Hlavní navigace

Francie láká na památky, kvalitní jídlo a čisté moře

10. 7. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Země galského kohouta láká nejen svou kulturou a Paříží coby městem zamilovaných, ale i krásným venkovem a plážemi lemující sever a jih země. Kromě toho je Francie ztotožněním kvalitní gastronomie, kterou si vydobyla svými víny, sýry a labužnickou kuchyní. Komplikací pro cestovatele tak může být jen jazyk, jehož výuka není u nás tolik rozšířená.

Ročně se do Francie vypraví přes 180 tisíc českých turistů, aby si prohlédli památky, například Eiffelovu věž, Elysejský palác, hrobky významných francouzských umělců a myslitelů Pantheonu, katedrálu Notre Dame, Louvre, baziliku Sacré-Coeur nebo prošli pařížskou čtvrtí Montmartre, posetou nočními podniky a kabarety. Stejně jako Itálie, má i Francie na svém území jeden z nejmenších států světa – Monako, které je známé především svým okruhem formule F1 anebo svými kasiny. Francie však neláká jen na neřest nebo památky, ale i na svá pobřeží, která na severu sousedí s Atlantským oceánem a na jihu se Středozemním mořem. Čtěte více: Autem k moři svobodně a bez cestovky

Francie dala světu ideje v podobě hesla francouzské revoluce: volnost – rovnost – bratrství, avšak i jednoho z největších vojenských vojevůdců na přelomu 18. a 19. století – Napoleona Bonaparte. Francie spoluurčuje celoevropský, ale i globální vývoj v oblastech jako je politika, bezpečnost a ekonomika. To vše prostřednictvím členství v Evropské unii, OSN, NATO nebo v neformálním sdružení států G8.

Tísňové linky a další důležitá čísla
Název linky Číslo
První pomoc 15
Policie 17
Hasiči 18
Informace o telefonních číslech 12

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR


Stejně jako ve všech členských zemích Evropské unie můžete použít telefonní číslo 112, které slouží jako integrovaná linka všech důležitých služeb (policie, hasiči a první pomoc).

Francouzi své zemi občas říkají šestiúhelník. Geometrický tvar tak odvozují od evropského území. Francie má, obdobně jako řada dalších bývalých evropských koloniálních mocností, i svá zámořská území, na která můžete cestovat s občanským průkazem, neboť podléhají pravidlům schengenského prostoru. Nejznámějšími zámořskými územími jsou Francouzská Guyana na severu Jižní Ameriky, ale také četné ostrovy v Tichém a Indickém oceánu. Zatímco ve Francii se jako hlavní měna používá euro, území v Tichém oceánu stále používají francouzský frank, který je vázán na euro. Za 1 euro pořídíte zhruba 120 franků.

Praktické informace důležité pro vaši letošní dovolenou a cestování naleznete v tématické příloze Cestování a dovolená

Labužníci mají zelenou

Jestli máte rádi francouzská vína, vydejte se na jejich ochutnávku do oblasti Bordeaux, Bergeracu, Dijonu, Languedoc-Roussillonu nebo Champagne. Francouzský venkov je proslavený výrobou domácích sýrů, které můžete ochutnat i koupit v téměř každé vesnici. Čtěte více: Itálie – dostupná země posetá památkami a mořem

Do Francie vlakem, autobusem, letadlem

Kromě automobilu můžete do Francie dojet i vlakem, autobusem či doletět letadlem. Pro železniční dopravu můžete využít jízdenku Inter Rail, kterou si můžete objednat u Českých drah. Čtěte více: Autem k moři svobodně a bez cestovky

Zpáteční autobusová jízdenka do Paříže stojí 1700 korun a můžete ji za stejnou cenu pořídit u autobusových přepravců Eurolines nebo Student Agency. Zpáteční letenky stojí od 5200 korun za osobu. V ceně letenek jsou zahrnuty i letištní poplatky.

Lístek s aktuálními kurzy zahraničních měn naleznete na Měšec.cz/kurzy

Z leteckých společností, které létají do Paříže, lze zmínit například Air France KLM, Alitalia, Austria, Brussels Airlines, ČSA, Lufthansa, SkyEurope, SmartWings, Swiss Arlines. Letenky se i bez dlouhé rezervační lhůty dají pořídit již na hranici jednoho tisíce korun pro dospělého. Letecky se dostanete z Česka i do francouzských měst jako je Lyon, Remeš, Marseille nebo Nice.

