Hlavní navigace

Kasa 2

14. 1. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Krátce po Vánocích se na serveru Slunečnice objevil nový ekonomický software, určený zejména pro rodinu a malé firmy s jednoduchým účetnictvím. Vzhledem k tomu, že program má český název a pochází od české firmy, rozhodl jsem se vyzkoušet, co umí, a jestli my, Češi, také dovedeme udělat kvalitní program.

První věc, která mě u programu tak trochu udivila, byla instalace. Program se instaloval nějak dlouho a dokonce chyběla ona známá modrá obrazovka, která provází většinu instalací programů ve Windows. Další věc, která mě překvapila, byla, že po spuštění po mě program chtěl heslo. Jenže kde to heslo vzít? Po chvílích vzteku mě napadlo podívat se do adresáře programu, kde jsem našel dokument. Když jsem ho otevřel, bylo tam heslo, díky bohu, zapsáno. Do třetice mě udivilo podivné upozornění, že uživatel má používat zásadně tlačítka a ne nástrojovou lištu. Funkce tlačítek je prý lepší a přesnější než funkce lišty. Proč tam tedy ta lišta je?

Po překonání prvotních potíží jsem se tedy konečně dostal k programu, který je celý v češtině. Až na onu dříve zmiňovanou lištu. Ta je v angličtině. Opět nevím proč. Nejvíce mě zarazilo, že po zmáčknutí tlačítka help vyjede česká tabulka. Program po prvním spuštění chce nejprve po uživateli osobní data, po té ho srozumí ještě jednou s licenčními právy. Opět nevím proč, neboť souhlas jsem poskytl již při instalaci.

Když jsem se prokousal úvodními okny, dostal jsem se k oknu nazvaném menu. Uvnitř je malá tabulka se sedmi tlačítky. Tlačítka jsou nadepsány uživatel, heslo, ??? (zprvu jsem nevěděl co to znamená), web, konec, info a kasa. Tlačítko info vám vyvolá nápovědu, která vám pomůže v orientaci v programu.

Další potřebné tlačítko kasa vás nasměruje do samotného programu. Objeví se vám okno s nadpisem vstup. Zde máte formulář do kterého napíšete datum, do dalšího políčka napíšete položku (políčko je označené jako text), do dalšího příjem či do jiného výdaj, zvolíte takzvaný kód a dokonce připíšete číslo daňového dokladu. Co je to ten kód? V jiném okně můžete navolit do čísel od jedné do deseti skupinu, do které položka patří (mzdy, materiál apod.), a do políčka kód napíšete číslo odpovídající skupině. Bohužel jsem nepřišel na to, jak skupiny rozšířit. Je jich tedy bohužel jen deset. Potom zmáčknete tlačítko nový a formulář se vám vyčistí. Zároveň se položka uloží do seznamu.

Pomocí tlačítek v záhlaví okna se můžete dostat do jiných oken, jako je definování kódu, pokladní kniha, nebo rozúčtování příjmů a výdajů podle účelu. Tlačítko pokladna vás dostane do okna, které se nazývá pokladní kniha. Zde máte rozepsány jednotlivé položky do přehledné tabulky a je zde i zvýrazněn zůstatek. Tlačítko kontace vás dostane do tabulky rozúčtování příjmů a výdajů. V této tabulce máte zapsány příjmy a výdaje do jednotlivých skupin, předtím definovaných jako kód. Pod posledním řádkem je dokonce udělána sumarizace a je znovu vypsán zůstatek. Z kteréhokoliv okna lze poměrně bez problémů tisknout. Je k tomu určeno tlačítko tisk. Uložení program provádí sám do nějakého vlastního souboru.

Tímto jsou popsány základní funkce programu. Funkcí je zde o něco více, ale za zmínku stojí tak leda automatické zabezpečení dat heslem. Autoři návodu píší, že program je spustitelný na všech verzích MS Widnows a to i 3.1 (rozšířených na 32 bit), ale program se mi na Windows 3.1 spustit nepodařilo. V helpu se píše, že program funguje i na počítačích Mac a iMac, to však nemohu posoudit. Budu rád, pokud mi dáte vědět, zda ano. Program na mne působil velice chaoticky a opravdu jsem měl problém se v něm vyznat. Bylo tam příliš mnoho oken otevřených na jednou. Program také pracoval i na rychlém počítači velice pomalu.

Další velice špatnou stránkou programu je grafika. Grafika se tváří, že je ještě z doby operačního systému DOS. Myslím, že v dnešní době není takový problém naprogramovat tento program s lepším grafickým prostředím. Lepší grafické prostředí by jistě zlepšilo i orientaci v programu. Také by se mohly vynechat některé funkce, jejichž smysl jsem řádně nepochopil (ovšem připouštím, může to být mou chybou). A v neposlední řadě, když už dělám program v češtině, tak ať je v češtině proboha celý.

skoleni_15_4

Programu bych na deseti stupňové stupnici dal číslo pět. Místo toho bych raději doporučil jiné programy, jako dříve recenzovaný Účtovník. Na závěr bych měl jenom říci, že program je možno stáhnout na Slunečnici.


Tabulka č. 211
Kasa 2
Autor Apliko s.r.o.
Hodnocení na Slunečnici ***/5
Typ Shareware
OS Win 95/98
Velikost 1,67 MB
DOWNLOAD

Zaujal vás program Kasa?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Člen skupiny historického šermu Heraldicus...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).