Hlavní navigace

Jak poslat dopis nebo balík?

16. 11. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Většina z nás, když potřebuje zaslat dopis nebo balík, navštíví nejbližší poštu. Je tento způsob nejlevnějším a nejrychlejším? Jak zajistit, aby naše zásilka našla svého adresáta? V současné době jsou i jiné možnosti, jak doručit dopis či balík na místo určení.

„Klasický“ dopis na území ČR

Jednoznačně se dá říci, že pokud chcete odeslat něco, co se vejde do obálky, nenajdete nikde levnější způsob než u České pošty. Samozřejmě tehdy, pokud vyloučíme možnost, že se jedná o písemnost, u které máte šanci použít e-mail. Obzvláště pokud se jedná o dopis, který se pohybuje pouze na území naší republiky.

Cena 6,50 Kč za známku u dopisu vážícího do 20 gramů zřejmě málokoho přiměje k tomu, aby pátral po jiném způsobu odeslání. Ani cena za doporučený dopis, tedy 17 Kč, rozpočet odesilatele nijak zvlášť neohrozí. Vzhledem k tomu, že České dráhy nabízejí jednotnou sazbu za zásilku a zásilkové služby na území naší republiky v cenících většinou nerozlišují, jestli se jedná o dopis, nebo balík do 3 kilogramů, ani levnější možnost není.

Balík zasílaný na českou adresu

Pokud příliš nespěcháte vy ani adresát balíku, není důvod připlácet si za zvláštní služby. A nebrání-li vám v tom například nemoc nebo hmotnost balíku, který byste bez auta sotva na poštu dostali, není důvod vyhledávat jinou službu.

Například za pětikilovou zásilku zaplatíte na poště 30 Kč, a pokud ji odešlete doporučeně, pouze o deset korun více.

Pokud ovšem víte, že se na poštu rozhodně včas nedostanete, nebo vám záleží na co nejrychlejším předání balíku do správných rukou, existuje možnost výběru. Chcete-li i v tomto případě zůstat věrni České poště, můžete. Ta v rámci služby EMS dopraví vaši zásilku na požadovanou adresu v dohodnutém časovém limitu, nejpozději však do druhého dne. Zaslání balíku vážícího 5 kilo vás přijde na 133 Kč, a pokud nemáte příležitost nebo chuť ho kamkoli nosit, účtuje si Česká pošta 60 Kč za to, že ho u vás vyzvedne.

Pravděpodobně využíváte služeb Českých drah, abyste se dostali na různá místa České republiky. Jejich služeb můžete ale také využít tehdy, pokud na tato místa potřebujete dostat nějakou zásilku.

Přeprava balíku mezi jednotlivými stanicemi vás vyjde na 140 Kč. Cena je stejná po celé republice bez ohledu na to, kolik vámi zaslaný balík váží (pokud to není více než 15 kilogramů). Výhodou je, že se dostane na místo určení vybraným spojem v poměrně krátkém čase. Pokud by došlo ke zpoždění, které by přesahovalo 60 minut, dostanete část dovozného zpět. Tato cena platí, je-li vámi zasílaný balík na železniční stanici dopraven a na místě vyzvednut. Pokud byste chtěli využít „dodání z domu do domu“ a ušetřit tak sobě i adresátovi cestu na nádraží, zaplatíte celkově za přepravu 690 Kč.

Na území naší republiky provozuje svou činnost mnoho zásilkových společností. Nabídka jejich služeb je pestrá. Možná u vás v práci potkáváte muže se žlutočervenými obálkami, kteří vyzvedávají dopisy či balíky, aby byly dopraveny co nejrychleji na správné místo. Jedná se o zaměstnance jedné ze zásilkových služeb, společnosti DHL. S tou odešlete pětikilový balík od 118 korun. Jeho pravděpodobná doba dodání je v tomto případě jeden den.

Samozřejmě u zásilkových služeb můžete počítat vždy s tím, že vaše zásilka bude u vás doma nebo v kanceláři vyzvednuta. Máte možnost si zvolit i rychlejší službu, aby byl váš adresát zastižen dříve. Úměrně s vašimi rostoucími nároky samozřejmě roste také cena.

