Hlavní navigace

Jak a u koho pojistit mobil?

16. 1. 2017
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Nehody se stávají dnes a denně. Zvláště, když se jedná o křehké elektronické přístroje, jako jsou mobilní telefony, které je jednoduché poškodit. Jak funguje jejich pojištění?

Náklady na opravu či zakoupení nového výrobku však nemusí být zrovna zanedbatelné, proto je třeba se zamyslet nad tím, jak nejen ochránit nás, ale i naše elektronické pomocníky.

Pojištění mobilních zařízení slouží k ochraně mobilních telefonů proti krádeži, mechanickému poškození či například proti utopení. Ač se zdá tato investice na první pohled zbytečná, není tomu tak. Technologický pokrok umožňuje, že si dnes můžeme pořídit mobilní telefony, jejichž služby zdaleka nekončí pouze telefonováním a psaním SMSek, plní zároveň funkce počítače či fotoaparátu a stávají se takříkajíc naším osobním asistentem po celý den. Jejich pořizovací cena proto mnohdy dosahuje i řádů desítek tisíc korun a samotná oprava takového přístroje vám může značně prohloubit díru do kapsy. Mnozí lidé si rádi připlatí za jistotu, a proto tento typ pojištění v posledních letech narůstá na popularitě.

Pozor na výluky z pojištění

Jsou však i momenty, ve kterých vám nepomůže ani uzavřená pojistka. Jedná se o situace, kdy dojde k běžnému opotřebení telefonu, poškození, která jsou kryta zákonnou zárukou (2 roky od zakoupení výrobku), či situace, kdy dojde k poškození nedbalostí či úmyslně.

Pojištění vás rovněž neochrání před situacemi, kdy vám mobilní telefon rozbije váš zvířecí mazlíček nebo dítě. Rovněž si dávejte pozor na okolnosti, za jakých došlo ke zničení přístroje působením vody. I když se pojištění na toto riziko vztahuje, některé pojišťovny mají ve všeobecných pojistných podmínkách zakomponovanou výluku z pojištění, kdy není povinno hradit náklady na opravu přístroje poškozeného v důsledku povodní.

Pojištění se nevztahuje ani na příslušenství telefonu, jako jsou baterie, kabely, handsfree sady či sluchátka.

Jak pojištění funguje?

V souvislosti s užíváním vašeho telefonu můžete pojistnou událost řešit dvěma způsoby:

  • situace, kdy lze telefon opravit,
  • situace, kdy byl telefon odcizen či jeho poškození opravit nelze.

V případě, že jste si poškodili telefon do té míry, že ho lze opravit, pojišťovna vám v případě platné pojistné smlouvy uhradí veškeré opravy s tím související. V rámci pojištění mají pak některé pojišťovny stanoveno, že máte nárok na maximálně 2 opravy za 12 měsíců.

V situaci, kdy naopak dojde k fatálnímu poškození přístroje či k jeho odcizení, pak vy jako pojištěný máte po předložení veškerých požadovaných dokladů nárok na nový telefon. Pokud v nabídce pojistníka, u kterého jste hlásili pojistnou událost, není shodný přístroj, můžete si vybrat jakýkoliv obdobný telefon z nabídky, jehož pořizovací cena není vyšší než pořizovací cena původního přístroje.

Pojištění si můžete sjednat u mobilního operátora i přímo u prodejce

Nespornou výhodou tohoto typu pojištění je, že si ho můžete sjednat rovnou při koupi telefonu, ať už prostřednictvím svého mobilního operátora, či u konkrétního prodejce. V České republice nabízí tuto službu prostřednictvím svých prodejců 8 pojišťoven:

