Hlavní navigace

Jak vybírat z bankomatů v zahraničí zadarmo nebo levně

25. 6. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Berete si s sebou na dovolenou platební kartu? Dobře děláte, ale při výběrech z bankomatů buďte opatrní. Se správnou kartou v ruce nedáte za výběr ani korunu, s jinou jen pár korun a nejdražší nabídky jdou do stokorun za jediný výběr.

Poplatky za výběry z bankomatů patří zpravidla mezi jedny z nejvyšších. Je to dáno tím, že bankám provozování bankomatu přináší náklady, nákladné je i doplňování hotovosti a bankomat má především vydělávat. Někdo to zaplatit musí. Proto existují mezibankovní poplatky, které si banky účtují samy mezi sebou při využívání bankomatové sítě. Kouzlo výběrů zdarma se zpravidla promítne do horšího kurzu anebo do ceny jiných služeb.

Levně to neumíme

U většiny bank musíte počítat s vysokými poplatky za výběr z bankomatu v zahraničí. Výběry z bankomatů vás přijdou na minimálně 80 Kč, v některých případech i více.

Nejlevnější vychytávky

V zahraničí se dá vybírat levně i s českými kartami. Je však potřeba dodržet pravidla hry.

Levnější výběry získají všichni držitelé karet České spořitelny, pokud použijí bankomaty bank skupiny ERSTE: Erste Bank (Rakousko), Slovenská sporitel'ňa (Slovensko), Erste Bank Hungary (Maďarsko), Erste Bank Croatia (Chorvatsko), Erste Bank Serbia (Srbsko), Banca Comerciala Romana (Rumunsko) a JSC Erste Bank (Ukrajina). Česká spořitelna za výběr hotovosti v zahraničí účtuje stejné poplatky u kreditních i u debetních karet, u kreditních však platíte úrok. Za výběr z bankomatu těchto bank dáte příjemných 6 Kč.

Za šest korun lze vybírat ze slovenských bankomatů ČSOB debetními kartami ČSOB, Fio záložny, Poštovní spořitelny, Banco Poplare a Waldviertler Sparkasse von 1842.

Speciální debetní kartu doslova stvořenou pro zahraniční výběry má Volksbank, jmenuje se Holiday Card. Kdo ji vlastní, vybírá kdekoliv na světě za paušální poplatek 29 Kč. Tuto kartu Volksbank vydává asi jen 2× ročně.

Novinku v poplatcích připravila od 1. července 2008 UniCredit Bank (UCB). V rámci celé finanční skupiny UniCredit Group můžete vybírat za stejné ceny, jako z bankomatů UCB v tuzemsku. To znamená, že podle typu vašeho účtu vás bude stát výběr z bankomatu maximálně 9 Kč a většinou bude zadarmo (viz tabulka). Slevy se týkají kreditních karet UCB, i u nich došlo ke snížení poplatku za výběr při použití bankomatů finanční skupiny UniCredit:

HVB Central Profit Banka/UniCredit Zagrebačka Banka/Nova Banjalučka Banka (Bosna a Hercegovina), UniCredit Bulbank (Bulharsko), Zagrebačka Banka (Chorvatsko), UniCredit Bank (Maďarsko), Bayerische Hypo- und Vereisbank (Německo), Bank Pekao (Polsko), Bank Austria (Rakousko), UniCredit Tiriac Bank (Rumunsko), UniCredit Bank (Rusko), UniCredit Bank (Slovensko), UniCredit Bank (Slovinsko), UniCredit Bank (Srbsko), UniCredit Bank (Itálie), Yapi Kredit (Turecko), UniCredit Bank (Ukrajina).

Pro zákazníky telekomunikační společnosti O2 jsou k dispozici od Citibank dvě cobrandové platební karty, Benefit Citi a O2 Citi. První karta má paušální poplatek 59 Kč za výběr hotovosti v zahraničí, druhá má poplatek dokonce jen 15 Kč za každý zahraniční výběr. Máte-li tyto karty vedeny jako kreditní, počítejte ještě s úrokem. Máte-li je jako předplacené (Citibank to umí), poplatek je konečný.

Mezi kompromisy patří charge karty Diners Club. Za každý výběr hotovosti vám společnost Diners Club naúčtuje 4% poplatek bez ohledu na výši částky a místo, kde je vybírána. Ekvivalent 10 000 Kč tak je zpoplatněn částkou 400 Kč, drobné ve výši 200 Kč jsou zatížené poplatkem 8 Kč.

Ztratili jste platební kartu? Zablokujte ji. Seznam telefonních čísel pro blokace karet.

A máte to zadarmo

Pouze dvě banky nabízejí bezplatné zahraniční výběry z bankomatů i prostřednictvím služby cash advance (výběr hotovosti na pokladně bank a směnáren). Jde o debetní karty mBank a HSBC Bank. Druhá jmenovaná banka vydává i karty kreditní, ale tam je výběr zpoplatněný. mBank používá karty Visa, HSBC Bank má karty konkurenční společnosti MasterCard.

V současné době má akci ČSOB u karet pro studenty ke Studentskému kontu Plus. Pět výběrů měsíčně v zahraničí je bez poplatku, šestý a další výběr se platí. Akce trvá od června do konce září 2008.

skoleni_15_4

Nevhodná kreditka

Kreditní karty mají bezúročné období pro bezhotovostní transakce, zpravidla 40 – 76 dnů a až na dvě výjimky (Komerční banka a ČSOB včetně Poštovní spořitelny) je výběr hotovosti kreditní kartou ihned úročený. Mimo úrok se dále musíte připravit i na poplatek za výběr hotovosti, který je v drtivé většině případů vyšší než u debetních karet. Vybírat hotovost v zahraničí kreditní kartou si proto dobře rozmyslete a použijte to jen v nejvyšší nouzi, když všechny ostatní způsoby selžou (např. výběr hotovosti debetní kartou).

Nejlevnější výběry z bankomatu v zahraničí
Finanční společnost (produkt) Cena Kde
Citibank (Benefit Citi) 59 Kč Kdekoli v zahraničí
Citibank (O2 Citi) 15 Kč Kdekoli v zahraničí
Česká spořitelna 6 Kč Bankomaty bank skupiny ERSTE
Diners Club 4 % z výběru Kdekoli
UniCredit Bank* 0–9 Kč debetní, 40 Kč + 1 % kreditní Bankomaty bank skupiny UniCredit
ČSOB 6 Kč debetní, 6 Kč + 1,5 % kreditní Bankomaty ČSOB na Slovensku
Fio záložna 6 Kč (debetní)
Banco Popolare 6 Kč (debetní)
Poštovní spořitelna 6 Kč debetní, 6 Kč + 1,5 % kreditní
Waldviertler Sparkasse von 1842 6 Kč (debetní)
Volksbank (Holiday Card) 29 Kč (debetní) Kdekoli v zahraničí
ČSOB (Studentské konto Plus) 0 Kč (debetní) 5 výběrů měšíčně kdekoli v zahraničí
HSBC Bank 0 Kč (debetní) Kdekoli v zahraničí
mBank 0 Kč Kdekoli v zahraničí

* 9 Kč platí pouze majitelé konta Pohoda. Majitelé Osobních a Business kont mají výběr zadarmo, ostatní za 5 Kč.


Vybíráte v zahraničí z bankomatu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).