Hlavní navigace

Fotbal... zábava a velké peníze

1. 6. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Za pár dní bude zahájeno mistrovství světa v kopané v Německu. Před několika málo hodinami jsme při této příležitosti spustili samostatnou přílohu. Ptáte se, proč je fotbalová příloha na finančním serveru? Odpověď je nasnadě: Kolem fotbalu se točí velké peníze.

Fotbal… to nejsou jen dvě branky, jedenáct hráčů na každé straně ženoucích se za míčem a tři rozhodčí, z nichž jeden běhá s píšťalkou za hráči a další dva s praporky kolem postranních čar. Fotbal, to jsou také, a dnes by se dalo říci především, velké peníze. Mistrovství světa nevyjímaje, naopak.

Letošní mistrovství nalezlo své útočiště v Německu, jehož včerejší data o nezaměstnanosti a spotřebitelském sentimentu naznačují další hospodářský růst. Zvýšení zaměstnanosti se v Německu předpokládá též se samotným mistrovstvím. To by mělo přinést 50 tisíc dočasných a 20 tisíc stálých pracovních míst.

Fotbal a peníze

Mistrovství světa v kopané začíná 9. června 2006 a finálový zápas zakončuje turnaj 9. července 2006. Přečtěte si o finančních zajímavostech s ním spojených ve speciální příloze o fotbalovém šampionátu.

Uspořádat šampionát, na kterém se sejde výběr fotbalistů ze 32 zemí světa, fotbalistů, jejichž ročního příjmu nedosáhne většina české populace za celý život, není jednoduchá ani levná záležitost. Turnaj se hraje na 12 stadiónech v celém Německu a každý stadión byl buď nově vybudován, nebo zrekonstruován. Za vybudování jednoho nového stadionu bylo utraceno od 90 do 191 mil. EUR, což ovšem stále není nic oproti „pouhé“ rekonstrukci Olympijského stadiónu v Berlíně, která vyšla na 242 mil. EUR.

Pokud se budete chtít na mistrovství podívat, připravte si peněženku. Vstupenky na zápasy, které byly doposud uvolněny k distribuci, jsou beznadějně rozprodány, a jedinou možností tak zůstává pořízení na „sekundárním“ trhu (tedy od lidí, kteří se z nejrůznějších příčin nemohou na mistrovství dostavit a vstupenky mají).

Nespoléhejte ani na cestovní kanceláře. Ty sice nabízejí zájezdy na utkání českého týmu (v ceně kolem 2000 Kč), ovšem vstupenku musíte mít vlastní… nebo můžete doufat, že se vám podaří nějakou získat na místě. Osobně bych s tím ale příliš nepočítal, nebo se připravil na poměrně velkou finanční zátěž.

Při cestě do Německa na MS v kopané se nemusíte cestovně pojistit. Pokud se ale nepojistíte, vezměte na vědomí rizika, která jsou s tím spojená – konkrétně spoluúčast. Za pobyt v nemocnici zaplatíte 10 EUR za den, ale maximálně budete platit za 28 dní v kalendářním roce, u léků spoluúčast 10 %, ovšem ne více než 10 EUR a méně než 5 EUR pouze v případě, že je skutečná cena léku nižší. Obdobná pravidla jako u léků platí u léčebných pomůcek. Nemůžete též počítat s asistencí, která se k cestovnímu pojištění dodává v ceně v českém jazyce, ovšem zvláště v příhraničních oblastech je velmi pravděpodobné, že v nemocnici potkáte českou sestřičku nebo lékaře…

Se sportem jsou neodmyslitelně spojené sázky. Sázet se můžete ostatně, s kým chcete, o co chcete – stačí si najít protistranu, která bude ochotná vsadit se proti vám. V tomto duchu se připravily sázkové kanceláře i na mistrovství světa. V jejich nabídce je celá řada jinak nedostupných sázek např. na počet gólů vstřelených na šampionátu, na to, který ze dvou útočníků vsítí více míčů, a další.

Zajímavostí z oblasti sázení je skutečnost, že internetové a zahraniční sázkové kanceláře vypisují ve prospěch českého týmu pro sázkaře výhodnější kurzy než tuzemské kanceláře. Je to pochopitelné. O sázky na český tým bude beztak velký zájem, a tak si mohou dovolit český tým přecenit. Plyne z toho ale jedno doporučení. Pokud si chcete vsadit na vítězství českého týmu, poohlédněte se spíše mezi internetovými sázkovými kancelářemi, případně pokud pojedete na šampionát do Německa a internetu nepříliš věříte, výhodnější kurz získáte pravděpodobně tam.

dan_z_prijmu

Sledujte fotbal a soutěžte o set-top-boxy!

Chcete sledovat Mistrovství světa ve fotbale v digitální kvalitě? Potom se zúčastněte soutěže našeho sesterského serveru DigiZone.cz o tři set-top-boxy. Každý, kdo správně zodpoví tři soutěžní otázky, bude zařazen do slosování o tři set-top-boxy. Dalším třem vylosovaným změří jejich krok krokoměr serveru DigiZone.cz.

Sledování zápasů mnohdy brání objektivní potíže – nejčastěji práce, mnohdy rodinný seriál na jiném programu a jiné. S nepřízní osudu se můžete vypořádat buď rozhlasem, to ovšem také nelze vždy, nebo mobilním telefonem. Nejvíce příležitostí s tímto komunikačním kanálem mají zákazníci T-Mobile, který je partnerem mistrovství, a tak může nabídnout speciální balíčky k šampionátu; ostatní budou své zákazníky zásobovat „standardním“ fotbalovým zpravodajstvím.

Informací v příloze o mistrovství světa v kopané v roce 2006 v Německu naleznete mnohem víc. Zatím jsem například ještě nezmínil, jak nejlépe mistrovství sledovat v televizi. Nevíte?

Vsadíte si na zápasy české reprezentace?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).