Hlavní navigace

Desetník: Daně s úsměvem, stávky a demonstrace

27. 2. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Uplynulá dekáda pracovních dní byla bohatá na finanční novinky i na události. Ministerstvo financí představilo svůj projekt "dobrovolného placení daní", banky nové produkty na bydlení a pro děti, lékaři s pacienty demonstrovali a své si stávkou chtějí prosadit strojvůdci...

DESETNÍK 75/2006 (13. 2. 2006 – 26. 2. 2006)

Daně budeme platit s úsměvem

Ministerstvo financí v minulém týdnu představilo svou koncepci moderní daňové správy. Jejím cílem je, aby daňoví poplatníci platili daně dobrovolně a rádi a aby úředníci daňové správy byli vysoce kompetentní a motivovaní. Daňový subjekt a daňový úředník by si měli být rovni. Jde bezesporu o vysoký cíl. Jak ho chce ministerstvo dosáhnout?

Vedle jistě nezbytného kroku zefektivnění řízení zdrojů, procesů a organizační struktury daňové správy jde o pro mnoho daňových subjektů ne zcela populární krok posílení prosazování a uplatňování daňových zákonů, ale také o lepší komunikaci a nové služby daňovým poplatníkům.

Především k daňovým přiznáním a dalším písemnostem, které lze již nyní podávat elektronicky, přibudou další tak, aby bylo možné veškerou komunikaci s daňovou správou provádět elektronicky. K tomu má pomoci též nový „daňový portál“. Prostřednictvím daňového portálu budou moci oprávnění uživatelé (s kvalifikovaným certifikátem) vedle klasických podání zasílat též dotazy týkající se jejich daňového účtu. Dozvědí se například, zda nejsou dlužníky, zda již přišla platba, zda nemají přeplatek, případně proč mají nedoplatek, když vše řádně zaplatili.

Daňový portál má být „klientsky orientovaný“. Zatím obsahuje jen základní služby, ale bude se dále rozvíjet. Zda přiměje neplatiče daně platit, je nezodpovězenou otázkou. V každém případě ušetří čas – a tím i peníze.

Poslední novinku, která potěší asi nejvíce, je to, po čem daňové subjekty volaly již dlouho. Finanční úřad bude vydávat závazná stanoviska. Tím odpadne houština nejistoty, jíž se prodírá zejména množství firem.


Stávkujte a demonstrujte – žijeme ve svobodné zemi

Poslední dobou se množí stávky a demonstrace. Svůj protest ale nevyjadřují pouze lékaři, lékárníci, distributoři léčiv, nemocnice a pacienti proti osobě a politice ministra zdravotnictví Davida Ratha, ale stávkovat hodlají i strojvůdci. Stávku svolali na 16. března 2006. A důvod?

Konfederaci strojvůdců se nelíbí nový zákoník práce – omezuje pravomoci menších odborových organizací.

Od stávky strojvůdců se distancují České dráhy, které jsou nevinně zataženy do politických sporů, ale také Českomoravská komora odborových svazů. Zda najdou strojvůdci pro formu výrazu svého nesouhlasu pochopení, nebo zda naleznou jinou formu protestu než stávku, je zatím ve hvězdách (nebo na kolejích?).

Nemyslím si, že stávka je vhodný prostředek pro řešení sporů ohledně zákoníku práce. V každém případě je ale dobře, že žijeme ve svobodné zemi, kde každý může projevit svůj názor.


Bankovní novinky

Uplynulá dekáda pracovních dní byla bohatá na bankovní novinky. Ve stručnosti si je připomeňme.

