Hlavní navigace

Hypotéka se může prodražit na dodatečných poplatcích

10. 6. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pořízení hypotečního úvěru je zpravidla závazkem na několik desetiletí dopředu. U úvěru na bydlení se často porovnává úroková sazba. To může být chyba, s hypotékou jsou spojené další poplatky a sankce.

I přes finanční krizi byl loňský rok pro hypoteční banky druhým nejlepším v historii. Z dostupných informací Ministerstva pro místní rozvoj banky občanům poskytly 64 497 hypoték v celkové hodnotě cca 114 miliard korun. Česká republika se tak celkově může pochlubit číslem 403 000 hypoték se smluvní jistinou ve výši 543,5 miliard ko­run.

V současné době poskytuje hypoteční úvěry v Česku sedm bank, jejichž tržní podíl odvozený podle poskytnutých hypotečních úvěrů je vyšší než 1 %. Jmenovitě to jsou: Česká spořitelna, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank a Wüstenrot hypoteční banka. Mezi další banky, které nabízejí hypoteční úvěry, patří: Citibank, ČSOB, ING, LBBW Bank CZ, mBank, Oberbank, Poštovní spořitelna, Volksbank, Waldviertler Sparkasse von 1842. Hypoteční úvěr je pro banku výhodným obchodem Na samém začátku platíte poplatky za vyřízení úvěru, odhad nemovitosti a další administrativní úkony. Jakmile úvěr získáte, začínáte platit za měsíční vedení hypotečního úvěru. Když budete chtít provést nějakou změnu, budete opět platit. Jedná se zejména o předčasnou splátku, předčasné splacení úvěru nebo změna příjmení. K hypotéce se velice často sjednává pojištění proti neschopnosti splácet a některé banky vám nabídnou kreditní kartu, která znamená další náklady navíc.

Ceny za přípravu podkladů k hypotéce

Ještě než podepíšete smlouvu o hypotečním úvěru a získáte tak na svou nemovitost peníze, musíte podstoupit administrativní proces, který je u bank různě dlouhý a odlišně zpoplatněný. Je rozdíl požádat o nový hypoteční úvěr anebo refinancovat stávající. Čtěte více: Na osobní přístup klienti slyší, říká Leoš Pýtr, prezident Banco Popolare

Česká spořitelna

Za předběžné posouzení žádosti o úvěr zaplatíte 1000 Kč. Při posouzení a vyhodnocení žádosti o úvěr včetně příslibu úvěru do 5 milionů korun zaplatíte 0,9 % z celkové výše hypotéky. Nejméně však 9500 korun a nejvýše 25 000 Kč. Nad 5 mil. korun jsou individuální sazby začínající na 35 000 korunách. Tyto poplatky se však nevztahují na Ideální hypotéku, která je od nich osvobozena.

GE Money Bank

Zpracování úvěru vás u hypotéky vyjde na 0,8 % z výše úvěru, min. 8000 Kč, max. 25 000 Kč.

Hypoteční banka

Zpracování hypotečního úvěru vás vyjde na 0,8 % z výše poskytnutého úvěru, nejméně 8000 a nejvýše 25 000 Kč. Odhad nemovitosti je strukturován podle tohoto klíče: bytová jednotka s elektronickými podklady – 1600 Kč, bytová jednotka nebo samostatný pozemek – 3900 Kč a rodinný dům nebo objekt pro individuální rekreaci (včetně pozemků) 4600 Kč. Ostatní typy nemovitostí od 5000 korun. Zdarma je dálkové pořízení výpisu z katastrálního rejstříku.

Komerční banka

Zpracování žádosti o úvěru stojí 2900 korun, vydání příslibu 2000 korun. Komerční banka neúčtuje odhad nemovitosti, ale místo toho vyhodnotí riziko spojené s nemovitou zástavou. U bytové jednotky je riziko zpoplatněno částkou 3500 Kč, u rodinného domu 4500 Kč.

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank si za zpracování úvěrové dokumentace neúčtuje žádný poplatek. Pořízení výpisu z úvěrových registrů dálkovým přístupem je zpoplatněnou poplatkem 150 korun. Poskytnutí hypotečního úvěru EQUI a FLEXI je zpoplatněno 3 % z výše úvěru, nejméně 9000 Kč a nejvíce 150 000 Kč. U hypoték EQUI a FLEXI nemusíte dokládat výši vašich příjmů.

