Hlavní navigace

Jak drahý je váš dodavatel zemního plynu?

2. 9. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
ERÚ spustil ukazatel, který naznačí, zda přeplácíte za plyn. Zároveň úřad varuje dodavatele plynu: nepřehánějte to, nebo zavedeme regulaci.

Energetický regulační úřad (ERÚ) informoval o zavedení tzv. indikativní ceny komodity plyn. Jedná se o ukazatel, který by vám měl prozradit, jak draze vám zemní plyn prodává váš dodavatel. Úřad ho bude zveřejňovat každé čtvrtletí.

Průzkum kvůli námitkám

Úřad se podle vlastního vyjádření začal podrobnějším monitoringem cen zemního plynu pro spotřebitele zabývat po zprávách v médiích upozorňujících na velké marže obchodníků s plynem, na které doplácejí domácnosti.

Na výsledcích analýzy se předsedkyni ERÚ Aleně Vitáskové nelíbí, že se rozevírají nůžky mezi nejlepšími a nejhoršími nabídkami obchodníků a že někteří nezohledňují pokles cen plynu na komoditní burze. To může vést k tomu, že spotřebitelé, kteří si nabídky pravidelně porovnávají a nebojí se s obchodníkem dohadovat
o ceně, platí výrazně méně než domácnosti, které jsou pasivní nebo jsou svázány smlouvami na dobu určitou a s fixní cenou,
myslí si Vitásková.

Místo přímé regulace chce proto úřad pomoci domácnostem se snadnějším srovnáním právě prostřednictvím indikativních cen, které by při porovnání s vaší fakturou poukázaly na to, že za plyn zbytečně přeplácíte.

Podle Vitáskové v takovém případě můžete tento ukazatel použít při vyjednávání o snížení ceny u dodavatele.

Indikativní ceny komodity plyn jsou rozděleny podle charakteru odběru:

  • vaření,
  • ohřev vody,
  • vytápění.

Ukazatel popisuje cenu plynu na burze, náklady a marži, která není celá ziskem obchodníka, ale zahrnuje i náklady vč. poplatků. Pokud si přičtete regulovanou složku ceny, která je specifická pro vaše distribuční území a daně, zjistíte, kolik můžete ušetřit.

Změny regulovaných plateb dodávky plynu podle distribučních území
Autor: ERÚ

Distribuční území pro zemní plyn a změna regulované ceny z minulého na letošní rok

Zatím jen zvednutý prst

ERÚ se zatím do přímé regulace cen pouštět nechce, a tak má opatření zatím jen formu zvednutého prstu. Ukazatel má tedy pouze informativní charakter pro spotřebitele. Indikativní ceny nejsou pro obchodníky nijak závazné, a pokud ti se rozhodnou prodávat komoditu za vyšší ceny, žádný postih jim nehrozí. Tím by měl být váš odchod k jinému dodavateli, který je levnější a celý proces přepisu může zařídit za vás.

Pokud by tento krok ale nebyl dostačující, přistoupí Vitásková k dalším: v případě, že tento krok nebude dostačující, žádá již nyní ERÚ gestora energetického zákona,
Ministerstvo průmyslu a obchodu, o zmocnění k dalším krokům k vyšší ochraně domácností.

Podle Vitáskové v současnosti úřad nemá ani kompetence k tomu, aby zasahoval do složky ceny plynu, která se utváří na liberalizovaném trhu. Za tímto účelem požádala předsedkyně ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka o změnu potřebné legislativy tak, aby mohla zavést dočasná opatření, kdyby došlo k tržním anomáliím, na které už samotná konkurence nebude stačit.

Indikativní ceny

Pro poslední čtvrtletí letošního roku ERÚ stanovil indikativní ceny následujícím způsobem:

Indikativní ceny plynu pro 4. čtvrtletí 2016
Charakter spotřeby Indikativní ceny
Vaření 1011 Kč za MWh
Ohřev vody 861 Kč za MWh
Vytápění 811 Kč za MWh

Abyste si mohli ceny porovnat správně, musíte zjistit cenu za komoditu a doprovodné služby, tedy neregulovanou část ceny, která tvoří asi 80% podíl na celkové ceně.

Celková cena za zemní plyn totiž obsahuje:

  • regulovanou část, která je stejná u všech dodavatelů na jednom distribučním území a určuje ji cenové rozhodnutí ERÚ pro daný rok,
  • daně (DPH a jiné), které jsou pro všechny obchodníky stejné,
  • neregulovanou část, v níž je cena za komoditu a další služby.

Autor: ERÚ

Vitásková plánuje indikativní ceny zavést do budoucna i u elektřiny.

Porovnat a přejít můžete snadno

Abyste úspěšně přešli k novému dodavateli zemního plynu, musíte ukončit smlouvu s tím původním a uzavřít smlouvu o sdružených dodávkách plynu s tím novým. Dnes je zcela běžné, že stačí o přepis požádat nového dodavatele, který s vaší součinností celý proces zařídí za vás.

V případě, že je vaše původní smlouva na dobu neurčitou, musíte počítat s tříměsíční výpovědní lhůtou, po které můžete bezplatně přejít ke konkurenci. Pokud máte smlouvu na dobu určitou, měli byste setrvat u původního dodavatele po stanovenou dobu, jinak budete platit sankci, která je stanovena ve smlouvě. Zde najdete i termín, do kdy nejpozději musíte poslat výpověď, aby se vám smlouva automaticky neprodloužila.

Levnějšího dodavatele můžete najít prostřednictvím naší kalkulačky cen energií, která porovnává ceníky společností působících na našem trhu.

Pokud nevěříte menším subjektům, které mají často výhodnější nabídky než ti větší a zavedenější, zaměřte se na společnost, které věříte. Větší dodavatelé mívají v nabídce více produktů. Ušetřit můžete například s tarifem, který nabízí nižší ceny za to, že budete se společností jednat elektronicky a oželíte papírové faktury, nebo můžete využít produkty s fixací, které nabízejí nižší ceny než standardní produkty výměnou za závazek na určitou dobu.

Pozor na nekalé praktiky

Abyste naopak nezměnili dodavatele bez vlastního vědomí, nepůjčujte nikomu svou smlouvu nebo vyúčtování o dodávkách plynu. Zvlášť ne podomním prodejcům, kteří obchází domácnosti často přes zákaz podomního prodeje vyhláškou města a vydávají se klidně i za zaměstnance distribuční společnosti nebo ERÚ.

dan_z_prijmu

Od smlouvy sjednané s podomním prodejcem (a obecně všech uzavřených mimo obvyklé prostory k podnikání) můžete odstoupit do dvou týdnů od jejího sjednání, protože jste smlouvu podepsali mimo kamennou prodejnu dodavatele.

Od letoška je možné odstoupit bez sankce i v případě, že už jste začali od dodavatele plyn odebírat. Více si přečtěte v článku Jak se můžete vyvázat ze smlouvy o dodávce energií?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).