Hlavní navigace

Desetník: Daňové přiznání v klidu a bez stresu

19. 2. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Je pro vás vyplňování daňového přiznání noční můrou? Už nemusí! Máme pro vás řešení, jak vyplnit daňové přiznání snadno a rychle. Novinkou je i první skutečně realitní fond v České republice. Nabízí ho dceřinná společnost České spořitelny. Ale ani další finanční instituce nešetřily novinkami.

DESETNÍK 100/2007 (5. 2. 2007 – 18. 2. 2007)

Daňové přiznání v klidu a bez stresu

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob je každoroční noční můrou podnikatelů a osob samostatně výdělečně činných, lidí pronajímající nemovitosti či obchodující s cennými papíry. Od loňského roku se okruh osob podávajících neoblíbený růžový formulář rozšířil o rodiny s dětmi, snažící se ušetřit alespoň nějakou korunu se společným zdaněním manželů.

Nechvalně proslulý formulář s množstvím příloh ale již nemusí vzbuzovat obavy a nemusíte se strachovat, kde jste vyplnili jakou kolonku chybně, kde jste špatně sečetli dvě čísla nebo kde jste zaškrtli políčko, které mělo zůstat nevyplněné. Už nemusíte.

Softwarová společnost Software602 vytvořila interaktivní formuláře přiznání k dani z příjmů fyzických a právnických osob – a finanční server Měšec.cz je jeho výhradním distributorem.

Po zveřejnění kalkulaček roční daňové povinnosti za uplynulé zdaňovací období jak pro samostatného poplatníka, tak při uplatnění společného zdanění manželů se jedná o další krok, kterým chceme usnadnit plnění daňových povinností.


První realitní fond

Investice do nemovitostí vyžadují poměrně vysoký kapitál. Pokud si navíc nechcete koupit jen jeden menší nájemní byt, ale chcete své nemovitostní investiční portfolio více diverzifikovat (rozložit), pak nároky na kapitál přesahují nejen jednotky, ale i desítky milionů korun. A je-li vaší ambicí investovat do lukrativních komerčních prostor, počítejte s řády stovek milionů… a více. Nebo – investujte od 5 000 Kč do realitního fondu.

Česká legislativa zpřístupnila nemovitostní fondy, tedy investiční fondy, které nakupují a spravují nemovitosti, loni na jaře. Od té doby nevznikl žádný skutečný realitní fond. Jedinou alternativou pro investory, kteří chtěli své prostředky vložit do realitního trhu, byla buď přímá individuální investice nebo ČSOB realitní mix, který z pozice akciového fondu investoval do akcií společností působících na realitním trhu (např. Orco, ECM, …).

Nyní ale svítá na lepší časy. Česká spořitelna prorazila veškeré legislativní a dozorové bariéry a založila dceřinnou společnost REICO. Ta od 1. března 2007 bude prodávat podílové listy prvního realitního fondu v ČR – ČS Nemovitostní fond.

Fond bude přístupný opravdu každému. S minimální investicí 5 000 Kč a každou další od 1 000 Kč bude dostupný všem, kdo hledají poměrně stabilní investici s výnosem blízkým akciovému trhu. Poněkud netradiční je ale horní limit investice – 50 mil. Kč.

Přestože realitní fondy mají možnost v prvních třech letech existence neprovádět zpětný odkup podílových listů, Česká spořitelna se této možnosti vzdala. Nasadila jen výstupní poplatek ve výši 3 %.

Vstupní poplatek zatím nebyl stanoven. Jen ze stanov fondu vyplývá, že maximálně může činit 3,8 %. Úvodní správcovský poplatek již ale známý je – a nedosahuje své maximální hranice 2 %. Je stanoven na 1,75 % ročně.

Fond by měl mít v nemovitostech zainvestováno minimálně 51 % prostředků, ale ambicí je využití maximálního zákonného limitu 80 %. 20 % musí mít fond uloženo v likvidních prostředcích pro uspokojení případných zpětných odkupů. Nemovitosti, do nichž bude investovat nejen v České republice, ale ve všech zemích, kde působí finanční skupina Erste Bank, nepatří mezi nejlevnější. V hledáčku jsou budovy v ceně od 0,5 mld. Kč.

A jak je to s očekávaným ziskem? Pokud nedojde k výrazným změnám na realitním trhu, očekáváme výnos investice do nemovitostních fondů v průměru 4 až 7 % ročně, uvádí Tomáš Trčka, generální ředitel společnosti REICO.

Nezbývá než všem investorům hledajícím realitní fondy popřát další udělené licence dalším společnostem, aby měli z čeho vybírat.


Finanční reklama 2006 – zvolte nejlepší reklamu finanční instituce a vyhrajte!

Spor o převod účtu

Od oznámení spuštění služby „Pomoc s převodem účtu“ od GE Money Bank uplynulo pár týdnů. Přesto se stihla rozvinout nemalá „diskuse“ na toto téma. Je služba legální? Může si banka vůbec něco takového dovolit? Jak si to představuje? Mezi těmito otázkami zaznívají i oprávněné stesky: Kdo ponese odpovědnost, když se něco zvrtne?

dan_z_prijmu

Ale již málokterá banka se ptá: Proč mě klienti opouštějí? A to je otázka, kterou by si banky měly položit především. GE Money Bank láká na nový produkt – pro někoho výhodnější, pro jiného ne – a pomáhá s ukončením vztahu s minulou bankou, což je dle nesčetných ohlasů služba běžná nejen v zahraničí, ale i jiné banky v České republice ji nabízejí, byť ne s tak hlasitým doprovodem.

A tak nezbývá než položit otázku „proč opouštíte svou banku“ místo bank, které hlasitě křičí, že nikdo jiný než klient osobně nesmí účet zrušit. Vždyť jen na pobočce ho může zkušený bankéř přesvědčit, aby neodcházel…

Proč opouštíte svou banku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).