Hlavní navigace

Kdo vsadil na nové penzijní spoření s fondy, vydělal

21. 1. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Dynamické účastnické fondy zaznamenají pro rok 2014 velice nadstandardní výnos, který až několikanásobně překoná výnosy u transformovaných fondů.

Řada lidí se nechala zlákat intenzivní marketingovou kampaní, která varovala před účastnickými fondy, kde není nic jisté – penzijní fondy mohou dosahovat i záporného hospodářského výsledku. Lidé proto narychlo uzavírali v roce 2012 penzijní připojištění za starých podmínek. Koneckonců, penzijní fondy již téměř 20 let přinášely jistotu kladného zhodnocení, která mohla být narušena v případě, že jste do nich ještě nevstoupili a musel byste si zvolili účastnický fond.

Marketingová kampaň se ukázala jako značně úspěšná a desítky tisíc lidí narychlo vstupovaly do starých penzijních fondů. Není tedy divu, že situace je nyní taková, že ve starých „transformovaných fondech“ je v současnosti 4,6 milionů lidí, zatímco v těch nových, účastnických, je jich podle statistik ze září minulého roku přibližně 178 000 s tím, že v nich mají uložen majetek ve výši 3,5 miliardy Kč.

Důvodem, proč se účastnickým fondům příliš nedaří, jsou provize, které nejsou dostatečně motivující pro finanční poradce, aby tento produkt nabízeli. Penzijní společnost totiž může za distribuci zaplatit maximálně 870 Kč s tím, že finanční poradce z toho uvidí přibližně 400 nebo 500 Kč. Není tedy divu, že se finanční poradci nehrnou do toho, aby klientům vysvětlovali možné výnosy, ale i rizika, která skýtají účastnické fondy.

Tabulka: Účastnické dynamické fondy si přitom pro rok 2014 vedly velmi dobře

Výnosy v dynamických účastnických fondech
Penzijní společnost Název fondu Výnos k 15. 12. 2014
Allianz Dynamický UF 2,74 %
AXA Smíšený UF 3,33 %
Conseq Globální akciový UF 12,7 % (*k 15.12.2014 dosáhl 13,80 %)
Česká pojišťovna Dynamický UF 2,42 %
Česká spořitelna Dynamický UF 7,72 %
ČSOB Dynamický UF 2,20 %
ING Fond světových akcií 3,01 %
KB Dynamický UF 4,04 %

Zdroj: Odhady analytika Jana Macka ze Swiss Life Select.

Akcie vynesou výrazně více

Jak je vidět v tabulce, dynamické či smíšené penzijní společnosti výrazně překonaly inflaci, která podle prognózy ČNB klesla koncem roku na 0,6 %. Velmi dobře vám peníze před koncem roku zhodnotil Dynamický fond České spořitelny, a to o 7,72 %, nejúspěšnější byl ale Globální akciový fond společnosti Conseq, který vám mohl přinést 12,7 %.

Conseq je tak nejúspěšnější ve zhodnocování už druhý rok za sebou. Důvodem jeho úspěchu je především ten, že všechny peníze měl zainvestované na akciových trzích, které jsou ale na druhé straně výrazně rizikovější. U svého akciového fondu se mu však podařilo získat majetek 50 milionů korun, bude tak v roce 2015 pokračovat dále. 

Samozřejmě, současné výnosy nejsou zárukou těch budoucích a vývoj v dalších letech může být opačný. Bublina na akciových trzích může splasknout a akcie zamíří hluboce dolů, což se projeví na vašem výnosu, který se může dostat do záporu. V případě, že vaše portfolio spravují rozumní portfolio manažeři, kteří mají pevnou strategii hodnotového investování, pak vám můžou přinášet v dlouhodobém horizontu průměrně velmi slušný růst. Čtěte více: Zbohatněte pomocí hodnotového investování

Základní dvě podmínky, aby vznikl nárok na výplatu z účastnického fondu (kromě invalidní penze a odbytného):

  • Účastník musí dosáhnout věku, který je o 5 let nižší než věk potřebný pro vznik nároku na starobní důchod
  • Doba spoření by měla být alespoň 60 kalendářních měsíců

Které fondy se slučují?

