikatelé tak ušetří 150 Kč za založení každého dalšího účtu.

Zdražování v Komerční bance osobně nevidím jako příliš vysoké. Co mě děsí více než růst poplatků, je oblast, ve které k němu dochází – přímé bankovnictví. Což už banky zapomněly na svá tvrzení, že odliv klientů do přímého bankovnictví jim šetří prostředky, a proto že je levné?

Vyplatí se vám změny sazebníku Komerční banky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).