Hlavní navigace

Desetník: Nadváha je vyřešena, při pohledu na ceny nás přejde chuť

15. 10. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Udržet si kvalitní zaměstnance není snadné a najít vhodnou motivaci se může vyplatit. Zato udržet vlastní hmotnost bude snazší. Cena potravin prudce stoupla a je jasné, že nejde rozhodně o poslední zdražení.

DESETNÍK 118/2007 (1. 10. 2007 – 14. 10. 2007)

Zadlužené potraviny

Můžeme se pomalu loučit s levným pečivem a mléčnými výrobky. Není to tak dávno, kdy mnoho z nás zamrazila cena „hypermarketového” rohlíku ve výši 1,90 Kč. Jak se to nazývá v moderním názvosloví – trend? Možná si zvykneme na chléb v ceně 30 Kč a kostku másla v hodnotě 50 Kč, ale už méně si zvykneme na rozdíl mezi reálnými výdaji a tzv. průměrným platem, kterým disponuje „průměrný” český spotřebitel. S plánovaným zdražením energií a zvýšením DPH ve snížené sazbě násobené „superhrubou” mzdou v duchu reformy veřejných financí bude příští rok znamenat zatěžkávací zkoušku pro naši peněženku. Nemusíme mít obavy – pokud to naše peněženka nezvládne a nezvládne to ani kreditní karta, pomůže insolvenční zákon a pětiletá životní askeze dostane dlužníky z dluhové pasti zpět do ekonomické společnosti. Snad.

skoleni_15_4


Nepropustíš zaměstnance svého

Po zaměstnancích se vyžaduje maximální výkon. Je to správné, za svoji odvedenou práci přece obdrží řádný plat. Jenže to by musela být nastavena oboustranná pravidla hry. Existují nejen pracovní povinnosti, ale i pracovní práva. A pak i běžná, etická a morální práva, jako například dojít si na toaletu. O lidských právech si může mnoho zaměstnanců nechat jen zdát a o pracovních právech se už raději zaměstnanci nezmiňují. Nelíbí se ti místo? Má o něj zájem 10 dalších zájemců. Kvalita a motivace se nahrazuje kvantitou a nátlakem.

Ale nesuďme jen ty zlé zaměstnavatele, ruku na srdce: kolik vypitých káv, přestávek na kouření, přeposílání nesmyslných e-mailů či chatů ukrojí na řádné pracovní době? Není pak čistý pracovní výkon ve výši 4 hodin denně z původních 8,5 vlastně krádeží? Nerovné postavení zaměstnanců služeb a výrobní sféry vůči těm vzdělanějším, kteří sedí „nad nimi”. Je nejspíše potřeba někde najít kompromis. A možná ještě lépe, ať každý dělá to, co má, a bere ohledy na svého zaměstnance i zaměstnavatele.


Finanční střípky

Banky

Pojišťovny

Legislativa

Doprava a cestování

  • Zkusili jste někdy změnit jméno na letence? Já ano, neuspěl jsem a prodělal několik tisíc korun, jako mnoho dalších zákazníků aerolinií. Tyto praktiky chce změnit Sdružení obrany spotřebitelů.

Ekonomický život

  • Od ledna nejspíše zdraží poštovné. Vysvětlení tiskové mluvčí České pošty, že české poštovní služby budou stále nejlevnější v celé Evropské unii, působí velmi úsměvně. Rád budu platit poštovné britské královské pošty, když budu mít anglickou mzdu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).