Hlavní navigace

Jak financovat dovolenou?

26. 5. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V ulicích prosvítají první sluneční pozdravy léta. A my přemýšlíme často o tom, kde jinde než za okny našich kanceláří se můžeme opálit… Představa rozpáleného písku nebo šumění mořských vln je lákavá, ale každá radost něco stojí. Jak zajistit, aby nás to stálo co nejméně? Jak výhodně financovat naši dovolenou?

Šetřit, šetřit, šetřit…

Rada nejjednodušší a zároveň nejvíce účinná. Můžeme celou zimu poctivě „zašívat část výplaty do polštáře“, nechat si zdát o prosluněné pláži a pohádkové dovolené. Průměrná rodinná dovolená v zahraničí vás přijde cca na 40 tisíc korun. To znamená, že pokud denně ušetříte cca 110 Kč, máte o financování dovolené postaráno. Částka 110 Kč denně není sice zrovna nejnižší, ale určitě najdete něco, čeho se můžete vzdát nebo co si koupíte levněji. Například cigarety, alkohol nebo dortíky, které nám na dovolené v bikinách stejně k dobrému pocitu nepřispějí.

Pokud ale cesta odříkání není pro vás ta pravá, pak je jedinou šancí prozkoumat možnosti financovaní.

Využijte služeb banky

Pokud jste už i dokonce rozbili prasátko a stejně to nestačilo k úhradě vaší dovolené, pak se nebojte využít služeb banky. Téměř každá banka nabízí tuto možnost financování dovolené. Nejdříve si zamyslete nad tím, jestli náhodou už nemáte zařízen u vaší banky nějaký produkt, který je vhodný k využití ke koupi dovolené.

V úvahu přichází například kontokorentní úvěr. Tento typ úvěru nabízí banky jako doplněk k běžnému účtu a proto je pravděpodobné, že jej máte i vy. Jedná se o účet, který můžete opakovaně přečerpat do stanoveného mínusu. Po překročení tohoto limitu můžete i nadále čerpat finanční prostředky, ale musíte přitom pamatovat, že na peníze, které vyberete za hranicí povoleného limitu, se vztahuje již výrazně vyšší úroková sazba, někdy až 19,8% p.a. Využití kontokorentního úvěru proto doporučuji především v případech, kdy se jedná o krátkodobou, jednorázovou a ne příliš vysokou investici.

K těmto druhům krátkodobých investic lze také využít kreditní kartu, která se v principu dost podobá systému půjčky u kontokorentních úvěrů. Na rozdíl od ní ale nemusíte mít vždy účet a především můžete využít tzv. bezúročné období. To znamená, že pokud v tomto období, které většinou zahrnuje dobu 45 dnů, splatíte svoji půjčku, nebudete muset už nic platit navíc. Pokud se budete rozhodovat mezi využití služeb kontokorentního úvěru nebo možností čerpat do mínusu vaší kreditní karty, pak vám jistě doporučuji použít spíše kreditní kartu. Stejně jako o úvěru čerpáte do mínusu, splatit dluh můžete kdykoliv, a pokud se vám to podaří v bezúročném období, tak vás tak to nebude stát ani korunu navíc.

Úvěry nejsou zadarmo

Další možnou variantou financování dovolené je využití spotřebitelského úvěru nebo splátkového prodeje. Zatím je obvyklé tento typ půjčky především pro koupi například elektrotechniky. To, že touto formou můžete financovat i dovolenou, již není tak rozšířená informace. Přesto řada bank nabízí i tuto alternativu. Nesmíte však zapomenout, že kromě nákladů za úvěr budete muset bankám zaplatit i různé poplatky za vyřízení. Hotovostní úvěr vám nabídnou například v Komerční bance, Citibank, Poštovní spořitelně, GE Money Bank a další. Pokud se například rozhodnete půjčit 30 tisíc a budete tuto částku splácet 24 měsíců, nejméně výhodně vás taková půjčka vyjde u GE Money Bank, kde za 30 tisíc korun českých zaplatíte každý měsíc 1511 korun českých, a to při RPSN 22,72 %. Místo 30 tisíc, které jste si půjčili, tak bance nakonec vrátíte 37 119 korun českých. Naopak nejvýhodnější podmínky nabízí Komerčních banka, které za stejných podmínek zaplatíte 34 044 korun českých.

