Hlavní navigace

Jak nepřijít o peníze po výhře v loterii?

3. 3. 2017
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Žijete skromně, nebo máte peníze jen z měsíce na měsíc. A najednou vám do klína přistane částka, která nebyla ani ve vašich snech. Jak ji co nejdéle udržet, nebo ještě lépe rozmnožit?

Kdo nehraje, nevyhraje. Tak v dávných dobách reklama Československé státní televize lákala na sázení. A přestože je pravděpodobnost vysoké výhry stále nízká, ukažme si situaci, že jste peníze vyhráli. A docela velký „balík“.

Za rok a půl rozházel půl miliardy

Ten příběh obletěl celý svět. Britský dělník ve svých 19 letech vyhrál v přepočtu tehdy téměř půl miliardy korun a po dvou letech z nich neměl nic. Po dalších 11 letech byl naopak zadlužený. Co se stalo s jeho jměním? Zjednodušeně napsáno, všechny peníze prohýřil nekontrolovatelným utrácením rozmařilce, co neví, co s penězi. Nedokázal se vyrovnat s tak velkou částkou a nevěděl, co s ní má dělat.

Aby se to nestalo i vám, až budeme mít v ruce los s několika miliony či miliardami korun, po opadnutí prvotní euforie musíte začít přemýšlet. Pokud jste do té doby měli průměrný měsíční příjem, malé nebo nulové úspory, jste ve velkém riziku, že velké peníze neudržíte a doslova je rozfofrujete. Poté následuje opět strmý pád dolů. Můžete tomu ale sami zabránit, hned si probereme, jak.

Co bych mu to vracel? Má peněz dost

Kdo málo ví, málo poví. Čím méně lidí bude o vašich penězích vědět, tím menší počet jich dříve nebo později přijde s nataženou rukou. A oni přijdou, to je jistota. Tato slova platí o všech – o blízké rodině i vašich známých. Pokud se tedy nechcete dostat do situace, kdy někomu půjčíte pár tisícovek a on je vám už nevrátí, protože vám řekne, že „přece máte peněz dost“.

Další přísloví říká, že chceš-li přijít o kamaráda, půjč mu peníze. U výhry to platí dvojnásob. Vaše nová finanční situace otestuje všechny vaše osobní i služební vztahy a následně se pozná, kdo je opravdu vaší kamarádem či přítelem, anebo kdo z vás chce získat pouze výhody pro sebe.

Mlčte a nikomu ani muk

Doslova jako z nějaké příručky „Jak zajít pro výhru“ se zachoval výherce necelých dvou a půl miliardy korun v loterii Eurojackpot z Pardubicka. Odolal svodům ukázat se médiím a nijak na sebe neukazoval. A udělal dobře, protože zatímco on zbytek republiky nezná, celá republika by znala jeho – „to je ten miliardář!“ V tom okamžiku je takový člověk v nežádoucí situaci a hlavně vydíratelný. Ne hned, ale třeba během následujících let, až si třeba založí rodinu.

Pro peníze si dojeďte autem či veřejnou dopravou bez dalšího nutkání komukoli po cestě vyprávět, proč a kam jedete. Ani s oblečením to nemusíte přehánět. Čím menší nápaditost, tím lépe pro vás. Zvláště některá bulvární média budou velmi ráda hlídat hlavní vstup do budovy sázkové společnosti, aby udělala fotografii pravděpodobného výherce.

Anonymita vám ušetří čas od „zaručeně dobrých rad“ poradců

Když zůstanete anonymní, získáte čas promyslet si, co s penězi uděláte, kam je uložíte či do čeho je budete investovat. Chráníte nejen sami sebe, ale i svoji rodinu. Jakmile budete identifikovaní jako výherce a dozví se to média, začnou vám chodit nabídky nejrůznějších společností a poradců a budete mít co dělat je odhánět. Anonymita vám získá čas pro to, abyste mohli najít různé cesty, jak a s kým se poradit.

Malá výhra: splaťte dluhy, zajistěte rodinu

Pokud vyhrajete „jen“ pár milionů, nejlepší cestou je zabezpečit sama sebe a vaši rodinu. Máte-li hypotéku, splaťte ji. Ale ne hned, nýbrž v době fixace. Ano, máte „miliony“, ale proč bance dávat poplatky navíc? Máte jiný úvěr? Zbavte se ho a splaťte jej.

Nečekané peníze využít na splacení dluhů je ta nejlepší investice, kterou můžete sami udělat bez dalších rad. Za každou splacenou korunu ušetříte úroky na rozdíl od skutečných investic, kde je budoucnost zhodnocení vždy nejistá.