Je také nutné připomenout, že do konce roku 2014 musely penzijní společnosti splnit jednu důležitou podmínku: získat do všech svých účastnických fondů třetího pilíře majetek nejméně 50 milionů korun. Některé penzijní společnosti však tuto podmínku nesplnily, týká se to společností AXA, Conseq, Komerční banky, ING či Allianz.

Zpackaná penzijní reforma, která nedokázala samu sebe prodat, však zapříčinila, že většina peněz účastníků (pokud se vůbec rozhodli do DPS vstoupit) směřovala spíše do konzervativních účastnických fondů. V posledních týdnech jsme tedy svědky slučování více fondů do jednoho tak, aby tento nově sloučený fond dokázal splnit zákonem danou povinnost minimálního objemu. Kromě dynamických fondů se však slučování nevyhne ani jiným typům fondů, zejména u těch společností, které vsadily na širokou nabídku fondů. Slučování probíhá postupně, prozatím k němu došlo u těchto společností, uvádí analytik Jan Macek ze Swiss Life Select.

Jak dopadly účastnické fondy?

  • U Axa vznikl Vyvážený fond se shodnou investiční strategií jako Smíšený fond, který zaniká.
  • Allianz penzijní společnost už v minulém roce sloučila fondy Dynamický a Selection.
  • Conseq sloučí tři dluhopisové fondy (Dluhopisový, Státních dluhopisů 2023 a Státních dluhopisů 2033) do jednoho. Akciový fond bude nabízet dále.
  • ING bude chtít sloučit Fondy životního cyklu Penze 2030 a Penze 2040 do  nového spořicího fondu s názvem Spořicí fond ING Penzijní společnosti. Hranice se také nepodařilo dosáhnout u Účastnického fond světových akcií.
  • KB Penzijní sloučí Zajištěný účastnický fond s Vyváženým fondem.
  • ČSOB, Česká pojišťovna a Česká spořitelna mají naplněný majetek ve všech svých penzijních fondech.

Penzijní připojištění za starých podmínek? Nic moc

Výnosy u transformovaných fondů byly podstatně nižší. Svázané ruce penzijních společností v podobě nemožnosti dostat se do záporu jim neumožňují dosahovat výrazně vyšších výnosů než je inflace. Penzijní společnosti tak především investují své peníze do státních dluhopisů s nejlepším ratingem.

Odhadované výnosy v transformovaných fondech pro rok 2014
Jméno penzijní společnosti Odhadovaný výnos
Allianz 2,03 %
AXA 1,73 %
Conseq 0,92 %
Česká pojišťovna 1,70 %
Česká spořitelna 1,26 %
ČSOB 1,64 %
ING 1,38 %
KB 1,56 %

Zdroj: Odhady analytika Jana Macka ze Swiss Life Select.

skoleni_15_4

Transformované fondy nejsou pro mladé

Není tedy divu, že za 20 let, co fungují staré penzijní fondy, bylo klientům připsáno 41 miliard, průměrné roční zhodnocení dosáhlo 4,17 %. Jednalo se tak průměrně o roční inflaci. Penzijní spoření za starých podmínek vám tak možná umožní v případě, že si zvolíte správný penzijní fond, uchovat cenu peněz v budoucnosti, nic víc ale očekávat nemůžete.

Státní příspěvek je zajímavým přilepšením, je však nutné vzít na vědomí, že čim více máte uloženo peněz v penzijních společnostech, tím menší podíl na výnosech tvoří právě státní příspěvky. Zhodnocování v transformovaných fondech tedy má smysl především u starších lidí v důchodu či před důchodem, kterým stačí spořit jen 5 let, zatímco osmnáctiletí musí spořit až do svých 60 let. Transformované fondy tak nejsou pro mladé, ty účastnické však ano, jelikož akcie mohou mladým lidem přinést slušné výnosy, je však nutno akceptovat také vyšší rizika.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).