Hlavní navigace

Desetník: Rušení absurdních poplatků se vyplácí

17. 7. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

První velká banka, která zrušila poplatek za příchozí platbu, hlásí nárůst zájmu nových klientů o otevření účtu. Zlevnění služeb by si přitom banky dovolit mohly, jejich zisky vzrostly v 1. pololetí o 14 %. Přibližně stejným tempem rostou a růst budou i ceny téměř všech energií.

DESETNÍK 85/2006 (3. 7. 2006 – 16. 7. 2006)

V posledních týdnech hned dvě banky oznámily, že ruší poplatky za příchozí platby. A není divu, vždyť samotní klienti je v anketě pro server Bankovnipoplat­ky.com zvolili za nejabsurdnější.

A výsledek? Spokojený klient a spokojená banka. Jako příklad lze uvést Poštovní spořitelnu, která poplatek zrušila jako první velká banka a v minulém týdnu zveřejnila informace o prudkém nárůstu zájmu klientů o otevření účtu u ní.

Libor Svoboda, produktový manažer Poštovní spořitelny, k tomu dodal: Zatímco před zrušením poplatku za příchozí platby jsme otevírali svým klientům průměrně sedm tisíc účtů měsíčně, od počátku května, kdy jsme oznámili zrušení nepopulárního poplatku, se počet otevíraných účtů zvýšil na bezmála 9 tisíc měsíčně, tedy o více než 27 %.

Výsledek tak překonal i očekávání samotné banky, která se chce do konce roku 2017 stát největší bankou na trhu pro drobnou klientelu. Tak razantní dopad v tak krátkém čase ale překvapil i nás samotné. Ukazuje se, že strategie, kterou jsme nastoupili, je správná, doplnil Libor Svoboda.

Další dobrou zprávou pro klienty, tentokráte z Raiffeisenban­ky, je zrušení poplatku za vedení balíčku Kompletkonto Optimum. Roční úspora klienta tím dosáhne 1500 korun. Nicméně nejde o trvalý stav, ale pouze o dočasnou akci do konce srpna. Banka dočasnost zdůvodňuje službami, které balíček zahrnuje a které nejvíce využijí lidé vyrážející s rodinami na dovolené (cestovní pojištění, embosované karty apod.).

Máme mít tedy snad obavy z toho, že by se rušením poplatků dostaly české banky do problémů? Ani zdaleka ne. Vždyť se jim u nás daří velmi dobře. Jen za první čtvrtletí se celkový hospodářský výsledek bankovních institucí před zdaněním meziročně zvýšil o 14 procent a dosáhl na 13,8 miliardy Kč. Přitom všechny ostatní oblasti finančního zprostředkování vykázaly za první čtvrtletí meziroční pokles zisku.


A zase ty energie…

Pomalu si již začínáme zvykat na to, že ceny benzinu, plynu a elektřiny poskočí každou chvíli o pár procent nahoru. Například jen ceny plynu se vloni podle informací Eurostatu zvýšily nejvíce právě v ČR a SR. Naposledy se pak objevily signály naznačující růst cen elektřiny.

Podle informací Hospodářských novin odhaduje většina odborníků růst cen elektrické energie pro příští rok o deset až dvanáct procent. Důvodem je rostoucí hlad po elektřině a ubývající výrobní kapacity v regionu střední Evropy. Ten se projevil na nedávné aukci elektřiny v Maďarsku a na Slovensku, kde velkoobchodní cena poskočila z 36 eur za megawatthodinu na 47,5 eura, respektive na 43 eur. Konečná cena ovšem padne až na aukci elektřiny, kterou ČEZ chystá na srpen.

Tím, že je elektřina základním výrobním vstupem, projevuje se její růst i v cenách konečných výrobků a služeb. Jedním z nejlepších příkladů je pečivo, za jehož předprázdninovým zdražením stály z velké části i rostoucí ceny elektřiny. V konečném důsledku pak roste i celková cenová hladina, což může být i motivem pro zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB, jak ostatně i naznačilo minulé zasedání bankovní rady.

Další zdražovaní lze ovšem očekávat i u ceny benzinu a nafty. Světové ceny ropy se totiž šplhají do doposud nedotčených výšin a cena ropy kolísá kolem 75 dolarů za barel. Důvod? Stále ten stejný… Obavy ze zvýšeného napětí na Blízkém východě, nepokoje v Nigérii a obavy z poklesu ropných zásob a vysoké poptávky po ropě v USA.

To se pochopitelně projevuje i v cenách, které vídáme každý den při cestě kolem benzinových pump. Štěpán Pírko ze společnosti Colosseum k tomu pro ČTK uvedl: Zdražení benzinu Natural 95 nad 32 Kč je velmi pravděpodobně nevyhnutelné, náš model signalizuje 32,10 Kč za litr během deseti dnů. Obdobné odhady potvrzuje i dosavadní vývoj, když podle informací CCS na některých místech ČR dosáhly ceny jednoho litru Naturalu 95 32,3 Kč (Vysočina a Plzeňsko). Vždyť jen v minulém týdnu zažily ceny benzinu skok, jaký byl zaznamenán naposledy před 11 týdny.

dan_z_prijmu

Jezdíte-li pak na LPG a radujete se z toho, že se vás špatné zprávy netýkají, budete asi zklamáni, neboť i prodejci LPG potvrdili chystané zdražení… Ostatně stačí pohlédnout směrem, kterým odtékají peníze za přitékající plyn. Tedy na ruský Gazprom. Ten nedávno oznámil, že jen za loňský rok hospodařil s čistým ziskem 311 miliard rublů (!), tedy přibližně 258 miliard korun.


Finanční novinky

A co se v uplynulých dvou týdnech odehrálo zajímavého ve světě financí?

  • Členové Národní koordinační skupiny pro zavedení eura v ČR se dohodli na scénáři zavedení eura, který doporučí Vládě ČR.
  • Od 4. července zvýšila KB úrokové sazby depozit. Termínované účty s pevnou úrokovou sazbou budou nově úročeny sazbami vyššími v rozmezí o 0,00 % do +0,42 %, depozitní směnky v rozmezí o 0,00 % do +0,32 % a produkty s vyhlašovanou úrokovou sazbou (Osobní T-konta a Podnikatelská konta) o +0,01 % do +0,24 %.
  • Vláda na svém mimořádném zasedání schválila předběžný návrh rozpočtu pro příští rok ve výši 88 miliard korun. Pro letošní rok vláda schválila deficit ve výši 74 miliard korun. V příštím roce by tak měl deficit veřejných financí činit 3,3 procenta HDP, v roce 2008 pak 2,8 procenta HDP a v roce 2009 jen 2,1 procenta HDP.
  • Česká spořitelna chystá do konce roku jako první tuzemská firma otevřít realitní fond, který umožní zákazníkům investovat do nemovitostí.
  • Česká koruna posílila za posledních 12 měsíců nejvíc ze všech měn na světě. Turista cestující do ciziny nyní pořídí euro o téměř šest procent a americký dolar dokonce o 13,4 procenta levněji než loni v červenci.
  • Česká podnikatelská pojišťovna, a.s. zveřejnila informaci o strategickém rozšíření služeb pro své klienty, které jim ve spolupráci se společností SAZKA a.s. umožní hradit pojistné prostřednictvím 4500 platebních terminálů SAZKA.

Čekáte v budoucnu zlevnění bankovních služeb?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).