Zabezpečte děti. Kupte jim byt, dejte jim peníze na start do života. A hlavně nezapomeňte sami na sebe a na své důstojné stáří a nechte si dostatečnou částku pro to, abyste mohli bez dalších finančních obav dožít.

Pokud máte v rodině někoho s exekucí, můžete mu pomoci. Kupování nového auta, kterému podlehnou zvláště muži, však nechte až na poslední volbu. A kupte si takové, které odpovídá vašim potřebám, a ne, že „na to máte“. Zůstanete tak stále mimo zorné pole lidí, kteří by se chtěli na vašem štěstí přiživit.

Zbývající peníze rozdělte a uložte je na bezpečné finanční produkty tak, aby se vám neztrácely, ale udržovaly, nebo ideálně zhodnocovaly.

Velká výhra: nechte svůj majetek spravovat

Pokud získáte tolik peněz, že je můžete s nadsázkou přehazovat vidlemi jako strýček Skrblík, platí část rad uvedená v předchozích odstavcích o splacení dluhů a pomoci rodině. Ale stále vám zůstává obrovský majetek. Co s ním?

Potřebujete odborníka pro správu velkého majetku. Ten musí ovládat právní, finanční a realitní oblast, aby vám dokázal poradit, kam peníze dát tak, aby se vaše finanční portfolio neztrácelo a zvolna se rozrůstalo. Při správě majetku totiž není hlavním cílem jen jeho zhodnocení, ale jeho udržení. Proto potřebujete spolehlivého člověka, co to zvládne, pokud to nebudete dělat sami.

Ale kde takového člověka najít? Potřebujete reference, ale ty ze dne na den nezískáte. Pro začátek neuděláte chybu, pokud oslovíte několik bank, aby vám nabídli možnosti řešení pro vaše potřeby. I podle toho, jak se k vám budou chovat, můžete zvolit, s kterou se dohodnete. Kromě univerzálních bank existují v Česku i privátní banky, které se specializují na správu majetku. Nebojte se je oslovit pro vytvoření nabídky. Počítejte, že do toho budete muset investovat velké množství svého času, ale zvolit správného správce vašich financí se vám vyplatí.

Výpověď v práci nedávejte. Ne hned

A od zítřka končím s nevolnictvím u svého zaměstnavatele! Tak to ať vás ani nenapadne. Zaprvé na sebe zbytečně upozorníte, a to nechcete, a zadruhé vás to může spolehlivě vyhodit na jinou kolej. Změnit životní styl ze dne na den, který jste do té doby žili pět, deset, více let vás může dostat na nebezpečnou spirálu nekontrolovatelného utrácení peněz.

Než se rozhodnete změnit své zaměstnání, anebo skončit se svým podnikáním, musíte si nejprve udělat analýzu, jakou novou hodnotu má váš majetek. Co musíte splatit, co chcete použít a kolik peněz potřebujete na důstojné dožití vás či vaší rodiny.

Až ta čísla budete mít spočítaná, teprve poté můžete podnikat další kroky a používat vyhrané peníze. Když v euforii skončíte v práci, koupíte si novou rezidenci, přidáte nové luxusní auto, nebo hned lépe dvě, za pár let můžete být na mizině.

Proč? Vaše příjmy budou příliš nízké nebo nulové vůči nákladům, které generujete. Rezidence něco stojí na údržbě, auto jezdí na pohonné hmoty, pojistky jsou drahé… To nejspíše ani ze svého stávajícího platu neufinancujete, proto si vše musíte promyslet. Jinak budete rychle nabytý majetek prodávat se ztrátou.

dan_z_prijmu

Užívejte si, ale střídmě

Neznamená to, že když máte miliony či miliardy na účtu, musíte se nějak omezovat. Ale pro vaši vlastní sebekontrolu je lepší, když si stanovíte měsíční strop, který nepřekročíte. A jak má být vysoký? Pro představu, pokud byste na spořicím účtu nechali ležet 100 milionů korun, tak při úrokové sazbě 0,10 % p.a. máte měsíční úrokový příjem něco málo přes 7000 Kč (po zdanění). S půlmiliardou korun je váš úrokový příjem nejméně necelých 35 tisíc měsíčně.

Za tyto „drobné“ si můžete dopřávat radosti, které jste do té doby neměli. Třeba večeři v restauraci, víkendové výlety apod. Až budete vědět, jak na tom jste, a budete mít sílu a odvahu překročit sama sebe, můžete se odstřihnout od zaměstnání či podnikání a jít do „důchodu“. I přesto si však najděte nějakou pracovní náplň. Jen tak sedět a popíjet drinky by mohlo vést k unudění se k smrti. Doslova.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje finančnímu poradensví v praxi a publikační činnosti na téma finanční gramotnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).