Rychlosti na francouzských silnicích
Typ komunikace Rychlost v hodině
Město 50
Mimo město 90
Dálnice 130

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR


Mýtné na dálnicích se ve Francii platí za ujetou vzdálenost. Ekvivalent výpočtu mýtného je 100 kilometrů za 7,20 eur. Ve Francii platí od 1. července 2008 nařízení, ve kterém musíte do vaší povinné výbavy přidat reflexní vestu a výstražný trojúhelník. Vesta musí být uložena v přímém dosahu řidiče (nikoliv například v zavazadlovém prostoru). Pokuta za každý chybějící předmět z povinné výbavy činí 90 eur. Jestliže budete trávit ve Francii dovolenou provozováním cyklistiky, musíte v noci a za snížené viditelnosti použít reflexní vestu. Čtěte více: Do Rakouska rychle, levně a bez zbytečných výdajů

Hustota čerpacích stanic je ve Francii nižší než například v Česku. Je proto vhodné s touto odlišností počítat a přizpůsobit tomu plánování dalších cest.

Na francouzských silnicích můžete řídit vozidlo nejvýše s 0,5 promile alkoholu v krvi. Řidiči autobusů nebo autokarů nesmí mít v krvi více než 0,2 promile alkoholu. Řidič, který je policisty zadržen kvůli rychlé jízdě nebo je viníkem autonehody, se musí podrobit dechové zkoušce, případně odběru krve na zjištění alkoholu nebo omamných látek. Ve Francii se běžně provádějí testy na zjištění drog ze slin.

Podle francouzského zákona o provozu na silnicích se zakazuje používat detektor radarů. Rovněž nemůžete detektor radarů na francouzském území převážet. Jestliže detektor objeví silniční hlídka policie ve vašem vozidle, hrozí vám pokuta až do výše 1500 eur se splatností na místě a zabavení přístroje. Jestliže je detektor radaru uveden v chodu, riskujete kromě pokuty i zabavení automobilu. Čtěte více: Nejlevněji se do Španělska dostanete letadlem

Pojištění a spoluúčast

Francie je zemí, ve které můžete provozovat městskou turistiku a objevovat památky anebo trávit dovolenou aktivněji. Mezi mnohými možnostmi se nabízí vysokohorská turistika, cyklistika, jízda na koni, ale také odpočinek u moře nebo lyžování v Savojských Alpách.

Mezi nejčastější zdravotní komplikace patří typicky letní obtíže jako jsou spálení od slunce, úžehy, úpaly a problémy s dýchacími cestami. Častými pacienty v lékařských ordinacích jsou mladí lidé, kteří ve Francii pobývají ze studijních důvodů anebo si přivydělávají jako au-pair.

Před cestou si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Vyzvedněte si u vaší zdravotní pojišťovny Evropskou kartu zdravotního pojištění. Stejně jako v dalších členských státech Evropské unie máte nárok na nutnou a neodkladnou zdravotní péči v případě ohrožení života nebo zdraví. Čtěte více: Vybrat vhodné cestovní pojištění je někdy alchymií

Síť zdravotnických zařízení je ve Francii velmi dobrá, státní nemocnice akceptují EHIC a odborná péče je na vysoké úrovni. V turistických oblastech je i velký počet soukromých ordinací, které poskytují základní péči. Mějte však na paměti, že v případě ošetření v privátních zdravotnických zařízeních musíte náklady na léčbu hradit v hotovosti anebo prostřednictvím komerčního pojištění. Za léčbu běžného onemocnění zaplatíte mezi 100 – 200 eur. Při ošetřování úrazů je cena vyšší. Zvláštností francouzského zdravotnictví je, že v případě gynekologických obtíží můžete navštívit i praktického lékaře. Čtěte více: Úraz a nemoc v zahraničí vás může přijít na tisíce. Jak tomu předejít?

U většiny Francouzů je známá určitá neochota mluvit jiným jazykem než francouzským. V případě lékařské asistence není tato situace běžná. Lékaři hovoří anglicky, avšak u technických dodavatelů asistenčních služeb se s jistou neochotou při komunikaci setkáte častěji. Řešením je zajištění telekonference s francouzsky hovořícím operátorem, který důležité informace přetlumočí a zabezpečí informovanost o následném procesu.

dan_z_prijmu

Do Francie se dá dojet nejlépe přes Německo. Na německých dálnicích neplatí rychlostní limity a současně neplatí žádná mýta nebo poplatky za dálniční známky. I přes svou větší vzdálenost je Francie zajímavou turistickou destinací, která láká k návštěvě. Možností, jak strávit dovolenou v této veliké zemi, máte nekonečně mnoho.

Tento článek vznikl za podpory asistentské služby Europ Assistance.

Jak často jezdíte do Francie?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).