Dopis posílaný do zahraničí

Dopis, který posíláte v České republice a neopustí naše hranice, a dopis určený do zahraničí mají jedno společné. Pokud nevyžadujete speciální službu, jako je např. rychlost či dovoz „z domu do domu“, vyplatí se vám koupit poštovní známku a dopis vhodit do schránky nebo zanést na poštu.

Na dopis určený do evropských zemí je určena poštovní známka v hodnotě 9 Kč, na doporučený 42 Kč. České dráhy zahraniční služby neposkytují (pouze doručení na Slovensko je výjimkou) a zásilkové služby jsou v tomto případě mnohonásobně dražší.

Např. u společnosti DHL si musíte připravit více než tisíc korun, aby se dostal váš dopis například přátelům do Londýna. Pokud se ovšem jedná o zásilku obchodní, kde pro vás čas hraje důležitou roli, může se vám tato služba hodit.

Máte i jinou možnost, jak rychle dopravit svou zprávu rychle. Česká pošta nabízí službu EMS také do zahraničí. Vaše obálka spadá do kategorie zásilek do 0,5 kilogramů, a tak může být odeslána za 700 korun, samozřejmě opět s příplatkem 60 korun za to, že ji nedonesete na poštu, ale bude u vás vyzvednuta.

Uvažujete-li o zaslání dopisu do zahraničí, ale mimo Evropu, zaplatíte minimálně 14 korun. Ty vám postačí tehdy, pokud nepožadujete žádnou zvláštní službu. Ale ani na doporučené dopisy nevydáte ze své peněženky více než padesát korun. Při využití služby České pošty EMS například za dopis do USA zaplatíte 900 Kč. Společnost DHL vám naúčtuje minimálně přes tisíc korun.

Balík doručený za hranice republiky

Do zahraničí se může váš balík dostat s pomocí České pošty nebo zásilkových společností. České dráhy vaše zásilky dostanou sice poměrně rychle a levně přes „hranice“ vašeho města, nikoli však přes hranice státu.

Předpokládejme, že zásilka nepřejde hranice EU. Balík vážící pět kilogramů, který má doputovat např. do Velké Británie, bude stát více než 600 Kč. Česká pošta vám ho odešle od 619 Kč, pokud by se jednalo o zaslání letecky pak 735 Kč a s využitím služby EMS 1200 Kč. Opět se jedná o služby, které nezahrnují vyzvednutí zásilky u vás doma. Pokud si k 1200 Kč připočítáte dalších 60 Kč za vyzvednutí, dostanete se na cenu celkovou.

Samozřejmě zásilku může opět vyzvednout pracovník některé ze zásilkových služeb. U společnosti DHL váš balík může putovat na londýnskou adresu po zaplacení částky 1580 Kč. Čím vyšší nároky na rychlost dodání, tím vyšší bude také částka, kterou zaplatíte. Je vidět, že v tomto případě mezi poštovní službou a službou zásilkové společnosti není příliš velký cenový rozdíl.

skoleni_15_4

Pokud máte zájem o zastižení známého či klienta v mimoevropské metropoli, rozdíl je znatelnější. Vezměme například USA. Česká pošta vaši zásilku dopraví od 600 Kč do 1800 Kč. Opět samozřejmě platí, že nechcete-li chodit na poštu, ale necháte si balík vyzvednout, k 1800 Kč přičtěte 60 Kč za vyzvednutí. S využitím služeb společnosti DHL se cena pohybuje od 5000 Kč výše.

Co dělat, když balík váží více než 30 kg

Jak již bylo řečeno, pokud to, co zasíláte, váží méně než 15 kilogramů, můžete na území republiky využít služeb Českých drah. S Českou poštou se vám podaří odeslat balík, který nepřesahuje 30 kilogramů. Co dělat, pokud potřebujete poslat něco těžšího? V tom případě se obraťte na zásilkovou společnost. Pestrá je nabídka jak společností, tak jejich služeb.

Jak posíláte balíky nejčastěji?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).