Hlavní navigace

Desetník: Slovenský křest eurem vzkřísil nové poplatky

5. 1. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Naši sousední bratři přijali euroměnu jako svoji vlastní. Zato Česká republika se teprve chystá stanovit termín, kdy a zda vůbec společnou evropskou měnu přijme. První ohlasy ze Slovenska jsou však dobré, rovněž slovenské banky přechod zvládly. Ale o zisky se obrat nenechaly.

DESETNÍK 150/2009 (22. 12. 2008 – 4. 1. 2009)

Když v květnu loňského roku Evropská komise vydala doporučení přijmout Slovensko do společenství států platících jednotnou měnou, od společné měny jej dělilo jen 7 měsíců. Slovenská měna konečnou fixaci vůči euru přijala velmi posilněná. Vedlo k tomu i stanovení pevného kurzu slovenské koruny vůči euru ještě před hlavním průběhem finanční krize. Pevný kurz během krize rovněž Slovensko ušetřil před teoretickými spekulativními úroky na slovenskou měnu. Čtěte více: Slovensko zavede příští rok euro. Co tím získá?

V dalších měsících následovala osvěta obyvatel, v prosinci 2008 se začaly prodávat tzv. eurobalíčky obsahující základní euroměnu. Během dvou dnů hlásily všechny banky, že jsou balíčky vyprodané a čekalo se na další příjem zásob. Zvláště starší slovenští občané kupovali eurobalíčky i po deseti kusech, aby se předzásobili, což lze vykládat jako obavy před novým začátkem do té doby na Slovensku nepoužívané měny. Banky převod na euro zvládly dobře a první bankomaty vydaly eurobankovky již minuty po půlnoci 1. ledna 2009. Exportéři mají nyní klidné spaní, jen dva dny po začátku roku musely být zavřené čerpací stanice, aby pumpaři zvládli převést své systémy na euro.

Slovenská koruna skončila po 16 letech své platnosti. Která z korun bude dalším adeptem na předání žezla euru? To není tak jasné. Kromě české koruny existuje ještě koruna švédská, norská, dánská, islandská a estonská. Premiér Mirek Topolánek se již nechal slyšet, že nejpozději 1. listopadu 2009 vláda oznámí závazný termín pro přijetí eura. Zda je pro Česko přijetí eura výhrou nebo ne, jisté není. Ani ekonomové či analytici nemají jednotný názor. V současné době naopak převládají názory, že česká koruna nás chrání před intenzivnějším propuknutím následků finanční krize. Zda je to pravda anebo alibistický pojem pro oddálení eura ukáže čas.

Zatím to vypadá tak, že spíše než Česká republika přijme rychleji euro Estonsko, které by si euroměnu opravdu přálo. Možným kandidátem je i Polsko. Čeští exportéři tak ještě pár let budou muset snést vrásky na čele z kurzů české koruny vůči euru. A ostatní si musejí zvyknout na fakt, že Slovensko už dávno přestalo být levnou zemí pro české turisty.

dan_z_prijmu

Hledáte kurzy? Zkuste měšec.cz/kurzy

Levné platby výměnou za poplatky

Sledovat proces přechodu ze slovenské koruny na euro z pozice klienta slovenské banky je nesmírně zajímavý proces. Ještě v prosinci oslovení pracovníci 8 slovenských bank nebyli schopni sdělit, za jakou cenu, resp. poplatek budou od ledna probíhat regulované europlatby. Přestože se šuškalo, že budou za standardní ceny tuzemského platebního styku, na nové sazebníky byly banky skoupé a zveřejňovaly je až k závěru roku.

Europlatby z a do slovenských bank jsou od ledna 2009 za cenu tuzemských plateb. Pro některé klienty to znamená zadarmo, pro jiné za poplatek v průměru 3 Kč. Ovšem ani slovenské banky si nenechaly ujít poplatky ze zahraničních plateb, přesunuly je zvláště do platebních karet. Zatímco výběr eur na území evropských států s eurem stojí v průměru 34 Kč, výběr neeurové (a tedy i české) měny přijde Slováka nově i na 170 Kč. Předtím byly ceny v přepočtu okolo 80–120 Kč. Zdražily i europlatby mimo regulaci, tj. v částkách nad 50 000 eur, hodně slovenských bank má rovněž u nás nepřípustný poplatek za platbu kartou a světlo světa spatřil nový poplatek: konverze měny při platbě kartou mimo eura. To vše je důkazem, že když se jeden poplatek sníží, najde se pět dalších, aby nedošlo ke snížení příjmů. Přeneseně na český trh lze napsat, zaplať Pán Bůh za české banky. Prozatím. Čtěte více: Velký test zahraničních plateb.

Má přijmout Česká republika euro?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).