Hlavní navigace

Desetník: Stavební spoření stvrzeno

1. 12. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Stavební spoření má již své jisté, zato nad směnárnami se stahují mraky. V Evropské unii lámou hůl nad dohodami - nemusíte dodržovat pravidla, jen když jste velcí. Černý čtvrtek připravila Al Kaidá, když rozpoutala peklo v Istanbulu a na světových burzách.

DESETNÍK 24/2003 (17. 11. 2003 – 30. 11. 2003)

Dnes vrcholí posledním hlasovacím dnem anketa Zlatý Měšec 2003. Naposledy můžete podpořit své oblíbené finanční instituce a zapojit se do slosování o zajímavé ceny. Výsledky čtenářského hlasování budou zveřejněny na stránkách Měšce již tento pátek.

Stavební spoření potvrzeno

Prezident Václav Klaus ukončil dohady o nové podobě státního příspěvku stavebního spoření, když podepsal novelu zákona, kterou schválil Parlament. S konečnou platností můžeme říci, že na všech smlouvách uzavřených od příštího roku, budeme moci získat státní podporu ve výši 15 %, maximálně 3 000 Kč. Oproti dosavadnímu stavu bude možno státní podporu pobírat i na více smluv s tím, že celková částka podpory platí pro všechny smlouvy dohromady.

Chcete-li čerpat státní podporu v současné výši (25 %, maximálně 4 500 Kč), můžete do konce tohoto roku uzavřít novou smlouvu a připsat na ní státní podporu do konce příštího roku. Státní podporu podle dosud platných pravidel budete dostávat až do naplnění cílové částky.

Vše o stavebním spoření naleznete ve velké příloze Měšce Změny ve stavebním spoření – krok za krokem.

Prezidenti se činí

Stavební spoření není zdaleka jediným reformním zákonem, který v uplynulých deseti pracovních dnech Václav Klaus stvrdil svým podpisem. Dva z nich však naopak vrátil sněmovně – zákon o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění a zákon o státní sociální podpoře. Nelíbí se mu, že by živnostníci měli platit vyšší minimální sociální a zdravotní pojištění než dosud. Problémy systému zákon prý neřeší a jen klade další překážky podnikání. Podle druhého zákona by titíž měli zpřísněné podmínky pro získání sociální podpory.

Nové daně se nelíbí ani slovenskému prezidentovi, který vrátil parlamentu zákon o rovné dani ve výši 19 %. Nesouhlasí zejména s jednotnou sazbou DPH, která podle jeho názoru narušuje princip daňové spravedlnosti. Slováci si tak na rovnou daň ještě počkají.


Nejen prezident, ale i vláda se v poslední době činí. Schválila nová rozpočtová pravidla, podle nichž by s rozpočtem na následující rok měl být předkládán závazný rozpočtový výhled na další dva roky. Pravidla zároveň obsahují sankce za jejich nedodržení. Krom jiného budou moci rezorty nevyčerpané prostředky převést do dalšího roku, což může významnou měrou přispět k efektivitě hospodaření.


Ministr financí Bohuslav Sobotka si vzpomněl, že pohostinské služby budou přeřazeny do vyšší sazby DPH podle směrnic Evropské unie. Rozhlédl se a spatřil, že 13 z budoucích 25 zemí má na stravovací služby výjimku a může uplatnit sníženou sazbu daně. Pomyšlení, že za knedlo vepřo zelo zaplatí znenadání o 17 % více, ho přivedlo k myšlence vyjednat dodatečně výjimku i pro Českou republiku. Šance by tu prý být ještě mohla.


Pravidla neplatí pro velké

Evropská unie ukázala, jak to myslí s dohodami: „Jsi malý a slabý, dodržuj je, nebo budeš pykat. Jsi velký a silný? Pak si dělej, co chceš.“ Ano, řeč je o Francii a Německu a jejich vztahu k Paktu stability.

