Hlavní navigace

Kdy se malé firmě vyplatí platební karty?

4. 11. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Vaše firma ještě nepoužívá platební karty? Ať rychle začne! Tak zní rada bankovních specialistů z oblasti platebních karet. Opravdu jsou ale tak výhodné, jak bankéři tvrdí? Kde leží úskalí platebních karet pro podnikatele a firmy a kdy se skutečně firmě zavedení karet vyplatí?

Platební karty jsou dnes běžné a téměř ke každému osobnímu účtu je alespoň jedna vydaná. Platební karty ale nepoužívá řada drobných firem a živnostníků. Zeptali jsme se proto bankovních expertů, kdy se malé firmě vyplatí platební karta/karty, jaké dopady má její/jejich pořízení na finanční hospodaření a kde se projevují případné úspory?

Zlatý Měšec 2005 – zvolte nejoblíbenější finanční instituci a vyhrajte zájezd v ceně 30 000 Kč!
Robert Štefl - ČS

Robert Štefl, specialista platebních karet České spořitelny

Karty se společnosti vyplatí v případech, kdy zaměstnanec či majitel firmy potřebují pro provoz firmy platit za zboží či služby. Není rozhodující, jedná-li se o platbu pohonných hmot, občerstvení, nový software či jakékoliv jiné položky podstatné pro chod podnikatelského subjektu.

Vyplatí se tedy pro provoz jakékoliv firmy bez ohledu na její velikost z těchto důvodů:

  1. Umožňují neomezený přístup k prostředkům na účtu. Držitelé karet nejsou vázáni otevírací dobou banky a mohou 24 hodin denně použít kartu k placení nebo k výběrům hotovosti.
  2. Šetří čas a náklady spojené s jiným způsobem placení. Pracovník firmy, která nepoužívá platební karty, musí do banky na přepážku pro vyzvednutí hotovosti k nutným běžným výdajům (například za benzín, kancelářské potřeby apod.)
  3. Snižují rizika spojená s transakcemi v hotovosti (pracovník firmy, často její majitel, musí buď větší částky v hotovosti nosit u sebe, nebo je dát do firemního trezoru, existuje-li). Hrozby při tomto způsobu chování jsou nasnadě, odcizení či ztráta hotovosti, potřeba být vždy všude apod.
  4. Snižují administrativu nahrazením hotovostních plateb. Majitel firmy nebo jiná odpovědná osoba nemusí vést evidenci o tom, jakému zaměstnanci vydal kolik peněz a k jakým účelům.
  5. Zlevňují a zefektivňují manipulaci s nezbytnou hotovostí, neboť výběr hotovosti v bankomatu domácí banky kartou je v naprosté většině případů levnější než výběr na přepážce. V případě, kdy majitel nechá vystavit služební kartu například své účetní, která na rozdíl od něj stále zůstává v kanceláři firmy, může tato osoba provádět dotaci nezbytné hotovosti firemní pokladny z bankomatu podle potřeby, místo aby musela do banky.
  6. Anulují nutnost výměny hotovosti při služebních či obchodních cestách do ciziny. Spolu s poplatky za výměnu odpadá držiteli karty i starost, kolik hotovosti s sebou vozit.
  7. Nabízejí servis při cestách do zahraničí, dojde-li ke ztrátě či odcizení karty. Většina služebních karet poskytuje tzv. „emergency servis“, který umožňuje držiteli karty ve zmíněných případech požádat o zaslání nové karty nebo vydání karty na místě s dočasnou platností, eventuelně o výplatu náhradní hotovosti. V případě, že dojde ke ztrátě hotovosti…
  8. Výhodné doplňkové služby, které jsou buď obsaženy v ceně karty, nebo je možné je ke kartě dokoupit. Například cestovní pojištění je možné takto pořídit za výrazně výhodnějších podmínek než při zakoupení jednorázového časově limitovaného produktu například na přepážce pojišťovny.
  9. Zefektivňují kontrolu výdajů zaměstnanců, protože umožňují srovnat útraty jednotlivých držitelů karet a porovnat jejich strukturu, obchodní místa, ceny za shodné produkty či služby na základě výpisů z běžného účtu nebo přehledu transakcí služebními kartami. Na základě těchto nenáročných analýz je možné zvolit optimální dodavatele služeb/zboží a instruovat zaměstnance/drži­tele karet, k jakým transakcím mohou karty použít včetně následné kontroly.
  10. Umožňují dosažení výhodnějších cen či slev na základě obratů firmy pomocí karet u daného dodavatele. Pravidelné platby kartou, jejichž výši je možné obchodnímu partnerovi jednoznačně dokladovat, by s sebou měly přinést i zvýhodněné ceny dané komodity nebo zvýhodněné služby, stačí se jen někdy zeptat v blízké prodejně. Personál prodejny snadno pozná podle jména společnosti na kartě, kdy má při placení poskytnout slevu, bonus apod.

Roman Mašata, specialista produktů pro podnikatele a MSP, ČSOB

Hlavní přínos užívání platebních karet spočívá v tom, že firma nemusí zaměstnancům vyplácet zálohy na cestovné, nákup zboží, materiálu. Vše se objeví na firemním účtu a zaměstnanec pouze doloží účtenky. Navíc je používání karet velmi výhodné při zahraničních cestách. Odpadá nutnost zajišťovat výměnu peněz, nedochází ke zbytečným kursovým ztrátám. Díky kartě má pracovník na zahraniční služební cestě k dispozici finanční prostředky na řešení neočekávaných a mimořádných výloh.