Pojišťovna Název služby Prodejce Odcizení Mechanické poškození Poškození působením vody Poškození elektrickým proudem Neoprávněné užití telefonu
AIG Europe Pojištění mobilního telefonu Ano Neobsahuje Neobsahuje Neobsahuje Ano
AWP P&C Česká republika Pojištění proti náhodnému poškození a odcizení CZC.cz, Okay, Planeo Elektro Ano Ano Ano Neobsahuje Ano
BNP Paribas Cardif Pojišťovna Pro jistotu T-Mobile Ano Ano Ano Ano Neobsahuje
Česká pojišťovna V rámci pojištění Student Ano Ano Ano Neobsahuje Neobsahuje
Česká pojišťovna V rámci pojištění majetku a odpovědnosti podnikatele a právnických osob Datart International Ano Ano Neobsahuje Neobsahuje Neobsahuje
Česká podnikatelská pojišťovna Pojištění Alza – pojištění náhodného poškození a odcizení Alza.cz Ano Ano Neobsahuje Neobsahuje Neobsahuje
MAXIMA pojišťovna Pojistka na mobil O2 Ano Ano Ano Ano Neobsahuje
Moderna Försäkringar Happy Care Electro World Ano Ano Ano Neobsahuje Neobsahuje
UNIQA pojišťovna Pojištění pro případ poškození nebo zničení elektronických zařízení Mironet.cz Neobsahuje Ano Ano Neobsahuje Neobsahuje

Cena pojištění za měsíc se pohybuje takto:

Pojišťovna Název služby Hodnota telefonu do 4000 Kč Hodnota telefonu od 4001 Kč do 7000 Kč Hodnota telefonu od 7001 Kč do 10 000 Kč Hodnota telefonu od 10 001 Kč do 17 000 Kč Hodnota telefonu od 17 001 Kč do 25 000 Kč Hodnota telefonu nad 25 000 Kč
AIG Europe Pojištění mobilního telefonu 25 Kč 25 Kč1
AWP P&C Česká republika Pojištění proti náhodnému poškození a odcizení Výše pojistného je stanovena pro jednotlivé položky dle konkrétní ceny telefonu. Výše pojistného je stanovena pro jednotlivé položky dle konkrétní ceny telefonu. Výše pojistného je stanovena pro jednotlivé položky dle konkrétní ceny telefonu. Výše pojistného je stanovena pro jednotlivé položky dle konkrétní ceny telefonu. Výše pojistného je stanovena pro jednotlivé položky dle konkrétní ceny telefonu. Výše pojistného je stanovena pro jednotlivé položky dle konkrétní ceny telefonu.
BNP Paribas Cardif Pojišťovna Pro jistotu 49 Kč 99 Kč 149 Kč 199 Kč 259 Kč 299 Kč
Česká pojišťovna V rámci pojištění Student Do limitu ve výši 30 000 Kč – pojistné 304 Kč, do limitu ve výši 50 000 Kč – pojistné 506 Kč, do limitu ve výši 100 000 Kč – pojistné 1013 Kč.2 Do limitu ve výši 30 000 Kč – pojistné 304 Kč, do limitu ve výši 50 000 Kč – pojistné 506 Kč, do limitu ve výši 100 000 Kč – pojistné 1013 Kč.2 Do limitu ve výši 30 000 Kč – pojistné 304 Kč, do limitu ve výši 50 000 Kč – pojistné 506 Kč, do limitu ve výši 100 000 Kč – pojistné 1013 Kč.2 Do limitu ve výši 30 000 Kč – pojistné 304 Kč, do limitu ve výši 50 000 Kč – pojistné 506 Kč, do limitu ve výši 100 000 Kč – pojistné 1013 Kč.2 Do limitu ve výši 30 000 Kč – pojistné 304 Kč, do limitu ve výši 50 000 Kč – pojistné 506 Kč, do limitu ve výši 100 000 Kč – pojistné 1013 Kč.2 Do limitu ve výši 30 000 Kč – pojistné 304 Kč, do limitu ve výši 50 000 Kč – pojistné 506 Kč, do limitu ve výši 100 000 Kč – pojistné 1013 Kč.2
Česká pojišťovna V rámci pojištění majetku a odpovědnosti podnikatele a právnických osob Výše pojistného je stanovena pro jednotlivé položky dle konkrétní ceny telefonu. Výše pojistného je stanovena pro jednotlivé položky dle konkrétní ceny telefonu. Výše pojistného je stanovena pro jednotlivé položky dle konkrétní ceny telefonu. Výše pojistného je stanovena pro jednotlivé položky dle konkrétní ceny telefonu. Výše pojistného je stanovena pro jednotlivé položky dle konkrétní ceny telefonu. Výše pojistného je stanovena pro jednotlivé položky dle konkrétní ceny telefonu.
Česká podnikatelská pojišťovna Pojištění Alza – pojištění náhodného poškození a odcizení Výše pojistného je stanovena pro jednotlivé položky dle konkrétní ceny telefonu. Výše pojistného je stanovena pro jednotlivé položky dle konkrétní ceny telefonu. Výše pojistného je stanovena pro jednotlivé položky dle konkrétní ceny telefonu. Výše pojistného je stanovena pro jednotlivé položky dle konkrétní ceny telefonu. Výše pojistného je stanovena pro jednotlivé položky dle konkrétní ceny telefonu. Výše pojistného je stanovena pro jednotlivé položky dle konkrétní ceny telefonu.
MAXIMA pojišťovna Pojistka na mobil 49 Kč 99 Kč 149 Kč 199 Kč 259 Kč 299 Kč
Moderna Försäkringar Happy Care Cena není uvedena. Cena není uvedena. Cena není uvedena. Cena není uvedena. Cena není uvedena. Cena není uvedena.
UNIQA pojišťovna Pojištění pro případ poškození nebo zničení elektronických zařízení 450 Kč2 450 Kč2 Výše pojistného je stanovena pro jednotlivé položky dle konkrétní ceny telefonu.3 Výše pojistného je stanovena pro jednotlivé položky dle konkrétní ceny telefonu.3 Výše pojistného je stanovena pro jednotlivé položky dle konkrétní ceny telefonu.3 Výše pojistného je stanovena pro jednotlivé položky dle konkrétní ceny telefonu.3

