Hlavní navigace

Desetník: Berňák dostane každého

10. 3. 2003
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Jak platí daně Jaromír Jágr? Opravdu víte, co jíte? Zaútočí Spojené státy na Vídeň? O kolik pak bude dolar levnější než euro? A co se stane, když zelený dolar zmodrá?

DESETNÍK 5/2003 (24.2.2003–9.3.2003)

Daně – hurá na ně!
Poslední možnost pro podání daňového přiznání se nezadržitelně blíží, do osudné lhůty zbývají jen dny a vy možná opět se zděšením zjišťujete, o kolik vás ten vydřidušský stát obere. Myslíte, že velké trápení s daněmi máte jenom vy? Chyba lávky! Pravda, poukazy na to, že je na tom někdo hůř, zřejmě nikomu nepomohou, ale aspoň mohou trochu ulehčit. Zvláště když se jedná o někoho takového, jako je Jaromír Jágr.

Vaše starosti s vyplňováním daňového přiznání totiž zcela jistě blednou ve srovnání s tím, s čím se právě potýká nejlepší z těch, co se po světě ohánějí hokejkou. Na daních totiž dluží 3.270.209 dolarů, což je na fyzickou osobu docela povedený kousek. No řekněte sami, už po vás na berňáku někdy chtěli 100 milionů českých korun?

Dlužno podotknout, že v tomto případě se jedná o americký berňák. Nicméně i z této kauzy si můžete vzít poučení. Ne, ne nic takového, jako že na každého jednou dojde a že ani velké ryby spravedlnosti neujdou. Naopak – poučení zní, že český daňový poplatník si na rozdíl od toho amerického musí na správné vyplnění přiznání dát o to větší pozor, čím je jeho daň menší – roste tak totiž pravděpodobnost, že ho úředníci budou schopni zkontrolovat.

Naštěstí na Měšci můžete najít dobré recepty, jak letošní daňové přiznání správně vyplnit, jak si daně snížit a také jak se vypořádat se zdravotním a sociálním pojištěním. Přejeme příznivé počty a dobrou kalkulačku!

Losnu nebo Mažňáka?
Nedávno se v podobném duchu ptali v Parlamentu: „Sokola nebo Klause?“. Ovšem v minulých dvou týdnech se takto šlo zeptat na spoustu dalších a zajímavějších věcí.

Tak třeba: „Volíš kolonela z Kentucky nebo klauna z McDonaldu?“ Až k soudu se dostal spor těchto dvou velikánů, kteří se o naše střeva přetahovali s mimořádnou dravostí. Na začátku McDonald lákal zákazníky na slevové kupony, které rozdával do poštovních schránek. Toho využilo KFC a na stejné kupony se značkou McDonald lákalo zákazníky také. To se McDonaldu samozřejmě nelíbilo; až soud vydal předběžné nařízení o tom, že KFC musí svoji „parazitickou“ kampaň stáhnout.

Pozoruhodné přitom je, že soud také zakázal používat slogan „Jen v KFC víte, co skutečně jíte.“, když je u nás srovnávací reklama povolená a když KFC přímo neříká, že v McDonaldu dělají špatné a nezdravé jídlo.

Nekalý boj a pomluvy konkurence se neomezují jen na restaurační zařízení. Po pádu Union banky se objevila zpráva, že na podobné potíže mají zaděláno další banky – nejvýrazněji poplašnou zprávou byla zasažena eBanka (na Slovensku pak také Všeobecná úvěrová banka).

Válečný stav na obzoru
Kolem války, která možná vypukne co nevidět, se pochopitelně točí spousta otázek – třeba „Volíš euro nebo dolar?“. Dolar totiž klesá na historická minima a v případě, že „to bouchne“, spadne ještě níž. Koupit, prodat? Těžko říci. Ve vzduchu je mnoho neznámých a i ta nejlepší protivzdušná obrana je bude těžko identifikovat.

Navíc, kdo ví, kam až se válka rozšíří. Minulý týden bylo objeveno velké naleziště ropy v Rakousku, takže tradiční spor o ropu by mohl nabrat mnohem severnější kurz, čímž by se ocitl nebezpečně blízko našich jižních hranic.

Ještě jedna naprosto revoluční věc by mohla dolaru uškodit či naopak pomoci – prý poprvé v dějinách nebude bankovka se symbolem $ zelená. Nová dvacetidolarovka bude mít jinou, zatím neurčenou barvu a do oběhu se dostane prý na podzim. Takže až se vám dostane před Vánoci do rukou třeba modrá bankovka, nepodezírejte hned směnárníka z padělání peněz.

