Hlavní navigace

Jak vytvořit bohatou Českou republiku?

10. 6. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Česká republika v posledních letech vůči svým sousedům výrazně zchudla. Zlepší se situace? A jaké ingredience potřebuje ČR k hospodářskému úspěchu?

Po téměř 25 letech od revoluce není pozice České republiky stále lichotivá. Ač máme zeměpisně jednou nohou nakročeno do západní Evropy a našimi sousedy jsou jedny z nejbohatších zemí v EU, stále se jim bohužel po ekonomické úrovni zdaleka neblížíme. Životní úroveň je výrazně horší, mzdy jsou až několikanásobně nižší. A ač jsou v Rakousku či Německu velmi vysoké mzdy, tyto státy se také „těší“ nejnižší nezaměstnanosti v EU, u nás přitom v lednu letošního roku dosáhla 8,6 %, což bylo nejvíce v dějinách České republiky. Vyrovnáme se vůbec někdy Německu ve mzdách? Možná za 50 let, je to ale krajně nepravděpodobné. K tématu čtěte více: Do tří let by měl být průměrný plat 30 tisíc korun. Doženeme Německo?

Proč jsme stále výrazně chudší?

Proč jsme po 25 letech od revoluce stále chudými sousedy a proč se nám nepodařilo vykročit a stát se bohatou zemí? Názorů, proč se to nepovedlo, je celá řada. Lidé obviňují prvního premiéra Václava Klause, přitom transformace ekonomiky byla podle mezinárodních ekonomů jedna z nejlepších. Prý jsme prodali všechny státní podniky. Banky nám však zůstaly a výsledkem státního vlastnictví bank byly špatné úvěry za stovky miliard Kč, které poté řešila Česká konsolidační agentura – úvěry se prodávaly jen za nízké desítky procent ze skutečné hodnoty, řada lidí se tak mohla velmi levně od dluhů očistit. Korupce vesele kvetla. K tématu také čtěte: Státní banka povede k morálnímu hazardu a ohrožení celého bankovního sektoru

Česká republika se skutečně přibližovala západní Evropě, bohužel po roce 2009 se tento trend zastavil. Od roku 2009 je naše ekonomika ve střídavé krizi/nekrizi. Naše reálné mzdy stagnovaly či klesaly, nezaměstnanost dosáhla na začátku roku rekordních hodnot. Mírná naděje, že se situace zlepší, existuje, hospodářský růst však bude velmi křehký. A znovu existují obavy, zdali nás nezasáhne další vlna krize. Posledních několik let se nám také zvyšovalo zdanění, rostly sazby DPH. A program nové vlády nedává nějaké naděje na výrazné zlepšení. Čtěte více: Nová vláda poškodí malé podnikání, hledá nepřítele a chce zvyšovat daně (GLOSA)

Není divu, že značná část společnosti je pesimistická ohledně dalšího vývoje. Z budoucnosti se neradujeme, ale spíše se ji ještě obáváme.

A jak zajistit bohatství celé společnosti? 

Jak tedy zajistit České republice budoucí prosperitu? Jaké ingredience k tomu země potřebuje? Česká republika bohužel nepatří stále mezi ekonomicky a podnikatelsky svobodné země. Například v hodnocení žebříčku Doing Business se umístila až na 75. místě v podnikatelské svobodě. Smutné je také to, že se naše pozice dále zhoršuje, v roce 2013 jsme se umístili na 68. místě. Hlavní problémy jsou tři: získání stavebního povolení, začátek podnikání a získání odběrného místa na elektřinu.

Koneckonců, projevuje se to i prakticky. Pokud chce investor postavit sklady a zaměstnat stovky či tisíce lidí, je to velký problém. Všechno také může zkomplikovat nový stavební zákon, developeři vyhrožují koncem stavebnictví v Čechách. Čtěte více: Korec: Stavebnictví hrozí zánik a šikana

Pokud si chce budoucí podnikatel založit firmu, pak na to podle Doing Business bude potřebovat 29,5 dní s tím, že ho to bude stát kolem 27 000 Kč. Tato částka je však nadhodnocená a je možné velmi rychle získat firmu na klíč, cena dosahuje kolem 10 000 Kč. Proč by ale založení firmy nemohlo stát 1 Kč s tím, že se založí online? Vždyť cílem státu by mělo být, aby měl co nejvíce podnikatelů a tedy i potenciálních daňových příjmů. V některých zemích OECD to funguje, proč ne u nás?

ČNB nám zničila iluze

Zatímco v minulosti jsme mohli být hrdí na měnovou politiku naší centrální banky, dnes se na kroky naší centrální banky díváme s nedůvěrou. ČNB totiž přistoupila v minulém roce k devizovým intervencím, které ze dne na den znehodnotily naší korunu vůči euru o více jak 5 %. K tématu čtěte: ČNB vzala Čechům iluze. Zapomeňte na silnou a stabilní korunu i na spoření

Devizové intervence často zasáhnout především ty nejchudší. Bohatí totiž mají velkou část svých peněz rozprostřenou do dalších světových měn. Oproti tomu český spořílek těžko bude spořit ve švýcarských francích či amerických dolarech. Znovu se tak jedná o opatření, které zasáhlo především střední třídu. 

Proč by jednotlivá ministerstva nemohla státní zakázky zveřejňovat na elektronických tržištích a tím zvýšit vlastní transparentnost? Proč stále stovky milionů korun míří v neprůhledných smlouvách, kde služby poskytuje firma vybraná bez výběrového řízení? 

Daně máme vysoké, především sociální pojištění

Ještě větším problémem je ale daňové zatížení. Proč máme u nás vyšší daňové zatížení, než například na Slovensku? Podle Heritage foundation získává Česká republika na daních celkem 35,3 % HDP, zatímco Slovensko jen 28,8 % HDP. Poslední roky potvrdily, že kvůli nižšímu daňovému zatížení se Slovensko také prochází dynamičtějším hospodářským rozvojem. Výsledkem tak je, že nás „bratři Slováci“ předehnali v produktivitě práce a podle některých ukazatelů také v HDP na obyvatele.

Vysoké u nás nejsou například jen majetkové daně, máme také jedno z nejvyšších sociálních pojištění v celé EU.  K tématu čtěte více: Vysoké odvody brání práci, lidé přecházejí na švarcsystém

Nevymýšlejme nesmyslné podpory

Problémem v naší ekonomice je ale také podpora obnovitelných zdrojů, která „devastuje“ pracovní místa v těžebním a těžkém průmyslu. Čtěte více: Průmyslníci: Problém s obnovitelnými zdroji může zdvojnásobit nezaměstnanost

Obnovitelné zdroje by pro nás měly být dostatečným ponaučením, že když se politik snaží úředně nastavit ceny, neskončí to jinak než pořádným průšvihem. Tyto zdroje nejspíše budeme muset dotovat přibližně 20 let, může to být pro nás důsledné varování v případě, že se rozhodneme dotovat další zdroje. V minulosti se například mluvilo o garantovaných výkupních cenách elektrické energie z nových bloků Temelína.

skoleni_15_4

Měli by bohatnout všichni

Potřebujeme společnost, kde všichni bohatnou, ne jen určitá vyvolená skupina, pak je rozevírání nůžek marginální problém. K tématu čtěte více: Kapitalismus devastuje levice, výsledkem je chudoba střední třídy (NÁZOR)

Lidem by se vrátil optimismus a radost z vývoje, koneckonců, poslední roky byly značně pro obyčejného člověka depresivní: snižování mezd, zvyšování daní, devizové intervence, politická nestabilita. Je nejvyšší čas to změnit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).