Hlavní navigace

Internet banking GE Capital Bank aneb Počítač zadarmo se nekoná

12. 11. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Další z bank, působících na českém trhu, přináší internetové bankovnictví. Očekávaná kampaň ve stylu "mobil zadarmo" na podporu tohoto produktu se ale zatím nekoná.

GE Capital Bank počátkem listopadu spustila své internetové bankovnictví. Kdo čekal pompézní nástup této služby, který by přinesl její rozšíření mezi širokou veřejnost, podobně jako tomu bylo při zavedení GSM bankingu, si bude muset ještě počkat.

První generace internetového bankovnictví GE Capital Bank je namířena především na stávající klienty banky, kterým má přinést vyšší komfort při ovládání účtů. Nečiní si ambice k získání velkého počtu nových klientů, ani k překonání konkurence co do množství nabízených služeb.

GE CB využívá marketingovou strategii „launch and learn“ (spustit a učit se), na základě níž spustila produkt s omezenými možnostmi a hodlá poslouchat přání klientů, jaké další služby by chtěli využívat. Dle slov zástupců banky je důležitější přinést internetové bankovnictví dříve s menším počtem služeb a dále je rozšiřovat, než jej spustit později s kompletními službami, které pak využívá pouze malý zlomek klientů.

Internetové bankovnictví GE Capital Bank neumí mnoho, ale podle průzkumů banky se jedná o nejžádanější služby. Jedná se o

  • sledování zůstatků na všech klientových účtech vedených GE Capital Bank včetně přehledu transakcí
  • zadávání jednorázových platebních příkazů
  • zadávání „rychlých plateb“ (tj. snadné zopakování jednorázového platebního příkazu s podobnými údaji)


Jak je vidět, lze provádět pouze jedinou aktivní operaci – zadávání platebních příkazů.

Při zřízení zdarma a měsíčním poplatku 30 Kč se internetové bankovnictví zaplatí již po uskutečnění šesté platby v měsíci, která by jinak byla prováděna na pobočce. Zatímco za platební příkaz podaný „klasickou“ formou si banka účtuje poplatek 7 Kč za pohyb na účtu, využijete-li internetové bankovnictví (či jinou formu přímého bankovnictví, tj. GSM banking, telefonní bankovnictví či home banking), bance zaplatíte pouhé 2 Kč.

Požadavky na technické vybavení nejsou velké. Celý systém je cílen na „běžného“ uživatele, proto je psán na míru operačnímu systému Windows (95, 98, 2000, NT 4.0) a podmínkou je internetový prohlížeč Explorer 5.0 či vyšší, MS Java Virtual Machine od verze 2752 nebo Netscape Communicator 4.5 a vyšší.

Nároky systému na hardware též nejsou příliš vysoké – Pentium 166 Mhz, paměť 32 MB, disketová mechanika a monitor 15". Poslední bod je zvláště zajímavý a matoucí. Přestože je uveden mezi minimálními technickými požadavky, není nezbytný. Pokud používáte menší monitor (ovšem stejně tak to plati i u nižšího rozlišení a okna prohlížeče menšího než celý monitor), budete konfrontováni s posuvnou lištou, která je běžná na většině internetových stránek.

Velký důraz klade GE Capital Bank, stejně jako ostatní banky nabízející internetové bankovnictví, na bezpečnost. Ta je zajištěna heslem a digitálním certifikátem (obé zdarma), což s sebou nese skutečnost, že pro přístup do banky s sebou musíte nosit disketu s certifikátem. Data jsou dále šifrována protokolem SSL s délkou klíče 128 bitů.

skoleni_15_4

I GE Capital Bank si uvědomuje, že rozsah možností internetového bankovnictví je příliš malý. V prvním čtvrtletí příštího roku proto hodlá spustit druhou generaci s rozšířenými službami. O jaké se jedná, banka zatím tají. V každém případě by mělo jít mimo jiné o možnost zadávání trvalých platebních příkazů.

Druhá generace internetového bankovnictví GE Capital Bank má být spojena s expanzí. Pro tu se již připravuje marketingová strategie, která by měla přilákat nové klienty. Možná se přeci jen dočkáme počítače zadarmo.

Zaujalo vás internetové bankovnictví GE Capital Bank?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).