Pakt stability uzavřely země Evropské měnové unie (tedy ty, které přijaly euro) s cílem udržet evropskou měnu silnou a stabilní. Obsahuje „závazná“ pravidla a omezení mimo jiné rozpočtového deficitu (ve výši 3 % HDP). Za jejich opakované porušení (rozuměj: třikrát za sebou) jsou (nebo byly?) stanoveny sankce ve formě finančních odvodů do evropského rozpočtu.

Francie a Německo měly třikrát po sobě deficit vyšší než 3 %. U Německa je to situace zvláště kuriózní, neboť to bylo právě Německo, kdo strop rozpočtového deficitu do Paktu prosazoval. Potrestána však ani jedna ze dvou největších zemí Evropské unie nebude. Dohodlo se na tom 12 ministrů financí zemí eurozóny navzdory varování a nesouhlasu Evropské komise.

Nyní se připravuje Evropská ústava a vyvstává oprávněná otázka, zda má význam. Jestliže se silné země mohou snadno vyvázat z podepsaných dohod a ze sankcí z nich plynoucích, nestane se Evropská ústava pouze cárem papíru s hodnotou pouze pro sběratele podpisů?


Bin Ládin a Al Kaidá se ozývají

Terorismus navzdory americkým i evropských snahám vesele bují dál. Al Kaidá, která měla být válkou v Afgánistánu ochromena a zničena, se opět ozývá se vzrůstající silou. Ve čtvrtek 20.11.2003 za­útočila v Istanbulu na britský konzulát a britskou banku HSBC. Útoky, k nimž se přihlásila Bin Ládinova teroristická organizace Al Kaidá, ukončily život desítek lidí a stovky dalších zranily.

Krátce po teroristickém útoku bylo zadrženo devět jejich organizátorů. Ozvěna zločinu se však nese dál a zaslechli ji též investoři na světových burzách, kteří opouštěli akcie a investice přesměrovali do tradičních bezpečných instrumentů a švýcarského franku.

Pavla Paseková, tisková mluvčí ČMSS
Nevíte-li si před koncem roku rady se stavebním spořením, neváhejte a nechte si poradit od Pavly Pasekové, tiskové mluvčí Českomoravské stavební spořitelny v naší Poradně stavebního spoření.

Bankovní novinky

Česká národní banka zvažuje možnost zrušení směnáren a jejich nahrazení bankami. A důvod? Špatně se jí kontrolují, kdežto banky s bankovní licencí má pevně pod palcem. Snížení konkurence ve valutových obchodech a s tím spojené zhoršení podmínek pro turisty (české i zahraniční) doufejme vezme při rozhodování v potaz.

GE Capital Bank zvýšila maximální výši Expres půjčky ze 150 tis. Kč na 200 tis. Kč. Podle vlastních slov z tiskové zprávy tak poskytuje nejvyšší neúčelový spotřebitelský úvěr bez zajištění (ručitelem či zástavou) v Česku, což ovšem není tak docela pravda, protože Citibank má u své Osobní půjčky hranici nastavenou mnohem výše – až na milionu. Citibank navíc čerstvě ohlásila snížení úrokových sazeb, což je jistě pozitivní, nicméně v tomto směru se o nic převratného nejedná.

Oskar rozšiřuje své služby do bankovních sítí. Nově dobijete Oskartu i v bankomatech České spořitelny a Oskarovy faktury můžete snadno zaplatit z internetových bankovnictví GE Capital Bank.

skoleni_15_4

Zástupci České spořitelny a Kooperativy podepsali smlouvu o převodu neživotní části Pojišťovny České spořitelny k 1. lednu 2004.

Svého výherce už konečně zná rekordní maďarský jackpot – jeden jediný člověk nekompromisně vzal všechno, což konkrétně znamená více než 5 miliard (!) forintů, tj. 620 milionů korun. A výhra se ani nemusí danit.

Jak dlouho plánujete pobírat současnou výši státního příspěvku stavebního spoření?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).