Hlavní navigace

Desetník: Rostou? Rostou!

12. 7. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zklamání z vyřazení fotbalového týmu těsně před branami finále už přebolelo. Vždyť jsou před námi Atény a olympiáda. Ale nechme sport sportem. Čeho jsem se v uplynulých týdnech dočkali v ekonomice? Pokud jste si chtěli vzít hypotéku, potěší vás banky stejně málo jako naši fotbalisté.

DESETNÍK 38/2004 (21. 6. 2004 – 11. 7. 2004)

Úrokové překvapení

Česká národní banka na sklonku června zaskočila většinu ekonomických analytiků, když sáhla k úpravě úrokových sazeb. Základní Repo sazbu zvýšila o čtvrt procentního bodu na 2,25 %. Na nečekané rozhodnutí ČNB očekávaně zareagovaly komerční banky –zdražily své úvěrové služby.

Na začátku července tak kromě spotřebitelských úvěrů zdražily i hypotéky. Zvýšení úrokové sazby oznámila většina bank poskytujících hypotéky. První banky současně oznámily, že zvyšují úrokové sazby u klientských vkladů.

Centrální banka dala zvýšením úrokových sazeb odborníkům signál, že se česká ekonomika blíží ke své potenciální úrovni. Zvýšení sazeb utlumí úvěrový boom, který mohl českou ekonomiku přehřát a zapříčinit rostoucí inflaci. Obavy z rostoucího zadlužení potvrdily i nejnovější statistické údaje – domácnosti už bankám dluží více než čtvrt bilionu korun.

Česká národní banka sice ekonomice nedůvěřuje, ovšem vnímání odborné veřejnosti je zcela opačné. Důvěra podnikatelů v budoucí vývoj české ekonomiky dosáhla za minulý měsíc rekordní úrovně.


Škatulata, škatulata

Plná změn je česká politická scéna. Propadák v eurovolbách si vyžádal svou daň – rozhádaná sociální demokracie dala najevo premiéru Špidlovi, že jeho čas už vypršel.

Sice se právě nacházíme v období bezvládí, ale nová vláda se už rýsuje na obzoru. Pokud si moc nepotrpíte na detaily, možná velký rozdíl ani nepostřehnete.

Vládní koalice zřejmě zůstane v zásadě zachována, musíme jen doufat, že politické bojůvky nezastaví připravované reformy. Je totiž otázkou, zda budou mít politici odvahu pokračovat v nepopulárních, ale nutných opatřeních, která jim ubírají podporu veřejnosti. Právě připravovaná ekonomická a sociální reforma totiž zřejmě zlomila Špidlově vládě vaz.


Bruselský políček

Zastavit připravované změny by však znamenalo pouze odsouvání nevyřešených problémů. Pomalý postup přeměny veřejných financí a sociální reformy znepokojuje i Brusel. Česká republika si tak minulý týden vysloužila důtku přímo od Komise Evropské unie. Unie přidala pokárání i za rostoucí schodky státního rozpočtu.

Státní výdaje ale unii nepotěší ani příští rok. Ministerstvo financí už zveřejnilo svůj návrh na státní rozpočet pro rok 2005. Výše rozpočtového schodku má dosáhnout 94 miliard korun, ovšem po započtení ztráty Konsolidační agentury se vyšplhá téměř na stejnou úroveň jako letos.


Letní okurky

Léto začalo, ovšem okurková sezóna se díky vládním šarádám odsouvá. Zatím jsme se tedy nedočetli o učitelkách, které na Jadranu sežral žralok, ovšem první náznaky nedostatku „pořádných“ zpráv se už objevily. Mohli jsme se tak jako každý rok dočíst o turistech, kteří vinou zkrachovalé cestovní kanceláře neodjeli na dovolenou, případně se z ní museli vrátit.

skoleni_15_4

A nemusí to být ojedinělý případ. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž oznámilo, že více než stovka cestovních kanceláří nedodržuje nový zákon, který jim ukládá uzavřít povinné pojištění proti následkům insolvence.

Ministerstvo zveřejnilo seznam všech hříšníků – dostalo se na něj 163 cestovních kanceláří. Pokud si nechcete zkomplikovat léto, před nákupem dovolené si tedy pořádně ověřte, zda má vaše cestovka potřebné pojištění

Myslíte si, že změna vlády ovlivní připravované reformy?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).