Firma také může využít výhodné nabídky pojištění pro cesty do zahraničí a odpadá nutnost pojišťovat pracovníky na zahraniční cesty. Pojištění, které ČSOB nabízí ke kartám, kryje soukromé i pracovní cesty. Firma může pojištění jako bonus nabídnout k využití pro soukromé účely.

Pro přehlednost transakcí ČSOB nabízí zasílání zvláštní výpisů o karetních transakcích. Výhodou jsou v případech, kdy karty jsou vydány k účtu, na kterém běží další transakce.

Katalog nemovitostí – vyberte nemovitost pro vaše podnikání.
Monika Pouzarová - KB

Monika Pouzarová, vedoucí Podnikatelé, Komerční banka

Pro podnikatele i firmy jsou platební karty jedním z nástrojů pro nepřetržitý přístup k jejich penězům. Pokud podnikatel nakupuje pro své podnikání v obchodech, může k placení použít platební kartu a nemusí tak sledovat, kolik peněz má právě v hotovosti. A pokud by přímo potřeboval hotovost, opět ji může velmi jednoduše získat výběrem z bankomatu. Nepostradatelným společníkem jsou platební karty během obchodních cest, kdy podnikateli umožní platit i vybírat hotovost v celé řadě míst doma i v zahraničí.

Jaké z toho pro něj plynou jsou výhody? Především ušetří spoustu času, který by jinak strávil získáváním hotovosti. Nemusí vybírat hotovost na pobočce banky, ale má ke svým penězům přístup kdykoli a kdekoli, bez ohledu na otevírací dobu pobočky. Co je důležité, podnikatel také výrazně sníží riziko spojené s přepravou velkého objemu hotovosti, který by potřeboval pro své nákupy – jednoduše nakoupí, zaplatí platební kartou a po celou tu dobu má své peníze v bezpečí.

Pro firmy existuje další výhoda v podobě platebních karet pro zaměstnance, kteří potřebují přístup k firemním penězům. Firma může zaměstnanci vydat platební kartu s určitým limitem, který je rozdělený mezi platby u obchodníků a výběry z bankomatů. Pokud firma potřebuje, aby zaměstnanec měl přístup pouze k prostředkům na platby u obchodníků a nikoli k hotovosti, může na této kartě samozřejmě nastavit nulový limit na výběry z bankomatů a umožnit zaměstnanci jen platby v obchodech.

skoleni_15_4

Velkou výhodou platebních karet, které podnikatelé a firmy často nevěnují pozornost, jsou doplňkové služby. Téměř vždy se jedná o určitou formu pojištění pro cesty do zahraničí, které pro podnikatele při cestách do zahraničí znamená významnou úsporu. Pokud zvolí platební kartu s pojistným programem, který chrání i jeho rodinné příslušníky, je úspora ještě výraznější. Součástí platební karty ale bývá celá řada dalších služeb – například Komerční banka ke své platební kartě Dynamic nabízí ve spolupráci se společností Benzina mycí program v myčce za pouhých 19 korun, pokud podnikatel načerpá alespoň 40 litrů pohonných hmot a zaplatí kartou Dynamic.

Co zmínit závěrem? Určitě bych podnikateli i firmě doporučila sjednat si pojištění platební karty. Získá tak jistotu, že své peníze bude mít v bezpečí i v případě krádeže a zneužití platební karty. Pojištění Profi Merlin Komerční banky obsahuje také zcela unikátní pojištění přepravy hotovosti, například tržeb podnikatele na pobočku Komerční banky.

Redakce

Některé úspory pro firmu jsou se zavedením platebních karet nesporné – není třeba vyplácet zálohy při nákupech a řízení hotovosti se stává mnohem snazší. Z toho plynou též úspory v oblasti administrativních a účetních úkonů zejména ve spojení přímého bankovnictví s účetním systémem.

Platební karty ale s sebou nesou též jisté náklady. Je proto třeba zvážit, zda využití karet pro firmu bude výhodné s ohledem na množství „příležitostí k placení kartou“ a cenu pořízení karty. Zejména u malých firem, které svým dodavatelům platí buď v hotovosti nebo převodem z účtu, se tak může stát, že se platební karta nevyplatí.

Druhou otázkou je, kolik platebních karet se firmě vyplatí. To závisí na počtu „nákupčích“, lidí cestujících na služební cesty a samozřejmě na povaze a činnosti firmy.

Další výhody spojené s platebními kartami jsou opět na samostatné zvážení výhodnosti. Firma, jejíž zaměstnanci nejezdí na zahraniční služební cesty, zřejmě výhody cestovního pojištění neocení. Naopak u velkých firem s velkým množstvím firemních karet vyjde pravděpodobně levněji „samopojištění“ než komerční pojištění ztráty platební karty.

Firemní platební karty jsou nabízeny v ceně od 200 Kč do 450 Kč (elektronické), od 450 Kč do 1900 Kč (embosované) a od 3700 Kč do 5900 Kč (zlaté).

Využívá vaše firma platební karty?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).