Hlavní navigace

Jaké jsou výhody a nevýhody práce při mateřské a rodičovské dovolené?

8. 11. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Stále více žen na mateřské a později na rodičovské dovolené hledá příležitost si přivydělat. Na co si dát pozor?

Svět, a zvláště ten podnikatelský, se přece nezastaví tím, že je žena doma a věnuje se dítěti. Důležitým krokem před samotným podnikáním či činností přinášející přivýdělek je důsledné rozlišení mateřské a rodičovské dovolené.

isifa.com

isifa.com

Mateřská versus rodičovská dovolená

Mateřskou dovolenou neboli peněžitou pomoc v mateřství (PPM) začne žena pobírat těsně před a po narození dítěte. Její výše se vypočítává z příjmů a činí 70 % z denního vyměřovacího základu. Peněžitou pomoc v mateřství začíná žena pobírat osm až šest týdnů před předpokládaným termínem porodu s tím, že maximální délka vyplácení je dvacet osm týdnů.

Rodičovská dovolená navazuje na mateřskou dovolenou. Rodičovský příspěvek, který činí v celkové výši 220 000 Kč, pobírá jeden z rodičů s tím, že maximální měsíční částka za nejkratší období dvou let dosahuje výše 11 500 Kč.

Práce a mateřská dovolená

Pokud se žena rozhodne pracovat při mateřské dovolené u stejného zaměstnavatele, může tak učinit po uplynutí šestitýdenní lhůty s tím, že druh práce, který bude žena vykonávat, bude odlišný od toho, který vykonávala před nástupem na mateřskou dovolenou. Důvodem je skutečnost, že žena nemůže mít stejný pracovněprávní vztah, ze kterého současně pobírá peněžitou pomoc v mateřství. Pokud se však se svým současným zaměstnavatelem nedohodne, může začít pracovat pro jiného zaměstnavatele. V tomto případě může vykonávat shodnou činnost jako v předchozím zaměstnání. K tomu však musí mít předchozí souhlas bývalého zaměstnavatele. Samozřejmě i zde bychom našli výjimky. Souhlas není třeba, pokud žena vykonává vědeckou, literární, publicistickou, pedagogickou či uměleckou činnost.

Práce a rodičovská dovolená

Na rodičovské dovolené může žena pracovat naprosto bez jakéhokoliv omezení. A vůbec nezáleží na tom, jestli svou činnost vykonává u stejného, nebo nového zaměstnavatele. Důležitá je však skutečnost, zda má žena pro svého potomka zařízené hlídání. Pokud ano, může pracovat klidně na plný úvazek. Pokud se rozhodne dát dítě do jeslí či mateřské školky, je zde pouze jedno omezení. Doba zde strávená nesmí přesáhnout 46 hodin měsíčně.

Pracovní smlouva na dobu neurčitou 

Pokud má žena se zaměstnavatelem uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou, je vše jednoduché. Žena může odejít na mateřskou dovolenou a následně si zvolí typ čerpání rodičovské dovolené. Zaměstnavatel se tedy ocitá v roli „čekatele“, kdy musí ženě po dobu rodičovské dovolené pracovní místo držet. Ale i zde existují určité meze:

  • V případě, že se žena rozhodne vrátit do práce po skončení mateřské dovolené, je zaměstnavatel povinen poskytnout jí původní pracovní místo. Pokud bylo toto místo za dobu její nepřítomnosti zrušeno, musí zaměstnavatel nabídnout místo, které odpovídá tomu, které je uvedeno v pracovní smlouvě.
  • Pokud se žena rozhodne pro čerpání rodičovské dovolené v délce od dvou do tří let věku dítěte, musí zaměstnavatel držet ženě místo odpovídající tomu, které je uvedeno v pracovní smlouvě. Nemusí se však jednat o identickou pozici.
  • V případě, že žena bude čerpat rodičovskou dovolenou v období čtyř let, záleží pouze na rozhodnutí zaměstnavatele, zda jí bude místo držet.

Jestliže žena v průběhu čerpání rodičovské dovolené znovu otěhotní, po narození druhého dítěte začíná běžet nová tříletá doba, po kterou je zaměstnavatel povinen držet ženě pracovní místo. Pokud žena otěhotní před koncem tříleté rodičovské dovolené a datum předpokládaného porodu vychází až po uplynutí tříleté lhůty, musí nastoupit zpět do zaměstnání. Výjimkou jsou pak pouze zdravotní komplikace. Žena nastoupí do zaměstnání a skutečnosti oznámí zaměstnavateli. Poté v plánovaném termínu odejde na mateřskou dovolenou a celý proces se opakuje stejně jako u prvního dítěte.

Pracovní smlouva na dobu určitou 

Pokud má žena uzavřenou se zaměstnavatelem smlouvu na dobu určitou, má zaměstnavatel více možností řešení. Zde platí pravidlo, že zaměstnavatel má povinnost držet ženě místo pouze po dobu trvání pracovní smlouvy. Po skončení stanovené doby může místo poskytnout komukoliv jinému.

Práce vhodné pro maminky na mateřské a rodičovské

Práce, kterou žena vykonává ať už při mateřské, nebo při rodičovské dovolené, by ji měla především bavit. Být jí koníčkem a možností odreagování. K tomuto účelu jsou vhodné jakékoliv práce, které umožňují mamince pracovat přímo z domu a být tak miminku nablízku, kdykoliv ji potřebuje. Na internetových serverech lze nalézt například možnosti prodejů přes internet, opisování či psaní textů pro weby nebo internetové časopisy. Další možností je práce v centrech pro děti, kam může žena vzít dítě s sebou. 

Výhod takové práce je hned několik. První z nich je možnost komunikace a kontaktu s ostatními maminkami. Další pak ta, že i dítě si začne zvykat na větší počet cizích lidí a dětí kolem sebe a nebude mít pak problém s nástupem do školky. Samozřejmě je zde i určité finanční přilepšení. V případě, že má žena ve své blízkosti někoho, kdo jí dítě pohlídá, může zkusit práci na zkrácený úvazek. V tomto případě je však třeba zvážit, jaké má žena možnosti a zda pro ni nebude taková práce příliš vyčerpávající.

skoleni_15_4

Nevýhody práce při mateřské či rodičovské dovolené

Předně je však třeba si uvědomit, že mateřství je náročné a je to samo o sobě „práce na plný úvazek“. Některé ženy jsou po celodenní péči o dítě s příchodem večera naprosto vyčerpané a další práce je pro ně nepředstavitelná. Navíc existují případy, kdy se dobře tvářící možnosti přivýdělku postupem času ukázaly jako podvod. To samozřejmě může kde koho od dalších pokusů odradit. Dále také záleží na situaci každé ženy a jejích časových možnostech.

Konečné rozhodnutí, zda žena využije či nevyužije možnosti přivýdělku, je však pouze na ní. Hlavní je totiž péče o dítě. Roky s ním strávené jí již nikdo nevrátí zpátky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).