Hlavní navigace

Je lepší tarif nebo paušál

30. 12. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pořídili jste svým blízkým mobilní telefon? Pak se možná ptáte, zda jste zvolili správně předplacenou sadu nebo tarifní program. Podle čeho se správně rozhodnout? Vyjde dráže hovorné na předplatné nebo na paušál?

Mobilní telefon v současné době vlastní skoro každý. Důvodem masivního rozšíření této komunikace mezi širokou veřejnost je především nízká pořizovací cena telefonu a jeho nesporná výhoda – možnost být k zastižení kdekoliv a kýmkoliv.

Každý, kdo se rozhodne si pořídit mobilní telefon nebo platí příliš mnoho za jeho využívání, stojí před důležitým rozhodnutím, zda pořídit předplacenou sadu či přesedlat na paušální tarifní program.

Nejdůležitější rozhodovacím kritériem je cena hovorů či krátkých textových zpráv (SMS), případně další výhody a omezení.

Předplacený tarif
Voláme-li minimálně a mobilní telefon využíváme spíše k přijímání hovorů, je zpravidla vhodnější některý z předplacených tarifů. Výhodou je zde neustálá kontrola svého účtu, žádné uzavírání smluv či placení faktur. Podmínkou je nutnost kredit během určitého období provolat.

Nejvíce času na provolání předplaceného kreditu mají zákazníci Eurotelu – 18 měsíců s podmínkou alespoň jednoho uskutečněného hovoru za čtvrtletí. Zákazníci společnosti T-Mobile mají 12 měsíců a nejvíce spěchat musí majitelé karet Oskara – podle výše předplacené částky 6 měsíců (400 Kč) až 10 měsíců (2 000 Kč).

Nevýhodou předplacených tarifů je absence některých služeb, jako je přesměrování hovorů na jiné telefonní číslo či blokace určitého typu hovoru. Předplacený tarif, ač původně zamýšlený pouze jako okrajová služba, díky své jednoduchosti a praktičnosti využívá drtivá většina majitelů mobilních telefonů.

Paušál
Využíváte-li mobilní telefon často, je pro vás pravděpodobně výhodnější některý z tarifních programů. Zvolením paušálu získáte neomezenou možnost volání, která není jako u předplacených sad omezena výší kreditu. Na druhou stranu vám vznikají i určité povinnosti v podobě pravidelného placení měsíčních poplatků a v případě, že zakoupíte telefon u operátora za zvýhodněných podmínek, i závazek být jeho klientem po určitou dobu.

Kvůli nasycenosti trhu, kdy se nedá předpokládat razantní zvýšení počtu telefonních účastníků, hledají operátoři způsoby, jak si i do budoucna udržet vysoké zisky. Proto se snaží nejrůznějšími výhodami nalákat zákazníky na některý z tarifů s paušálním poplatkem, kde mají výnos zaručen.

Který tarif je nejvýhodnější
Nevolám, píši jen SMS 

Tabulka č. 698
SMS 5 SMS – denně
Český Telecom  –
T-Mobile  –
Eurotel  –
Oskar  –
Nejvýhodnější tarif – měsíční náklady
EUROTEL GO FUN – 270,00 Kč
OSKAR Odepiš – 247,50 Kč
T-MOBILE Twist SMS – 255,00 Kč

Píši málo SMS a velmi málo volám

Tabulka č. 699
SMS 30 SMS měsíčně
Český Telecom  –
T-Mobile 8 minut hovoru – mimo špičku měsíčně
Eurotel 8 minut hovoru – mimo špičku měsíčně
Oskar 4 minut hovoru – mimo špičku měsíčně
Nejvýhodnější tarif – měsíční náklady
EUROTEL GO Fun – 186,00 Kč
OSKAR Oskarta – 176,40 Kč
T-MOBILE Twist SMS – 183,00 Kč

Volám velmi často

dan_z_prijmu

Tabulka č. 700
SMS  –
Český Telecom 3 minuty denně ve špičce, 3 minuty denně mimo špičku
T-Mobile 10 minut denně ve špičce, 4 minuty denně mimo špičku
Eurotel 10 minut denně ve špičce, 5 minut denně mimo špičku
Oskar 7 minut denně ve špičce, 3 minuty denně mimo špičku
Nejvýhodnější tarif – měsíční náklady
EUROTEL Business 600 – inkaso – 6 105,35 Kč
OSKAR Volám stále – 5 071,50 Kč
T-MOBILE 400 HIT – 4 107,36 Kč

Volám často i na Český Telecom

Tabulka č. 701
Český Telecom 10 minut ve špičce
T-Mobile 5 minut ve špičce, 3 minuty mimo špičku
Eurotel 5 minut ve špičce, 2 minuty mimo špičku
Oskar 4 minuty ve špičce
Nejvýhodnější tarif
EUROTEL Business 600 inkaso 4 335,40 Kč
OSKAR Dohoda s Oskarem – 3 499,75 Kč
T-MOBILE 400 HIT – 2 809,94 Kč

Je výhodné pravidelně sledovat výši provolané částky a v případě, že dojde k její výrazné změně, je dobré uvažovat i o změně tarifu. V případě, že platíte telefonní účty pravidelně inkasním příkazem, můžete se dočkat určité slevy či zvýhodnění. Využíváte-li některý z předplacených tarifů, můžete při některém ze způsobů dobíjení očekávat určitou slevu nebo navýšení dobíjené částky.

Využíváte:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).