Hlavní navigace

Novela slibuje: Družstevníci se dočkají převodu bytů dříve

17. 8. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Návrh novely zákona o vlastnictví bytů, kterou připravili poslanci za ODS, vyvolává vášnivé diskuse na celorepublikové úrovni. Zatímco družstevníci na jedné straně novelu vítají, na straně druhé družstva mluví o ohrožení vlastní existence.

Novela má přinutit bytová družstva, aby zrychlila vydávání bytů do vlastnictví družstevníků. Pokud by družstvo nesplnilo dohodnutý termín o převodu bytu, mělo by platit úrok z prodlení ve výši 10 procent ročně z jeho tržní ceny. Cílem návrhu je rovněž zvýšit finanční vyrovnání pro ty členy, kteří přestanou být z nějakého důvodu členy družstva a přitom neodcházejí proto, že by se stali vlastníky bytu. To ocení zvláště neplatiči nájemného, kteří bývají vyloučeni z družstva. Dosud mají nárok na vypořádací podíl, který je podstatně nižší než hodnota bytu. Nově by měli i tito lidé při odchodu z družstva – po zaplacení svých dluhů – přednostně dostat byt anebo peníze ve výši jeho obvyklé hodnoty.

„Návrh již vyvolal v České republice mnoho reakcí, a tím jsem měla možnost získat zpětnou vazbu od mnoha lidí, kterých se problematika dotýká, tedy odborníků i právníků. Díky tomu mám teď možnost spolupracovat se špičkovým týmem právníků z oblasti bytové politiky a společně upravujeme sporné části návrhu,“ uvedla pro finanční server Měšec.cz poslankyně Zdeňka Horníková, spoluautorka návrhu zákona.

Jaký bude mít novela dopad na družstva?

Novela zákona by měla podle jejích autorů negativně postihnout jen ta družstva, která se k družstevníkům nechovají dobře. Podle právníka Stavebního bytového družstva (SBD) Praha Marka Letochy ale bude nová norma v některých oblastech neúměrně zasahovat do práv všech družstev. „V oblasti převodů bytů do vlastnictví by novela měla dopad v zásadě jen na ta družstva, která neplní zákonnou povinnost převodu bytů do vlastnictví svých členů. Například v SBD Praha je věc řešena tak, že v případě zájmu je byt členu družstva převeden v nejkratším možném termínu,“ říká Marek Letocha, podle něhož je ale velkým problémem novely snaha změnit koncepci vypořádacího podílu při ukončení členství v družstvu. „Tato zásadní změna je diktována zákonem, aniž by se přihlíželo k odlišným úpravám ve stanovách družstev. Dalo by se tak říci, že ačkoliv se členové družstva většinově (formou přijetí stanov) dohodli, jak bude vypořádání členství majetkově řešeno, zákon by jim nyní nadiktoval řešení mnohdy zcela odlišné.“

S návrhem zákona nesouhlasí ani předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Vít Vaníček. „Je to další protidružstevní krok. To, že v případě zániku členství se má hodnota vypořádacího podílu rovnat ceně bytu, by byl bezprecedentní zásah do vlastnických práv družstev. Řada družstev by se mohla kvůli tomu dostat do finančních potíží," řekl nedávno pro deník Právo Vaníček. V podobném duchu se vyjádřil i předseda družstevní komise ČSSD Ivan Přikryl, který dokonce uvedl, že by návrh mohl vést až ke krachu některých družstev.

skoleni_15_4

Poslankyně Horníková nicméně věří, že novela se negativně projeví jen na těch družstvech, která hospodaří neefektivně a nechovají se slušně ke svým družstevníkům. „Pokud jsou družstevníci s družstvem spokojení, nebudou mít důvod z družstva vystupovat a vztah družstevník – družstvo bude v rovnovážnějším poměru, než tomu bylo doposud,“ soudí poslankyně za ODS.

Návrh momentálně projednává vláda a jednotlivá ministerstva se k němu mají vyjádřit. K prvnímu čtení ve sněmovně by mělo dojít koncem září nebo počátkem října. „V současné době o návrhu hodně diskutuji s poslanci ze strany zelených, lidovců, ale i se sociálními demokraty. Já jsem optimistka a věřím v jeho úspěšné přijetí,“ doufá poslankyně Horníková. Opačný názor však má právník Stavebního bytového družstva Praha Letocha. „Návrh jde poměrně zásadně proti původní koncepci zákona o vlastnictví bytů i proti nynějšímu řešení vypořádacího podílu v obchodním zákoníku. Vzhledem k současnému rozložení politických sil v parlamentu se domnívám, že návrh nezíská podporu ani všech koaličních poslanců, a tudíž neprojde,“ doufá Marek Letocha.

Jste pro novelu o vlastnictví bytů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktor. Peter Bayer je studentem Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné, obor finance, v němž se taky hodlá uplatnit i po absolutoriu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).