Hlavní navigace

Desetník: Důchody škodí zdraví

29. 3. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

"Pokud Česká republika nezačne ihned reformovat penzijní systém, zkrachuje," zněla přibližně poslední slova od Světové banky, která se s námi pro naší liknavost už nehodlá bavit. Zato banky ohlásily rekordní zisky, a nad spořitelnami visí Damoklův meč.

DESETNÍK 31/2004 (15. 3. 2004 – 28. 3. 2004)

Daňová povinnost se neúprosně hlásí

Již tuto středu se zazněním půlnočních zvonů končí čas, který stát vymezil pro podání daňového přiznání k dani z příjmů nebo nahlášení finančnímu úřadu, že daně za vás spočítá finanční poradce. Pokud jste daňové přiznání ještě neodevzdali a máte tu povinnost, doporučuji vám tak učinit včas. Za každý den zpoždění zaplatíte o 0,1 % více, než je vaše původní daňová povinnost. Navíc se vystavujete další sankci ve výši 10 % daňové povinnosti.

Jaké jsou další sankce za špatně vyplněné daňové přiznání se dočtete v článku Petra BukačeDPFO – za chyby se platí“.


Letní čas

Léto je sice ještě daleko, ale jistě jste nezapomněli posunout čas na letní na svých chronostrojích v noci ze soboty na neděli o jednu hodinu dopředu. Pokud jste tak učinili, připravili jste se o jednu hodinu spánku a ekonomice ušetřili množství peněz za energie. Pokud jste tak neučinili, zřejmě nestihnete vlak.

Počítač, jehož služeb právě využíváte, pravděpodobně přešel na letní čas bez vašeho zásahu, podobně jako celá Evropa. Při opuštění státních hranic nemusíte hledat místní hodiny až do změny časového pásma.


OECD varuje: Důchody škodí zdraví

Přesuňme se k vážnějším tématům, než jsou nezaplacené daně – důchodová reforma. Liknavost a nečinnost čelních představitelů státu nám dává na zcela opačnou část těla. K varování ekonomů o nezbytnosti rychlého řešení důchodové reformy, aby za života současné generace pracujících nedošlo ke kolapsu nejen důchodového systému, ale celé ekonomiky, se přidalo OECD (Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj) a Světová banka.

Stojíte nás čas a peníze a nikam to nevede, rozlítili se konečně experti ze Světové banky, kteří nám dosud bezplatně radili, jaké jsou možnosti důchodové reformy. S tím je ale konec. Naši pomoc už nečekejte, dokud nezačnete s reformou, dodávají.

Vláda a parlament si až příliš dlouho nic nedělali z varování OECD: Důchodový systém, jak ho máte nastavený, škodí zdraví ekonomiky.

Česká republika má nejhůře nastavený penzijní systém ze všech zemí nově přistupujících k Evropské unii. Zatímco Polsko a Maďarsko, které zahájili reformu důchodového systému před pěti lety, budou za 40 let vydávat ze státního systému na penzích 7 % HDP, Česká republika více než dvojnásobek – 16 % HDP. To je taková suma, která by rozvrátila celou ekonomiku.


Zisky, zisky, zisky

Česká vláda hospodaří tak, že náš stát míří ke krachu, banky mají před sebou světlé zítřky a za sebou úspěšný rok. Přestože úrokové marže (tj. rozdíl mezi úroky z úvěrů a vkladů) klesaly, bankám se vesměs dařilo lépe než kdy předtím.

Nejvíce jásala nad úspěchy loňského roku Česká spořitelna. Aby ne, její zisk dosáhl rekordní výše 7,6 mld. Kč po zdanění, což je o 31 % více než předloni. Navíc plánuje další zvyšování zisku o 10 až 15 %, takže se dalších oslav můžeme dočkat i v příštím roce.

Přestože Komerční banka dosáhla minimálního nárůstu zisku (o 0,9 % podle českých účetních standardů), s absolutní výší 9,31 mld. Kč se dostala na čelo českých bank.

Ani třetí z trojice největších bank, ČSOB, neprodělala. Zisk zvýšila a vydělala 6,2 mld. Kč.

Za zmínku stojí vysoké nárůsty zisku GE Capital Bank a ČMHB. První vydělala „jen“ 1,5 mld. Kč, ale meziroční nárůst o 55 % ji řadí mezi velmi perspektivní (pro investory, samozřejmě) a stabilní (ziskové banky zpravidla nekrachují). Zisk Českomoravské hypoteční banky byl v absolutních číslech ještě o něco nižší, 182 mil. Kč, ale jeho nárůst o 49 % ukazuje perspektivu hypotečního úvěrování v jasných světlech.

Zisky bank jsou sice „placeny“ i z poplatků, na druhou stranu se nám, daňovým poplatníkům, část z nich vrací. Přes státní rozpočet protečou jen z Komerční banky 4 mld. Kč, z České spořitelny přibližně 3,3 mld. Kč a pár miliard přidá i ČSOB.

Po vstupu do Evropské unie budou mít banky dosažení zisku zřejmě náročnější. Evropského pasu podnikání chce využít rakouská Oberbank, která se tak stane první bankou vstupující na náš trh bez přímého požehnání ČNB.


Chmury nad bankomaty

Platební karty jsou zranitelnější než internetové bankovnictví. Není čtvrtletí, kdy by se neobjevil nějaký pokus o jejich zneužití. To je jeden z důvodů, proč jsou zaváděny čipové karty, které nabízejí vyšší úroveň zabezpečení.

V minulém týdnu se terčem podvodníků staly bankomaty České spořitelny. Banka objevila na šesti přístrojích „kopírku“ platebních karet a kameru na snímání PIN kódu zadávaného při výběru hotovosti. Pokud by se informace z platebních karet a kamer dostalo až k pachatelům, mohli by kopie platebních karet využívat stejným způsobem jako majitel k výběru hotovosti i platbě u obchodníků.

Česká spořitelna pokus o kopírování karet odhalila včas a záležitost předala policii.


Stavební spořitelny pod drobnohledem státu

České státní instituce si již všimly, že by se stavebními spořitelnami a jejich cenovou politikou mohlo být něco v nepořádku.

Jako první se z podnětu Sdružení obrany spotřebitelů ČR začal dotazovat stavebních spořitelen Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Důvodem jsou poplatky, které spořitelny účtují věrným klientům za „úrokové zvýhodnění“. Klienti spořitelen, kteří s poplatkem nesouhlasí, mohou sice spořitelnu vyměnit, ale přijdou o státní podporu a 0,5 % z cílové částky za výběr před uplynutím minimální vázací doby.

dan_z_prijmu

Na stavební spořitelny se podíval i finanční arbitr Otakar Schlossberger, kterému se nelíbí měsíční prodleva mezi obdržením státní podpory stavební spořitelnou z Ministerstva financí a jejím připsáním na účty klientů. Podle jeho názoru toto jednání odporuje zákonu o platebním styku, podle něhož mají být platby připsány do dvou dnů.

Jak dlouho bude trvat šetření finančního arbitra a antimonopolního úřadu, je ve hvězdách. Do jejich rozhodnutí ale nelze očekávat změnu.

Máte radost ze zisků bank?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).