Hlavní navigace

Desetník: Přijde další velké zdražování?

19. 1. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ještě jsme se ani nestačili rozkoukat po posledním daňovém nášupu ze začátku roku a už se před námi pomalu rýsuje další pořádný příděl. Zdá se, že vláda spojí vstup do EU s opětovným zvýšením daní. Tentokrát však po nás změny nežádá Unie, sáhneme k nim z vlastní vůle a dopadnou úplně na každého.

DESETNÍK 27/2004 (5. 1. 2003 – 18. 1. 2004)

Sbližování je hezké slovo, ale v souvislosti se sazbami DPH nic hezkého neslibuje

Úvahy o tom, že by se sbližovaly sazby daně z přidané hodnoty, se v poslední době objevují více méně pravidelně. Vláda, respektive především sociální demokracie, však podobné úvahy zatím razantně odmítala.

Nižší, pětiprocentní sazbu DPH, která se vztahuje především na potraviny, léky nebo drogistické zboží, zvyšovat nechtěla, protože by důsledky tohoto kroku nejvíce pocítili lidé s nízkými příjmy. Naopak vyšší, dvaadvacetipro­centní sazbu DPH nechtěla snižovat, protože by došlo ke znatelnému snížení příjmů státního rozpočtu. DPH totiž patří mezi daně, na které se dá nejlépe „spolehnout“, tj. s jejím výběrem není větší problém.

Nicméně ve svém pátečním a sobotním vydání přinesly Mladá fronta Dnes a Lidové noviny informace o tom, že zvyšování nižší sazby DPH se stalo předmětem vážných vládních úvah. V tutéž sobotu sice Právo napsalo, že sociální demokracie zvyšovat daně u potravin nehodlá, nicméně zdá se, že debata o celkové úpravě sazeb DPH se blíží k finále a měla by vyvrcholit již na začátku února. Ve hře je prý přes deset variant a jen zarytý optimista by si mohl myslet, že by nevyhrála ta, která do státního rozpočtu přinese nejvíce peněz, resp. která nebude znamenat největší zátěž na naše peněženky. Takže se máme na co těšit.

Naštěstí tu máme uklidnění z úst „ekonomického experta“ Unie svobody Ivana Pilipa, který prohlásil, že zvýšení není dramatické, z jedné tisícikoruny vychází dodatečný výdaj na dvacet korun. Člověk s nižšími příjmy si vlastně může docela oddechnout – „ještě že vydělávám jen šest tisíc čistého, aspoň zaplatím menší daně než ten, který bere šestkrát tolik“. Jak říkají Monty Pythoni, vždycky koukej na svět z té lepší stránky.

Zajímavou zkušeností mohou posloužit sousedé ze Slovenska. Po zavedení rovné daně (19 %) už vědí, že při snižování horní sazby DPH k poklesu finálních cen nedochází (pokles daně představoval 1 %), zatímco při růstu spodní sazby DPH o 5 % se finální ceny dotčených výrobků a služeb zvyšují v průměru o 7 % až 10 %. Co by na to řekli Pythoni?

Otazníky kolem bydlení

Poslední dva týdny přinesly řadu novinek v oblasti bydlení. Celkem šokující byla tisková zpráva Asociace českých stavebních spořitelen, která uvedla, že bylo v loňském roce uzavřeno více než 2 485 059 nových smluv. To číslo je ohromné, ještě zajímavější je však samotná formulace z dané tiskové zprávy. Proč asociace vlastně nechce říci přesné číslo? Víme, že je to více než 2 485 059 smluv, ale o kolik více? O jednu? O dvě? O deset nebo sto?

No nic, mnohem důležitější je fakt, že stavební spořitelny navázaly na oblíbenou tradici novoročního zdražování, takže si zase nechají pro sebe zase o trochu větší část případné státní podpory určené klientům (viz článek Stavební spoření je zase dražší).

Vleklé nejasnosti panují kolem deregulace nájemného nebo státní podpory hypotečních úvěrů. Poslední jednání přineslo jistý posun. Zdá se, že se vláda domluví na desetiprocentní deregulaci nájemného, což je jakýsi kompromis mezi dvěma dosavadními krajními stanovisky.

Trochu se projasňuje i kolem podpory hypotečních úvěrů. Ministerstvo pro místní rozvoj s pružností sobě vlastní nekonečně rozhoduje o nové podobě státní podpory, která už několik měsíců začíná nabývat jasnější podoby (a chvílemi ji zase ztrácí) a stále není jasné, kdy bychom se jí mohli dočkat. Podrobnosti jsou k dispozici v článku Dostanete podporu hypotečního úvěru?.

Zajímavé diskuse se také vedou kolem budoucího vývoje cen nemovitostí. Porostou či neporostou? Přesný obrázek o názorovém rozpětí v této věci si můžete udělat jednoduše. Například Lidové noviny 6. ledna svou přílohu Nemovitosti 2004 uvedly velkým titulkem: „Připravte se na zdražování“, aby o deset dnů později titulní stranu ozdobily titulkem stejné velikosti: „Ceny starých bytů klesají o statisíce – po vstupu do EU byty v panelové zástavbě dále zlevní“. Vášnivě se diskutuje i na Měšci pod článkem Ceny nemovitostí porostou! – můžete se také přidat.

Když už jsme u toho bydlení. Jestliže vlastníte nemovitost, nezapomeňte, že se do konce ledna musíte vypořádat s daní z nemovitosti. Více v článku y loňského ledna Bydlíte ve vlastním? Do konce ledna musíte přiznat daň z nemovitosti!, který je však stále aktuální.

dan_z_prijmu


A trochu zábavy na konec, kterou přichystala HVB. Prosím, jakže jste to přečetli? Ejč ví bí? Opravdu? A proč anglicky? Že se to tak říkalo a že už to bylo tenkrát trochu zvláštní? Ano, bylo. Ejč ví bí si to však uvědomila až teď a změnila název. Vlastně nezměnila, jmenuje se pořád HVB, jen se to jinak čte. Tušíte správně – há vé bé. Na toto téma jsme psali na Měšci už více než před rokem v článku Wow, světové bankovnictví na české úrovni! Oh yeah!. A jak vidíte, téměř do roka a do dne…

Jiří Doubravský - HVB
Bez ohledu na výslovnost svého jména má však banka k dispozici erudované odborníky a jednoho z nich máte příležitost se zeptat na cokoliv z oblasti spotřebitelských úvěrů. Celý tento týden totiž v naší Poradně můžete pokládat dotazy řediteli úseku Občanské úvěry HVB Bank Jiřímu Doubravskému.

Mějte se pěkně a nezapomeňte na všechno koukat z té lepší stránky.

Je správné, aby byla zvýšena nižší sazba DPH?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).