To ale neznamená, že nabídky těchto bank jsou vždy tak výhodné nebo nevýhodné. Pokud si například půjčíte 50 000 korun českých a budete splácet 36 měsíců, nejvíce zapláčete nad podmínkami Citibank. Zde budete splácet 1923 při RPSN 25,01% a nakonec bance zaplatíte místo 50 000 korun českých 69 228 Kč. Nejlepší nabídku i v této kategorii má Komerční banka, u které budete splácet 1634 korun českých měsíčně, a to při 11,92 %, a nakonec bance zaplatíte 58 990. Samozřejmě tato čísla nelze považovat za závazná, jedná se o nejvýhodnější nabídky, kterým se každý klient nemusí přiblížit, pokud nesplní podmínky banky. Nabídky se neomezují pouze možností využití na zaplacení dovolené.

Splátky od cestovky

Další alternativou je zajištění dovolené na splátky, a to přímo od cestovních kanceláří, kde můžete splácet dluh. Tato možnost je výhodná především pro klienty, kteří nemají dostatek času věnovat se vyřízení půjčky. Nepotřebujete žádnou hotovost a vše vyřídíte v klidu na pobočce cestovní agentury nebo kanceláře, kde si dovolenou zakoupíte. V některých případech dokonce můžete vše vyřídit i z pohodlí vlastního domova, a to přes internet. Například jedna velká cestovní agentura nabízí možnost získání úvěru od 3 do 50 000 korun českých, úvěr vám pracovníci zajistí u Home Creditu. Výhodou je, že po celou dobu máte jistotu, že se výše splátek se nezvýší. Možnost zajistit si úvěr přes cestovní kancelář nebo agenturu je stále oblíbenější variantou, především pro minimum starostí a povinností, které byste jinak museli řešit jednotlivě sami.

Když nakupovat, tak výhodně

Pokud stále chcete ušetřit, můžete využít nabídky tzv. Last minute. Nabídka funguje jednoduše, cestovní kanceláři se nepodaří uplatnit všechna volná místa v hotelu nebo v letadle, a proto na poslední chvíli nabídne dovolenou za výhodnějších podmínek. Tato alternativa je přijatelná především pro ty, kteří se umí „rychle balit”. Stovky turistů tak čekají na výhodnou nabídku a do poslední chvíle třeba nevědí, kam přesně vyrazí. Last minute je velice oblíbená služba, a proto je třeba se mít skutečně na pozoru, většinou v nabídce nezůstane dlouho.

dan_z_prijmu

Další možnou variantou je využití tzv. First minute. Jedná se o službu založenou na přesně opačném principu. Zatímco u last nevíte, kdy přesně vyrazíte a většinou se vše odehraje velmi rychle, u first minute si zakoupíte dovolenou s časovým předstihem, a proto se slevou. Výhoda oproti last minute je, že si můžete skutečně v klidu a pečlivě vybrat, do jaké destinace a do jakého hotelu chcete vyrazit. Nejste omezeni nedostatkem času a omezeným výběrem, kdy nevíte, co přesně cestovní kancelář do last minute zařadí a jestli není výhodnější ještě počkat nebo už není na co čekat. Proto se může stát, že sice vyberete svoji vysněnou destinaci za výhodnější cenu, ale budete muset například slevit z ubytování, protože hotel, který byste chtěli, nebude zrovna v nabídce last.

Díky modernímu financování žádná dovolená nemusí být jen snem, stačí vybrat vhodný prostředek k financování a vaše představa se změní ve skutečnost.

Financovali byste dovolenou formou úvěru?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Specializuji se na psychologii, pracovně právní problematiku a zavádění moderních manažerských metod. Studuji žurnalistiku, politologii a chystám se na práva.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).