Hlavní navigace

Desetník: Janotovo utahování opasků

29. 9. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Na tučná léta ve společnosti státních příspěvků naslibovaných modrou či oranžovou vládou budeme brzy jen vzpomínat. Trpký úsměv však dál hořkne při vědomí, kolik stát v roli hospodáře vyhodil miliard korun oknem. Nenadávejme, koho jsme si zvolili, toho máme. Jsou obrazem naší společnosti.

DESETNÍK 169/2009 (14.8.2009 – 27.9.2009)

Na velmi špatný stav veřejných financí upozorňovala minulá vláda pod vedením Mirka Topolánka. Slibovala změnu, změnu chtěli i voliči, což jí pomohlo k volebnímu vítězství. Následný zákon o stabilizaci veřejného rozpočtu prošel hodně těžkou cestou, než byl schválený v politicky přijatelné podobě.

Prodávejte koruny

Experti francouzské BNP Paribas a americké Citigroup v dubnu a červenci 2009 radili svým investorům prodávat české koruny, důvodem byl neutěšený stav a nejasná budoucnost státních financí. S tím souvisí riziko oslabování koruny.

Neděkujme ODS, byla to právě modrá strana, za jejíž vlády vyletěly miliardy korun privatizačním oknem. Utahování klausovského opasku (vtipné, že se obdobná situace opakuje po 15 letech) pomohlo k vítězství ČSSD. Slíbila vyšší minimální mzdu, vyšší sociální dávky, vyšší jistoty. Milé. Neděkujme ČSSD, za její vlády vyletěly další miliardy oknem. Tento oranžovo-modrý chaos, který Českou republiku provází od její porevoluční samostatnosti, připomíná špatnou karetní hru, kdy stát ví, že prohrává a hraje vabank: buď to vyjde, nebo přijede chytrý muž z Mezinárodního měnového fondu a zase se vše nastartuje nanovo. Konečně, naše (rozuměj vládní, poslanecké a další odvozeniny těchto slov) rodiny jsou zabezpečené a důchod mají jistý. Každý nemůže být bohatý.

Je těžké přiznat, že něco na něco nemám. Když rodina nemá na auto, jezdí veřejnou dopravou. Když nemám na značkové oblečení, koupím si levnější. Když nemám na štědré státní jistoty, nemohou být tak štědré. A třeba nemusejí být vůbec. Patřím mezi občany, kteří preferují fungující policii s (téměř) neomezenými pravomocemi, kvalitní zdravotnictví, rychlou justici, skvělé školství. Výměnou zato rád budu platit vysoké daně a vezmu za vděk symbolickou státní dávkou v nouzi nejvyšší.

Janotovo hašení hořícího rozpočtového kohouta, kterého zapálily předchozí vlády, je jen slabým odvarem další nutné stabilizace veřejných financí. Škoda, že stávající bezpartijní vláda nebude moci dělat svoji práci alespoň 5 let. V jarních volbách se pak můžeme zase dočkat slibů „návratu do normálu“ a sociálních jistot, na které si půjčíme další peníze. Zda vyhraje oranžová nebo modrá, už není tak podstatné, protože duopol jedné vlády stejně neumožní prosadit zásadní a potřebné reformy. Ono to jde stěží, když poslanci hrají za politický klub a ne za voliče či vlastní selský mozek. Na shledanou u voleb (anebo v jiném státě).

skoleni_15_4

Janotův balíček ve zkratce


Tip: Stáhněte si originál návrhu tzv. Janotova balíčku (DOC 125 kB)

  • Zvýšení spotřební daně – dotkne se pohonných hmot, alkoholu a cigaret (1 Kč/l pohonných hmot, 5 Kč/l 40% alkoholu a 2,50 Kč/krabičku cigaret
  • Snížení peněžité pomoci v mateřství – budou platit stávající obdobná pravidla jako pro výpočet nemocenských dávek
  • Snížení ošetřovného – budou platit stávající obdobná pravidla jako pro výpočet nemocenských dávek, tj. první 3 dny bez dávky, další 3 dny 60 % z vyměřovacího základu, 7. a další den bez dávky. U samoživitelek ošetřovné max. 13 dnů z původních 16, opět první 3 dny bez dávky.
  • Snížení nemocenské – nemocenská bude pro všechny 60 % z vyměřovacího základu, tím si pohorší dlouhodobě nemocní (nyní první měsíc 60 %, druhý 66 a třetí a další 72 %)
  • Zvýšení DPH – z 9 na 10 % a z 19 na 20 %
  • Zrušení slevy na sociálním pojištění pro firmy
  • Zvýšení stropů na sociálním a zdravotní pojištění pro firmy i zaměstnance – ze 48 na 72násobek průměrné mzdy, tj. nově bude stropem 1 695 960 Kč ze současných 1 130 640 Kč
  • Nižší příspěvek provoz auta pro tělesně postižené – 5 % pro II. stupeň, 20 % pro III. stupeň
  • Snížení plateb zdravotním pojišťovnám – za pojištěnce hrazené státem
  • Vyšší daň z nemovitosti – daň se zvýší dvojnásobně, výjimkou je zemědělská půda
  • Nižší platy státním zaměstnancům – o 4 % se sníží plat, resp. mzda všech zaměstnanců placených z veřejných rozpočtů (poslanci, policisté, zdravotníci, učitelé apod.)

Souhlasíte s balíčkem ministra Janoty?


Napadené bankomaty

Už neplatí věta vybírejte si pouze důvěryhodné bankomaty, ideálně instalované na pobočkách bank, kterou jsme mohli číst jako doporučení vydavatelů karet při výběru hotovosti z bankomatu. Byly to právě bankomaty instalované na důvěryhodných místech, které byly v minulých dnech napadeny důmyslným skimmovacím zařízením. Podvodníkům nevadilo, že je přitom snímá kamera. Není se čemu divit: kvalita zabezpečení a kamerových systémů (pokud vůbec existují) i finanční motivace ochranky bankovních poboček (mizerně placené) je přímo úměrná pokusům o podvodná jednání. Instalovat skimmovací zařízení na bankomat na frekventovaném místě zaručuje úspěch rovnající se 100 % a nulovou šanci rizika dopadení skutečných hlav podvodu.

Pokud si nyní chcete přečíst, jak ochránit svoji platební kartu před jejím zneužitím, zklamu vás. Obrana neexistuje. Kdo bude chtít vaši kartu zneužít, podaří se mu to a nepomůže ani čip na kartě. Jde jen o to, jak moc náročné bude pro zlořáda překonání překážek, které ke zneužití vedou.

Byla vaše platební karta někdy zneužita?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).