Hlavní navigace

Hlídejte svého zaměstnavatele!

29. 5. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Celý daňový rok pracujete pro svého zaměstnavatele, který za vás platí zálohy daně z příjmů. Pak přijde čas zúčtování a vy po své firmě chcete, aby za vás vyplnila "vyúčtování daně z příjmů". Ale pozor, ani Český Telecom to nezvládá napoprvé! O svá práva se zaměstnanec musí prát!

Rok tvrdé dřiny a pravidelného placení záloh daně z příjmů ze závislé činnosti se s rokem tvrdé dřiny a pravidelného placení záloh daně z příjmů ze závislé činnosti sešel a před daňovým poplatníkem stojí zúčtování záloh této daně.

Nejste-li povinni vyplňovat daňové přiznání a byl-li vaším zaměstnavatelem jeden subjekt či po sobě jdoucí řada subjektů (tedy pokud jste neměli více zaměstnavatelů najednou), máte právo žádat po svém posledním zaměstnavateli, aby vyplnil a podal formulář Vyúčtování daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků (106,0 kB) za vás. A on má povinnost tak učinit.

Vyúčtování záloh by mělo téměř vždy přivést nějakou tu korunu zaplacených daní zpět pracovníkovi – jednak to plyne ze způsobu výpočtu záloh a daně, kdy základ pro výpočet záloh se zaokrouhluje na celé stokoruny nahoru (narozdíl od daňové povinnosti, pro níž se základ zaokrouhlí na celé stokoruny dolů) a jednak ze skutečnosti, že ne všechny odpočty od základu daně z příjmů lze uplatnit i při výpočtu záloh.

Velmi výhodné je vyúčtování pro lidi, kterým v průběhu roku významným způsobem kolísal příjem, ať již je kolísání způsobeno jakoukoli skutečností (např. změna zaměstnání na lépe či mnohem lépe placený post, ztráta zaměstnání a s ní spojená nezaměstnanost, odchod ze zaměstnání za účelem mateřské dovolené či z jiného poetického důvodu).

O vyúčtování záloh v únoru tohoto roku požádala svého zaměstnavatele, Český Telecom, i dívka, která si přeje zůstat pod rouškou tajemství a které můžeme říkat např. Rozinanta. Důvod byl prostý – v září nastoupila na vysokou školu a již v polovině října ukončila pracovní poměr. Příjmy jí tedy klesly na nulu a těšila se, že vrácená daň bude příjemným obohacením studentského rozpočtu.

Rozinanta věděla, že by jí měl být přeplatek daně z příjmu ze závislé činnosti a jiných funkčních požitků vrácen nejpozději do konce dubna. Nestalo se tak, proto se obrátila na Český Telecom, bývalého zaměstnavatele s dotazem, kde se stala chyba a proč jí nebyl přeplatek odhadem v řádu tisíců vrácen.

Chyběl podpis.

Když Rozinanta přišla v únoru žádat do účtárny o vyhotovení vyúčtování, dostala k podpisu nemalý stoh rozličných papírů. Bohužel mezi nimi chyběl ten, který opravňoval a pověřoval Telecom k vyplnění formuláře žádosti.

Chybu Rozinantin bývalý zaměstnavatel uznal bez výhrad na své straně. Potíž byla v tom, zda může ještě vyúčtování záloh podat. Kdyby tak měla učinit Rozinanta, vystavovala by se nejen nepříjemné a náročné byrokratické agendě, ale též riziku postihu za opožděné podání formuláře. Diskuse nakonec dopadla ve prospěch Rozinanty, která si však musela opatřit potvrzení o studiu s únorovým datem vystavení.

Vyhotovení formuláře žádosti o vyúčtování záloh díky softwaru a know-how účetní bylo otázkou zadání dvou nebo tří údajů do počítače.

dan_z_prijmu

Vše nakonec dobře skončilo. Rozinanta již obdržela oznámení, že jí bude vrácen přeplatek přesahující 3000 Kč a již jen čeká, až peníze přijdou na účet. Ale nebýt iniciativy mladé slečny, peníze by skončily v útrobách státního rozpočtu.

Pokud jste i vy žádali o vyúčtování záloh daně z příjmů a neobdrželi jste očekávaný přeplatek nebo alespoň vyrozumění, obraťte se co nejdříve na svého posledního zaměstnavatele a vyúčtování reklamujte.

Podal/a jste "vyúčtování záloh daně z příjmů"?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).