Hlavní navigace

Hypoteční úvěr - kolik si půjčujeme

23. 10. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Hypotéka je jedním z nejdůležitějších nástrojů pro pořízení vlastního bydlení, a trh s hypotečními úvěry proto u nás zaznamenal nevídaný rozvoj. Kolik si půjčujeme? Mají hypotéky skutečně tak velký význam? A mohou sazby úvěrů ještě poklesnout, nebo už dosáhly svého dna?

Ministerstvo pro místní rozvoj sleduje pečlivě počty poskytnutých hypotečních úvěrů i výši čerpaných částek, neopomíjí ani účel, na který byly hypotéky čerpány. Důvod je prozaický – od průměrné výše úroků hypotečních úvěrů s přiznanou státní podporou se odvíjí výše státní podpory pro následující rok.

Průměrná výše úroků hypotečních úvěrů se státní podporou

Výše úroků úvěrů se státní podporou

Přesto v letošním roce na státní podporu nárok není. Průměrná úroková sazba nově poskytnutých hypotečních úvěrů činila 6,73 %, čímž o 0,27 procentního bodu minula magickou hranici 7 %, při níž by podpora činila 1 %. Na podporu hypotečních úvěrů má tedy nárok pouze občan mladší 36 let pořizující starší nemovitost.

Hypotečních úvěrů se přes snižující se státní podporu poskytuje stále více. Objem poskytnutých soukromých úvěrů ukazuje následující tabulka.

Objem poskytnutých hypotečních úvěrův mld. Kč
Rok Objem hypotečních úvěrů
1996 2,268
1997 8,044
1998 13,021
1999 19,488
2000 28,963
2001 43,691
2002 66,224
2003 (k 30. 6.) 81,734

Zdroj: MMR

Ovšem i nižší státní podpora, respektive její omezení pouze pro mladé, zdá se, má svůj význam, jak ukazuje tabulka počtu bytů financovaných hypotečním úvěrem se státní podporou.

Počet bytů pořízených hypotékou se státní podporou

Jen za tři čtvrtě letošního roku byla poskytnuta státní podpora na pořízení bytu hypotečním úvěrem téměř třem čtvrtinám loňského počtu. Tedy pokles přes omezení státní podpory není nikterak významný. Ostatně – hypotečním úvěrem řeší svou bytovou situaci především lidé mladí a středního věku, kteří se „vejdou“ do věkového omezení.

Za zajímavou považuji též statistiku hypotečních úvěrů podle krajů. Přestože v Praze žije přibližně 15 % populace České republiky, z celkového počtu mají Pražané uzavřeno téměř 25 % hypoték a z celkového objemu dokonce přes 33 %!

Počet a objem hypoték podle krajů

Počet a objem hypoték podle krajů

Extrémní výchylka Prahy je dána jednak vyššími mzdami v hlavním městě, ale také vyšší cenou nemovitostí. Krom toho velké množství obyvatel zejména vesnic již vlastní bydlení má.

Vraťme se však k úrokovým sazbám, které od zavedení programu TOP Bydlení České spořitelny neustále klesají. Průměrné úrokové sazby prorazily hranici 5 % a dosud žádná banka neohlásila zvyšování minimálních sazeb, naopak, úrokové sazby dále klesají.

Trend snižování úrokových sazeb nemůže trvat donekonečna. Kamil Kosman, ředitel úseku financování nemovitostí a hypoték České spořitelny, odhaduje, že v příštím roce by mohly sazby stoupnou v řádu desetin procent.

dan_z_prijmu

Že prostor pro další snižování sazeb již není příliš velký, naznačuje též srovnání se sazbami v evropských zemích.

Úrokové sazby hypotečních úvěrů ve vybraných zemích EU1. čtvrtletí 2003
Země Úroková sazba při roční fixaci
Dánsko 2,59 %
Řecko 3,60 %
Španělsko 3,30 %
Irsko 3,98 %
Portugalsko 5,00 %
Švédsko 4,50 %
Rakousko 3,95 %

Rozpětí sazeb v jednotlivých zemích je poměrně značné. Zda se české sazby přiblíží spíše vysokým portugalským, nebo nízkým dánským, ukáže až čas. Osobně si myslím, že se budou pohybovat kolem sazeb rakouských a irských.

Čerpáte hypotéku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).