Hlavní navigace

Evropský zdravotní průkaz vás neochrání

10. 1. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Lyžařská sezóna je v plném proudu a Čechům místní sníh nestačí. Za příznivými lyžařskými podmínkami do zahraničí, především evropského, vyráží stále častěji. Zimní dovolená ale může mířit i za sluníčkem. Měli bychom myslet na cestovní pojištění i po vstupu do EU?

Stačí veřejná zdravotní pojistka?

V zemích Evropské unie, ale také ve Švýcarsku, Norsku, Lichtenštejnsku a na Islandu, se už nemusíme finančně bát o své zdraví tolik, jako před vstupem do Evropy. Členství ve společenství s sebou přináší i právo na lékařsky nezbytnou zdravotní péči. Ta jde na účet domácí zdravotní pojišťovny, ovšem za úplně stejných podmínek, které platí pro tamější obyvatele.

V Čechách jsme zatím zvyklí na pacientovu spoluúčast pouze u zubaře nebo při nákupu léků v lékárně. V Evropě, a to včetně sousedního Slovenska, je ale zvykem, že se pacient podílí na lékařských zákrocích v mnohem větší míře a v některých případech (například ve stomatologii) dokonce stoprocentně. Z toho vyplývá, že naše běžné zdravotní pojištění není pro cesty do zahraničí zcela dostačující, a pokud nechcete narazit na nepříjemné platby za ošetření, komerční pojištění si raději sjednejte.

Centrum mezistátních úhrad sdružuje všechny české veřejné zdravotní pojišťovny a právě přes něj jdou konkrétní platby za poskytované zdravotní výkony v zahraničí. Na základě mezistátních smluv o sociálním zabezpečení vám zdravotní péči na vrub českého zdravotního pojištění poskytnou i v Chorvatsku, jedné z nejoblíbenějších turistických destinací, dále v Rumunsku, Srbsku a Černé Hoře.

Peníze přibalte s sebou

Nejrizikovějším obdobím s největšími pojistnými událostmi tradičně bývají měsíce únor a březen, což podle vedoucího úseku cestovního pojištění Allianz pojišťovny Jaroslava Kratochvíla souvisí s termíny jarních prázdnin. Navíc v horských oblastech často působí především privátní zdravotnická zařízení. Ta fungují výhradně na tržní bázi, takže celé ošetření si musíte uhradit sami a veřejné zdravotní pojištění vám v tomto případě nepomůže. Vyinkasujete jej až po nějaké době po příjezdu domů, když ve své zdravotní pojišťovně předložíte příslušný účet.

Spolehnete-li se tedy pouze na své veřejné zdravotní pojištění reprezentované Evropským zdravotním průkazem, měli byste se připravit na situaci, kdy budete muset najednou zaplatit velkou sumu v hotovosti. Z té pak doma obdržíte pouze její část, to znamená bez spoluúčasti. Naopak komerční cestovní pojištění pro vás znamená navrácení částky v plné výši a v relativně krátké době.

Jaké pojištění ano?

Pro klid na dovolené v cizině se vyplatí sjednat si minimálně tři základní produkty cestovního pojištění, a to pojištění léčebných výloh při cestě do zahraničí, což je nejdůležitější produkt v rámci cestovního pojištění, pojištění odpovědnosti a úrazové pojištění.

Pojištění léčebných výloh pokrývá nejběžnější náklady, tzn. na ambulantní lékařské ošetření, na hospitalizaci, na akutní ošetření u zubaře či transport do nemocnice. Podle orientačních údajů České pojišťovny může ambulantní ošetření vyjít na 100 až 500 eur a hospitalizace na 250 až 1000 eur za den.

Pojištění odpovědnosti se může hodit právě na zimní dovolené. V případě, že na sjezdovce zraníte jiného lyžaře a způsobíte mu tím i materiální škodu, náklady pokryje vaše pojišťovna. Ale pozor, škoda musí být způsobena neúmyslně. A takových případů podle pojišťoven stále přibývá.

Dále pojišťovny nabízí pojištění zavazadel a v některých případech také stornopoplatků při zrušení zájezdu. Pokud cestu z vážných důvodů zrušíte, pojišťovna vám uhradí 80 až 90 % poplatků za zrušení cesty, které vám naúčtuje cestovní kancelář.

Na co si dát pozor

Zatímco sjezdové lyžování, snowboarding nebo jízdu na běžkách na vymezených trasách a sjezdovkách některé pojišťovny zahrnují už do základního pojištění, pro ostatní rizikové sporty si musíte sjednat připojištění. Takže si dobře promyslete, jaké dovolenkové aktivity potřebujete pojištěním pokrýt. Bohužel pojistku na tzv. adrenalinové sporty, např. raftování, letecké sporty, horolezectví nebo paragliding dnes většina pojišťoven nesjednává.

Finanční hrozbou je také riziko repatriace neboli navrácení zraněného zpět do vlasti. Náklady na ni mohou přesahovat statisíce korun a z veřejného zdravotního pojištění vám je nikdo neproplatí. Případná repatriace nemocného z ciziny může vyjít sanitkou na 60 000 korun a leteckým speciálem až na 300 000 korun. To je další důvod pro sjednání doplňkového cestovního pojištění. Nebo se raději spolehnete na vlastní štěstí?

Pojištění pro riziko cest do zahraničí nabízí 11 českých pojišťoven, které jsou členy České asociace pojišťoven. Pro své pojištěnce nabízejí cestovní pojištění též zdravotní pojišťovny. Výhodu mohou mít ti z vás, kdo vlastní nějakou mezinárodní platební kartu. Jako bonus k ní bývá přidáno právě cestovní pojištění, ale je třeba se informovat v jakém rozsahu. Před cestou do zahraničí si proto ověřte, jaká rizika a jakou výši pojistného vaše platební karta kryje, a popřípadě se dopojistěte. Limity pojistného krytí by měly být natolik dostatečné, aby vás nepřekvapilo, že je vyčerpáte jen převozem do nemocnice a hrazení léčby bude muset jít z vašich zdrojů.

skoleni_15_4

Na co se u komerčního pojištění v případě potřeby můžete v zahraničí spolehnout, je asistenční služba, která je dostupná v českém jazyce 24 hodin denně a zprostředkuje vám pomoc s využitím seznamu spolupracujících lékařů, kteří nevyžadují platby přímo od pacientů. V opačném případě může zaslat garanci platby faxem nebo rovnou zabezpečit transfer peněz. Menší částky zhruba do 50 euro je rychlejší zaplatit z vlastního kapesného a účty si nechat proplatit po návratu domů.

Protože Evropa spadá u většiny pojišťoven do prvního pojistného pásma, pojištění léčebných výloh dospělého člověka stojí plus mínus 20 korun za den. Přidáte-li k tomu ještě úrazové pojištění, popřípadě pojištění odpovědnosti, cena se bude pohybovat kolem 40 korun denně. To znamená, že na pojistku 14denního zájezdu si připravte přibližně 500 korun. Při sjednání pojistky on-line navíc některé pojišťovny poskytují několikaprocen­tní slevy.

Spoléháte při cestách do zahraničí jen na Evropský zdravotní průkaz?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolventka Fakulty národohospodářské VŠE v Praze, obor hospodářská politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).