Hlavní navigace

Desetník: Ve znamení rekordů

5. 1. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

S loňským rokem jsme se rozloučili se ctí, přesněji řečeno rekordně. Kupovali jsme všechno, co bylo k mání a co k mání letos bude mnohem hůř. Ještěže jsme za zády měli zástupy ochotných, kteří nám na všechno chtěli půjčit stůj co stůj. Horší to bude letos, kdy začneme půjčené vracet.

DESETNÍK 26/2003 (15. 12. 2003 – 4. 1. 2004)

Na Měšci jsme se s loňským rokem rozloučili speciálním silvestrovským článkem srovnávajícím efektivitu erotických časopisů. Snad proto nám design naboural škodolibý šotek a poněkud nám upravil naše tradiční logo. Na Nový rok už naštěstí bylo všechno při starém.

Silvestrovské vydání Měšce

Kupovalo se všechno

Vánoční i předvánoční hysterii máme za sebou, tak lze jen doufat, že máte dostatečné množství sil, abyste zvládli tu povánoční, do které se ty předešlé plynule překlápějí. Některé velké obchody stihly už během Božího hodu přecenit zboží (hlásají, že směrem dolů), a pokud tak ty zbývající ještě neučinily, určitě to ještě do Tří králů napraví.

Nekompromisní útok na stále povolnější vůli spotřebitelů tedy pokračuje. A že je úspěšný, o tom není sporu. Rekordní tržby hlásila většina obchodníků, proti loňsku by měly být vánoční útraty o 7 % vyšší, během celého roku jsme pak všichni dohromady prý utratili více než bilion (ne milion) korun.

Kupovalo se všechno, od kaprů až po nemovitosti. Většina realitních kanceláří hlásila v prosinci znatelný nárůst zájmu o nemovitosti, především v Praze. Důvodů je několik – podnikatelé na poslední chvíli upravovali hospodářský výsledek firmy, fyzické osoby mají oprávněné obavy z nárůstu úrokových sazeb hypoték. Od ledna je však aspoň mírnější daň z převodu nemovitosti o 2 %.

Marek Richter - Raiffeisenbank
Zajímá-li vás, jak to v letošním roce bude vypadat s hypotečními úvěry, nebo potřebujete-li poradit, zeptejte se v naší Poradně Marka Richtera, vedoucího týmu hypotečních úvěrů Raiffeisenbank, jejíž nabídka hypotečních úvěrů patří k nejširším na trhu.

Kdo kupuje, ten si půjčuje

Lidé se sice bojí zvyšování úrokových sazeb, o to více si však půjčují teď, kdy jsou sice úrokové sazby relativně nízké, ale pořád ještě představují docela vysokou cenu za možnost získání nějakého zboží. Radost z toho nemají jen banky a splátkové společnosti, ale také provozovatelé úvěrového registru, který byl v předvánočním čase zahlcen ze strany bank žádostmi o prověření tisíců klientů (až čtyři tisíce denně). Za celý loňský rok prověřil téměř 700 tisíc dotazů.

Kdy se však dočkáme levnějších úvěrů pro klienty s dobrou platební historií, je však otázkou. Pro zajímavost: Lidové noviny uvádějí, že z 1,2 milionu evidovaných dluhů je prý v registru asi 5,5 % označeno jako nesplácených, tzn. jsou ve zpoždění se splácením o více než dvě splátky.


Nicméně, kdo nenakupoval na splátky, ale přitom včas a do zásoby, mohl ušetřit. Dražší alkohol, cigarety, benzín a kdo ví co ještě (inflace se po dlouhé době znovu začíná ozývat a výrazně rostou hlavně ceny potravin), méně výhodné stavební spoření – to všechno dokázalo přiměřeným způsobem zmobilizovat masy.

O tom, že letošní rok rozhodně nebude tak přívětivý, se více dočtete v článku Rok 2004 vám provětrá peněženku (na Slovensku jsou na tom ještě hůř – zavedením rovné daně se sjednotily i sazby DPH, a tak řada potravin citelně podraží, zkuste si kupovat mléko za 18,90 Sk nebo chleba za 23,40 Sk při nižších průměrných platech).

