Hlavní navigace

Kolik stojí miminko?

28. 3. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Přírůstek do rodiny v podobě malého špunta je šťastná věc. S jakými výdaji ale musí počítat nastávající maminka, která kupuje kompletní novou výbavu pro svoje děťátko? A jak miminko, poté co příjde na svět, zatíží rodinný rozpočet?

Zatímco v uzavřených prostorách je miminko obvykle přenášeno (drženo víceméně šikovně – ženy více, muži méně šikovně), na větší vzdálenosti lze s úspěchem doporučit kočárek. Kojenci si u kočárku cení především spolehlivého lidského pohonu a pohodlného interiéru. Na rozdíl od maminek nevěnují tolik pozornosti barvě kočárku. Ceny se pohybují v rozpětí 4 500 Kč až 20 000 Kč (ale to už je opravdu Rolls Royce mezi kočárky). Miminko v kočárku má na sobě kombinézu (800 Kč). Když je chladno, je zabaleno do tzv. fusaku (800 Kč) a pod sebou má deku (150 Kč).

Některá miminka jezdí dokonce autem. Kam s miminkem v autě? Přední sedadlo, kufr, či dokonce zahrádka opravdu nejsou tím nejvhodnějším místem. Nejbezpečnější je miminko umístit (i přes jeho protesty) do autosedačky, kterou pořídíme zhruba od 2 000 Kč.

I když se mnou mnozí rodiče nebudou souhlasit, také miminka někdy usnou. Dopřejte svému andílkovi krásné sny a při vybírání postýlky dbejte na její kvalitu. Pěknou postýlku lze někdy pořídit i za 1 000 Kč. K postýlce je třeba dokoupit následující příslušenství: zavinovačku od 500 Kč (je dobré mít dvě), polštář, přikrývku a dvoje povlečení zhruba za 1 000 Kč.

Kdo znáte miminka jen z romantických filmů, věřte, že i ona občas vylučují. Dokonce ani televizní reklama na nové Pampers vám neumožní nasát veškeré s tím spojené vjemy (v realitě přitom většinou nehraje hudba, zato to strašně smrdí). Konzervativní maminky zvolí „luxusní“ látkove pleny (20 Kč/kus). Optimální zásoba se pohybuje kolem 50 kusů. Moderní ženy sáhnou po jednorázových plenách. Jak hluboko přitom sáhnete do kapsy, záleží opět na vás. Nejlevnější jednorázové pleny pořídíte za 270 Kč za 72 ks (stačí na 17–20 dnů). Ty nejdražší (s různými póry, suchými zipy a jinými vychytávkami) jsou téměř dvakrát dražší (např. již zmiňované Pampers).

Aby miminko opět vonělo, připravíme mu koupel. Vaničku s podložkou pořídíme za 400 Kč. Přebalovací podložku lze koupit za 300 Kč. Pokud se rozhodnete pro přebalovací pult, počítejte s výdajem kolem 2 000 Kč. Po koupeli (aniž se miminka kdokoli zeptá) je na něj nanesena vrstva dětské kosmetiky. Ta základní z lékarny vás příjde na 150 Kč. Značková kosmetika, zakoupená ve speciálních prodejnách, stojí 5–7× tolik (podle maminek je v tom prý rozdíl asi jako mezi Pitralonem a Christianem Diorem).

A jsme u jídla! Ideální (a nejlevnější) stravou je patrně mateřské mléko. Takový mix zkrátka dokáže připravit a vkusně zabalit pouze matka příroda. Pokud žena nekojí, musí nakupovat Sunar nebo podoné směsi (nejedná se o levnou záležitost). Ve vaší výbavě by neměly chybět různé lahvičky a savičky. Připravte se na to, že budete muset používat speciální vodu pro kojeneckou stravu.

Bliží se den D. Maminky jsou nervózní, o otcích ani nemluvě. Co vzít s sebou pro miminko do porodnice? Dupačky, kabátek, čepičku, košilku (dle ročního období od 500 Kč). Vše výše uvedené je dobré mít s sebou min. ve třech exemplářích. Pro novorozeně se kupuje velikost 52–56, ale už v 6. měsíci to je 70–74 a podle toho se musi doplňovat šatník. Všechny díly lze pořídit kolem 100 Kč/kus.

dan_z_prijmu

Porodné do 1. října 2001 činilo 6 400 Kč, teď je 8 450 Kč. Na rodičovský příspěvek máte nárok od 29. týdne a činí 2 552 Kč. Prvních 28 tydnů mateřské dovolené žena dostává peněžitou pomoc v mateřství od svého zaměstnavatele. Během mateřské dovolené (některé ženy tvrdí, že prý se o žádnou dovolenou nejedná) si smí žena (muž) přivydělat max. 3 400 Kč měsíčně, aby neztratila (resp. neztratil) nárok na rodičovský příspěvek.

Kolik vydáte za vašeho kojence vy?

Kolik procent příjmů vydá vaše rodina na děti?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).