1 – max. limit plnění 6000 Kč
2 – cena je uvedena za rok
3 – platí pro modely v ceně od 9500 Kč

Jak vyplývá z výše uvedené tabulky, pouze Česká pojišťovna nabízí pojištění mobilních zařízení jako součást stávající nabídky pojištění majetku, konkrétně se můžete pojistit v rámci pojištění Student, které je, jak název napovídá, určeno pro studenty středních a vysokých škol, nebo v rámci pojištění majetku a odpovědnosti podnikatele a právnických osob.

Pojišťovna AIG Europe se jako jediná v rámci pojištění zaměřuje pouze na ochranu před odcizením a náklady z neoprávněného užití, nikoliv však na ochranu proti poškození.

skoleni_15_4

Nejvíce komplexní rozsah služeb nabízí MAXIMA pojišťovna a BNP Paribas Cardif Pojišťovna, které mají v rozsahu pojištění ochranu jak proti náhodnému poškození a odcizení pojištěného předmětu, tak i pojištění pro případ poškození elektrickým proudem, konkrétně pak zkratem, přepětím či chybnou izolací.

Pokud se obáváte v případě odcizení o data, která máte uložená ve svém telefonu, můžete využít služeb pojišťovny AWP P&C Česká republika, která je odštěpným závodem zahraniční skupiny Allianz SE. Pojišťovna vám pokryje náklady, které vám vzniknou v souvislosti s odcizením, resp. zneužitím dat, jako jsou hovory, stažená data, náklady na blokaci SIM apod., a to do výše 3500 Kč. Pojišťovna AIG EUROPE tuto službu nabízí až do výše 6000 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pokračuji ve své zálibě psaní a studování problematiky ekonomiky a financí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).