Rok 2003 – rok rekordů

Rok 2003 tak možná vstoupí do historie jako rok rekordů. Třeba stavební spoření určitě už nikdy nebude tak populární, přesná čísla ještě nejsou, ale pokoření všech možných hranic je nezpochybnitelné (odhady se blíží až dvěma milionům smluv). Hlášeny byly i rekordní výběry z bankomatu, a to přesto, že stále roste lidí, kteří místo bankomatu dávají přednost přímému placení kartou – kartou měla být zaplacena zhruba čtvrtina vánočních nákupů.

Češi si také navzájem na Vánoce poslali rekordních 53,5 milionů SMS zpráv, což je o čtvrtinu více než o rok dříve. Kdo ví, jak o Vánocích bude vypadat letošní rok, kdy se telekomunikační služby koncovým uživatelům razantně zdražily kvůli zvýšení DPH o 17 %. Aby to nakonec nebyly přesmutné Vánoce bez pozdravů příbuzných a přátel, fňuk!

Rekordy pokořuje i dolar, který je historicky nízko, takže ho raději kupujte, než prodávejte. Kdo na začátku roku 2003 chtěl investovat do dolaru, dnes pláče nad výdělkem. Mnohem úspěšnější byl ten, kdo věřil českým akciím. Ale takový už je osud. Navíc taková Česká spořitelna vyšla kupcům valut vstříc, když prodloužila až do konce února prodej valut bez poplatku. Ve směnárnách by však mělo být ještě levněji.

Bankovní novinky

Komerční banka uspěla u Evropské komise při projednávání státní pomoci, kterou získala před svou privatizací. Podle komise pomoc byla v souladu s pravidly EU, a banka tak nemusí vracet desítky miliard, které jsme do ní všichni investovali. Podobný verdikt se prý očekává ještě během ledna u České spořitelny, a tak největším otazníkem zůstává ČSOB.


Mnohem méně radosti budou mít bankovní úředníci, které čeká propouštění, především v největších ústavech, ČSOB a České spořitelně. Jejich nadějí může být Živnostenská banka, která naopak chystá rozšiřování pobočkové sítě, a pak také úplně nové subjekty, jež by po našem vstupu do EU měly mít usnadněnou cestu k podnikání. Bankám ze zemí EU totiž bude stačit pouze bankovní licence získaná v domovské zemi, nebudou muset žádat o novou v Česku. Vzhledem k již poměrně rozdělenému trhu se však příliš velký zájem nečeká.


Trhem penzijního pojištění zahýbala Česká pojišťovna, která od ABN AMRO Bank koupila penzijní fond spravující prostředky 216 tisíc klientů v objemu 5,1 mld. Kč, a která se tak stane největším subjektem na trhu s téměř 670 tisíci klienty.


V letošním roce se očekává další rozvoj nabídky hypotečních úvěrů. Předznamenáním tohoto vývoje je novinka Raiffeisenbanky, která těsně před Vánoci přišla s úvěrem Univerzál. Při zajištění úvěru nemovitostí lze získat prostředky i bez doložení jejich použití, stále více se tedy přibližujeme tomu, co je na západ od našich hranic samozřejmostí – tzv. „americké hypotéce“.


Americe samotné se však od letoška budeme přibližovat stále obtížněji, a to doslova. Kromě tradičně ponižujícího vyřizování víz přibyla povinnost snímání otisků prstů a pořizování digitálních fotografií přišedších osob – otisky prstů vám bude kontrolovat jak ambasáda v Čechách, tak úředníci na letišti po příjezdu, ale i při výjezdu ze země.

dan_z_prijmu


Ještě bude veselo v tom našem světě. Nezbývá tedy než popřát vám v tomto roce hodně štěstí a hodně dobrých zpráv, budou potřeba.

Mimochodem víte, že se vdala Britney Spears?

Máte radost, že se vdala Britney Spears?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).