UniCredit Bank

Poskytnutí hypotéky PLUS je bez poplatku, ostatní hypoteční úvěry jsou zpoplatněny 0,8 % z objemu úvěru, nejméně 8000 a nejvíce 30 000 korunami. Poplatky spojené s administrativou si banka neúčtuje.

Wüstenrot hypoteční banka

Zpracování podkladů a poskytnutí úvěru si banka účtuje 0,8 % z objemu, nejméně 8000 a nejvíce 25 000 korun. Příslib úvěru je zpoplatněno 500 Kč. Posouzení nemovitostí se odvíjí podle typu. Bytová jednotka stojí 3500 korun, rodinný dům s pozemkem na 4800 Kč a stavební pozemek do 3000 metrů čtverečních na 2500 korun. Stokorunu zaplatíte za pořízení výpisu z katastru nemovitostí dálkovým přístupem.

Poplatek za správu hypotečního úvěru
Banka Správa úvěru Správa úvěru se státní podporou
Česká spořitelna 200 Kč ne
GE Money Bank 150 Kč ne
Hypoteční banka 150 Kč 220 Kč
Komerční banka 150 Kč ne
Raiffeisenbank 150 Kč 150 Kč
UniCredit Bank 150 Kč 200 Kč
Wüstenrot hypoteční banka 150 Kč ne

Zdroj: Banky


Jednou z významných položek, které jsou součástí zmiňovaného poplatku, je výkaznictví. Banka musí hypoteční obchod sledovat, jestli je v pořádku, s tím je spojena úschova dokumentace, což je značný balík dokumentů a následná archivace. Klienti dostávají potvrzení o zaplacených úrocích, což je také služba k hypotéce, říká Lucie Kropáčková, vedoucí produktového oddělení Volksbank. Naráží tak na poplatky za správu úvěrů, které jsou u všech bank shodné. V případě, že si sjednáte ke splácení hypotéky státní podporu, záruku nebo příspěvek na úhradu úroků od Českomoravské záruční a rozvojové banky, náklady za vedení účtu vzrostou. Čtěte více: Hypotéky opět získají úrokovou státní dotaci

Poplatek za mimořádnou splátku hypotéky
Banka Mimořádná splátka
Česká spořitelna 500 Kč
GE Money Bank 5 % p. a. do konce úrokového období z předčasně splacené jistiny
Hypoteční banka 15 % a 25 %
Komerční banka individuální (podle podmínek smlouvy)
Raiffeisenbank ne
UniCredit Bank min. 1 %
Wüstenrot hypoteční banka 10 % ze splacené části úvěru

Zdroj: Banky


Hypoteční banka „pokutuje“ své klienty dvěma sazbami, které se platí z mimořádné splátky. Poplatek ve výši 15 % z mimořádné splátky zaplatíte tehdy, když mimořádná splátka nepřekročí polovinu výše hypotečního úvěru. Poplatek ve výši 25 % z mimořádné splátky uhradíte tehdy, pokud mimořádná splátka úvěru bude více než 50 % z celkové výše hypotečního úvěru. Čtěte více: Rozhovor s Volksbank CZ: S klienty si na škatule nehrajeme

dan_z_prijmu

Poplatek za upomínku při splácení úvěru
Banka Upomínka
Česká spořitelna 500 Kč
GE Money Bank 300 Kč
Hypoteční banka 300 Kč (druhá a každá další 500 Kč)
Komerční banka 500 Kč
Raiffeisenbank 200 Kč (za 2. upomínku 300 Kč a za třetí 500 Kč)
UniCredit Bank 0,3 %*
Wüstenrot hypoteční banka 200 Kč

Zdroj: Banky, Pozn.: *) Poplatek se počítá z částky, u které se prodlužuje čerpání za každý započatý měsíc, o který se čerpání prodlužuje.


V případě, že si k hypotéce sjednáte pojištění proti neschopnosti splácet, počítejte s každoměsíční splátkou nejméně v několikaset­korunové výši. Pojištění je u bank individuální záležitostí. Závisí na několika parametrech, mezi které patří výše úvěru nebo pojistné události. Vedení účtu za kreditní kartu vás může vyjít na další stokoruny měsíčně. To se vás dotkne zejména v situaci, kdy nedodržíte podmínky za vedení kreditky.

Jaký poplatek považujete u hypoték za zbytečný?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).