Haló, tady zahraničí
Možná máte v zahraničí známé, kteří by vám s otázkami celosvětového charakteru mohli pomoci. Pak máte trochu usnadněnou situaci, protože během března se službou Xcall Českého Telecomu můžete do zahraničí volat za zvýhodněné ceny.

Ovšem, jestliže voláte přes alternativní operátory (a máte linku od Telecomu), dejte si pozor na vyúčtování, protože poplatky za volání do zahraničí, které vám měl účtovat pouze alternativní operátor, vám mohl neoprávněně naúčtovat i Český Telecom. Ten prý však bude omylem naúčtované peníze vracet. Tak na něj nezapomeňte dohlédnout.

SMSky na internetu stále nedostupnější
A další variace na stejné téma: „Volíš T-Mobile nebo Eurotel?“ Odpověď by tady mohla znít: „Ale, třeba Oskara!“. Eurotel se totiž přidal k T-Mobilu a omezil SMS z internetu. Zatímco T-Mobile nabízí bezplatně 20 SMS za měsíc (až 100 SMS „zdarma“, když si připlatíte 90 Kč) a další SMS zpoplatňuje podle tarifu, Eurotel na to šel jinak. Jeho SMSky budou nadále zdarma, pisatelé však budou muset být mnohem stručnější, protože většinu zprávy bude tvořit reklama (díky tomu budou moci být SMS zadarmo).

Takže až si bude zaměstnanec McDonaldu přes Eurotel SMS bránu stěžovat: „Nemám rád KFC.“, může k tomu Eurotel připojit reklamní sdělení ve stylu: „Jen v KFC víte, co skutečně jíte.“ Už se těším, až něco podobného dostanu.

Co nového doma?
Vláda neví, co dřív. Volba prezidenta odsunula důležitější věci a sjezd jedné vládní strany je odsune možná ještě víc. Takže třeba otázka nájemného zřejmě zůstane nevyřešena delší dobu, než se čekalo. Stihlo se aspoň něco – zřejmě se zkrátí období, během něhož je možné žádat o sociální dávky zpětně – z jednoho roku na tři měsíce.

Uvažuje se také o znovuzavedení státní podpory hypotečním úvěrům u nových nemovitostí. Nárok na ni nebude možné uplatnit dodatečně, takže úspěšní žadatelé, kteří si vzali (nebo vezmou) hypotéku v únoru, březnu, možná i v dubnu, se s největší pravděpodobností budou cítit hodně ukřivděně. Dlužno říci, že po právu.

Stavební spoření možná také čekají zajímavé změny – Lidové noviny přinesly zprávu o tom, že „Lídr na tuzemském trhu stavebního spoření Českomoravská stavební spořitelna ruší svůj nejvýhodnější spořící tarif.“ Tisková mluvčí ČMSS Pavla Paseková nám k tomu řekla, že „tato úprava obchodní nabídky je předmětem našich úvah“. Takže jisté to ještě není, ale uvidíme, s čím ČMSS přijde na své čtvrteční tiskové konferenci.

Technologickou novinku představila eBanka – díky ní se se svými penězi můžete pomazlit na dálku nejen přes počítač nebo mobilní telefon, ale nově také přes PDA bankovnictví a kapesní počítač.

Komerční banka od 1.března inovovala svou telefonní Expresní linku, když svým klientům nabídla identifikaci pomocí čísla mobilního telefonu. Při pasivních dotazech na zůstatek na účtu a pět posledních transakcí na účtu klient nemusí procházet bezpečnostní procedurou – systém ho pozná podle předem nahlášeného čísla telefonu. Zůstatek pak systém může přečíst nebo zaslat na mobil, pět posledních transakcí systém nečte, ale jenom posílá na telefon (dozvíte se kdy a kolik se na účtu „pohnulo“, případně, kdy byla použita platební karta). Služba by měla být zdarma.

Jinak novinky jsou i na bankovních internetových stránkách. Zatímco Česká spořitelna úplně změnila design a navigaci, Union banka své stránky z celkem pochopitelných důvodů omezila prakticky jen na tiskové zprávy.

skoleni_15_4

Novinky na Měšci
Na Měšci proběhla soutěž o Nejlepší finanční reklamu roku 2002. Hlasovala odborná porota i čtenáři, vyhrála Komerční banka a s výsledky se můžete seznámit v tomto odkazu.

Měšec také ve spolupráci s ING vyhlásil studentskou soutěž o nejlepší esej na téma „Finanční ústav budoucnosti“. Podrobnosti, pravidla soutěže a seznam atraktivních cen, o něž se bojuje, najdete přímo na Měšci.

Dlužili jste někdy něco na daních?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).