Hlavní navigace

Daňové recepty ČSSD: Drobné změny nebo ekonomická sebevražda?

3. 9. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Co hodlá prosadit ČSSD a jak to ovlivní ekonomiku? A co na to říkají samotní podnikatelé?

Předčasné volby se neúprosně blíží, o vítězi je ale nejspíše předem rozhodnuto. Předvolební průzkum agentury SANEP přisuzuje ČSSD dokonce 27,2 % a KSČM 17,5 %. TOP 09 a ODS možná získají méně než 10 %. U dalších agentur sice dopadly TOP 09 a ODS o něco málo lépe, výrazně však za ČSSD zaostávají.

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek

Půjdou spolu do vlády?

ČSSD se tak nejspíše stane s přehledem vítězem voleb. S vládou to bude mít ale složité, nadpoloviční většinu nejspíše nezíská ani s podporou Zemanovců či KDU-ČSL (pokud by se dostala do PS). Spekuluje se dokonce o tom, že ČSSD bude muset žádat o podporu komunisty. Ti tak budou mít „eso v rukávu“ a nejspíše se jen s tichou podporou nespokojí – budou chtít být přizváni k vládě. Prezident Miloš Zeman je však proti tomu: Domnívám se, že KSČM by měla projít jakousi čtyřletou mezifází, v níž by tolerovala menšinovou vládu sociální demokracie, prohlásil.

V tomto článku si rozebereme program ČSSD, který je velmi podobný programu KSČM. Co nás čeká v případě, že nám ČSSD bude vládnout společně s komunisty?

Zvýšení minimální mzdy

Rusnokova vláda v demisi již minimální mzdu zvýšila o 500 Kč na 8500 Kč, zdá se však, že se bude zvyšovat nadále. „Zasadíme se o růst minimální mzdy z dnešních 8500 Kč na úroveň 12 000 Kč hrubého příjmu v roce 2018. Lidé, kteří poctivě pracují, se musejí ze mzdy uživit a mít vyšší životní úroveň než ti, kteří se práci vyhýbají,“ uvádí se v dokumentu, které navrhlo stranické předsednictvo ČSSD.

Podle nedávného rozhovoru s ekonomem Jaroslavem Brychtou ze společnosti X-Trade brokers to může mít závažné ekonomické důsledky a vést ke zvýšení nezaměstnanosti. Čtěte rozhovor: Jaroslav Brychta: Program ČSSD je cestou k vysoké nezaměstnanosti a korupci

Zvýšení firemních daní

Nejspíše dojde také ke zvyšování daně z příjmů právnických osob. Zatímco nyní je na 19 %, Mládek by chtěl její zvýšení na 20 nebo 21 %. Speciální daně by například zavedl u velkých firem, například v telekomunikačním či energetickém sektoru, tam by se podle něj měla sazba daně pohybovat na úrovni 25 až 30 %.

Bohatí budou znovu trpět

ČSSD chce zvýšit daň pro bohaté. Přitom jednu progresivní daň (nazvanou jako solidární daň) zavedla už „pravicová vláda“. Chceme skončit s názvoslovným pokrytectví a solidární daň přejmenujeme na progresivní daň fyzických osob, uvedl stínový ministr financí Jan Mládek pro Lidovky.cz a dodal Chceme zvýšit progresi (pro bohaté) o 5,5 procentního bodu. To znamená 27,5 %, pokud funguje superhrubá mzda, a 30 %, pokud přejdeme zpět na hrubou mzdu. Pro ty, kteří mají nad sto tisíc, tak z té částky nad sto tisíc zaplatí o 5,5 % více, dodal Mládek.

Ekonomové jsou však skeptičtí, že to pomůže státnímu rozpočtu. Argumentují především Lafferovou křivkou, která tvrdí, že v případě zvýšení zdanění nad určitou hranici dojde k poklesu daňových příjmů státu. Řada z bohatých lidí je totiž velmi flexibilních a nejspíše zamíří do daňových rájů. Čtěte více: Jak „odklánět“ peníze?

Útok na živnostníky?

Jan Mládek se také „proslavil“ nedávným označením živnostníků slovem „paraziti“ a pohrozil jim výrazným osekáním daňových paušálů a zvýšením zdanění. Tato slova vyvolala značnou negativní mediální odezvu, ČSSD proto z těchto prohlášení vycouvala. Výrazně osekat paušály živnostníků chtěl už bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Čtěte také: Zabíjíte podnikání, říkají živnostníci na adresu (bývalého) ministra financí

Zrušení druhého pilíře

Nejspíše se také s vládou oranžových dočkáme i zrušení druhého pilíře. Mládek zrušení druhého pilíře několikrát oznámil do médií. Čtěte více: Stínový ministr financí ČSSD: „2. pilíř penzijní reformy zrušíme“

Snížení některých daní? 

Je možné, že dokonce dojde ke snížení některých daní. ČSSD uvažuje, že bude nulová daň na léky: Pokud jde o snížení DPH, pokud bychom léky zařadili do nulové DPH, místo patnáctiprocentní daně, která léky prodražuje, tak by výpadek pro veřejné rozpočty byl zhruba 4 miliardy korun, protože by se také snížily náklady zdravotních pojišťoven, které hradí nákupy léků, uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Kromě toho by chtěl i zrušení poplatků ve zdravotnictví. Komunisté dokonce požadují výraznější snížení DPH, a to na úroveň roku 2007, kdy snížená sazba byla ve výši 5 % a základní na 19 %.

Podnikatelé: ČSSD si z nás dělá předvolební srandu 

Zajímavě se k ohlášeným ekonomickým opatřením vyjádřili také podnikatelé, kteří ekonomický program ČSSD berou jako nástroj předvolební propagandy a domnívají se, že zaveden nebude: Žádné tsunami nebude, i když vyhraje sociální demokracie. Zažíváme desáté či dvanácté volby, tak víme, že to, co se říká před volbami, je nakonec trochu jinak. Pro mě není dnes směrodatné, co strany říkají, protože ony mohou ve finále činit až na základě toho, jak se skutečně namíchají karty, kdo bude v koalici, jak dopadnou jednání s klíčovými asociacemi, jak dopadnou jednání s odbory. Politici budou vycházet i z toho, aby se naplnila určitá kritéria například vůči Evropské unii, uvedl šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a generální ředitel Sindat Group Karel Havlíček pro server Parlamentní listy.

dan_z_prijmu

Skeptický je ke zvyšování daní i další podnikatel: Nemyslím si, že když sociální demokracie vyhraje volby, bude natolik bláznivá, že by chtěla decimovat to, co vydělává peníze, řekl Parlamentním Listům majitel firmy Jablotron Dalibor Dědek, který tyto záměry považuje jen za předvolební rétoriku. Sám označil ekonomický program ČSSD, pokud dojde k jeho realizaci, za „ekonomickou sebevraždu“.

Minulé, ale i plánované zvyšování daní kritizuje také ekonom Aleš Michl z Raiffeisenbank: Stát obírá lidi a to je, myslím si, špatně. Proto se stát cyklí v recesi, ekonomika se sice malinko nastartuje, ale pak politici zvýší daně, což ekonomiku zase srazí zpátky, popsal současnou situaci Michl pro Českou televizi. Podle něj je značným problémem současná dlouhodobá podoba daňového systému. Tip: Vláda hazarduje s ekonomikou, která krvácí

Vede politika ČSSD k vysokému hospodářskému růstu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).