  • Rybička od Volksbank – nový balíček služeb pro děti do 15 let vedený zdarma včetně výpisů z účtu a od 10 let věku dítěte též s platební kartou VISA Electron nebo Maestro, kterou lze ale pouze vybírat z bankomatu – za 2,50 Kč z vlastního a 5 Kč z bankomatu ČSOB. Ostatním bankomatům je lépe se vyhnout. Lze provádět i běžný platební styk bez speciálního „dětského“ zvýhodnění.
  • Hypoúvěr 100 od Modré pyramidy – Modrá pyramida doplňuje svou nabídku úvěrů ze stavebního spoření. Její nový Hypoúvěr 100, který začne nabízet od 1. března 2006, je úvěrem do výše až 100 % odhadní ceny financované nemovitosti s úrokovou sazbou 5,29 % p. a. – samozřejmě garantovanou po celou dobu splácení úvěru (jak je u stavebních spořitelen pravidlem). Zároveň zjednodušuje podmínky pro poskytnutí úvěrů tím, že vyžaduje zajištění nemovitostí až od půjčky 500 000 Kč.
  • Hypotéka 2 v 1 od ČSOB – hypotéka spojující účelový a neúčelový hypoteční úvěr (tzv. klasickou a americkou hypotéku). Hypotéka je poskytována až do 100 % odhadní ceny nemovitosti a neúčelová část může tvořit až 20 % výše hypotéky. Raritou je, že za účelovou i neúčelovou část zaplatíte stejnou úrokovou sazbu. Klient si pouze připlatí na poplatku za poskytnutí úvěru – z neúčelové části hypotéky 2,7 % oproti běžným 0,7 % z „klasické části“ hypotéky.
  • ČNB ponechala úrokové sazby v nezměněné výši, přestože očekávání byla nastavena spíše na pokles úrokových sazeb. Důvodem je, že se očekává zvýšení úrokových sazeb Evropské centrální banky. A co to znamená pro „obyčejného člověka“? Především to, že se nevytvoří více prostoru pro zlevnění úvěrů.

Podle posledních informací se banky nemusejí zas až tolik bát ministerských výstupů z diskuse o postavení bankovního klienta v bankách. Hospodářské noviny zveřejnily informaci, že Bohuslav Sobotka chystá pouze tři nové povinnosti pro banky nařízené zákonem, místo původně plánovaných třinácti.

skoleni_15_4


Pojišťovací novinky

Novinky přinesla i oblast pojištění. Svůj vstup na trh oznámila nová pojišťovna a jedna podstatně rozšířila svou produktovou nabídku.

  • AEGON Pojišťovna představila tři nové pojistky, které budou dostupné od 1. března 2006. AEGON Premium je rizikové životní pojištění, které zvýhodňuje nekuřáky a zdravý životní styl, AEGON Move je rizikové životní pojištění s klesající pojistnou částkou a širokým krytím závažných onemocnění – produkt vhodný k hypotéce a AEGON Home – kapitálové životní pojištění s garantovaným výnosem.
  • Genoworth Financial oznámila svůj vstup na český pojišťovací trh. Specializuje se na pojištění schopnosti splácet, které nabízí přes své partnerské společnosti – banky a pojišťovny. Do ČR vstoupila v závěru letošního roku a zatím nemá uzavřenou žádnou partnerskou smlouvu. Nejsou tedy známy ani bližší informace o jejích produktech, které šije na míru svým partnerům.

Další novinky

Dekáda byla bohatá nejen na novinky z oblasti bankovnictví a pojištění, ale i z dalších, které ovlivní rodinný rozpočet nebo rozšíří finanční služby.

  • Cena ropy a zemního plynu na světových trzích roste. To se musí projevit i v ceně pro domácnosti. Od dubna tak vzroste cena zemního plynu v průměru zhruba o 2,5 %, což je menší než lednový nárůst o 4,8 %.
  • Patria Direct rozšířila svou obchodní aplikaci. Obchodníci obchodující prostřednictvím tohoto brokera nově získali přístup i na maďarský trh. Patria Direct je tak prvním českým obchodníkem s cennými papíry, který umožňuje svým klientům přístup na všechny středoevropské burzy.
Finanční reklama 2005
Nejlepší finanční reklama roku 2005 – rozhodněte, která finanční instituce měla v loňském roce nejlepší televizní reklamu! Zároveň se můžete zařadit do slosování o hodnotné ceny, jimž vévodí DVD přehrávač.

Považujete ohlášenou stávku strojvůdců za oprávněnou?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).