Hlavní navigace

Daňová poradna: 11 situací, které vás už nepřekvapí

24. 2. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jak na daňové přiznání? Poradíme vám, jak řešit nejčastější situace.

Zrušila se povodňová daň?

Zatímco v roce 2011 ještě povodňová daň platila a snižovala bonusy poplatníka o 1200 korun ročně, v tomto roce neplatí. Celková sleva tak dosahuje 24 840 Kč, nikoliv 23 640 Kč.

Zvýšilo se také daňové zvýhodnění na dítě o 1 604 Kč na 13 404 Kč. Dejte si pozor také na zvýšenou spodní hranici DPH z 10 na 14 %. V roce 2013 by měla narůst na 17,5 %. Zvyšování DPH bude nejspíše pokračovat, především kvůli obrovským mandatorním výdajům státu. Čtěte také: Důchodový účet míří ke krachu. DPH se bude muset zvýšit na 30 %

Společně s námi daně zvládnete snadno sami: Daňové formuláře ke stažení + kalkulačky.  

Dostal jsem dar. Jak ho zdanit?

U daru existují tři linie:

  • První linii tvoří příbuzní v řadě přímé (děti, rodiče, prarodiče) a manželé. 
  • Druhou linií jsou další příbuzní v řa­dě pobočné (sourozenci, synovci, neteře, strýcové) a manželé děti zeťové a snachy, děti manžela (nevlastní děti), rodiče manžela (tchán, tchyně), manželé rodičů (nevlastní rodiče) a osoby, které s nabyvatelem, dárcem nebo zůstavitelem žily nejméně po dobu jednoho roku před převodem ve společné domácnosti a které z tohoto důvodu pečovaly o společnou domácnost nebo byly odkázány výživou na dárce.
  • Třetí linií jsou všechny ostatní osoby.

Daňovou povinnost u darovací daně mají jen obdarování ze třetí linie. Nejnižší sazba daně dosahuje 7 % (pro majetek do 1 milionu Kč) a nejvyšší sazba daně činí 40 % (pro majetek nad 50 milionů Kč). 

Kdy se platí DPH? 

DPH je záležitost, která se řeší na všech stránkách týkajících se některého druhu podnikání. Zde uvádíme souhrn serveru podnikatel.cz: 

  • překročením obratu 1 milion Kč za předchozích 12 kalendářních měsíců,
  • členstvím ve sdružení, kde je některý z členů plátcem DPH,
  • nabytím majetku privatizací nebo prodejem podniku,
  • pokračováním v činnosti po zemřelém plátci,
  • pořízením zboží z jiného členského státu v EU v hodnotě nad 326 tisíc Kč, automobilu nebo zboží se spotřební daní,
  • přijetím služby od zahraniční osoby registrované k DPH jinde než v ČR, která nemá v ČR provozovnu, případně od osoby, která nemá v EU sídlo, místo podnikání, provozovnu, místo pobytu ani místo, kde se obvykle zdržuje, i když není registrována k DPH,
  • poskytnutím služby v jiném členském státě, pokud povinnost přiznat a zaplatit daň vzniká příjemci služby a z dalších důvodů uvedených v § 94 zákona o DPH.
  • zdroj: podnikatel.cz

Uvádí se starobní důchod do příjmů?

Pronajímáte si nemovitost nebo vedete jinou podnikatelskou činnost a zároveň pobíráte starobní důchod? Pak se tento starobní důchod do příjmu neuvádí. Uvádí se jen v případě, pokud přesáhne částku 288 tisíc korun za rok.

V případě, že příjmy ze zaměstnání, pronájmu nebo podnikání přesáhnou hranici 840 tisíc, je nutné důchod také zdanit. Tedy pokud si penzista vydělá k důchodu částku vyšší než je trojnásobek průměrné mzdy.

Dohoda o provedení práce a živnostenský list. Musím platit daně dvakrát?

Pracujete na dohodu o provedení práce, kde si vyděláte více než 10 000 Kč a k tomu podnikáte prostřednictvím živnostenského listu? Pak musíte pojistné platit. Pojistné je totiž „dvoukolejné“. To, že odvádíte daň jako živnostník, nemá vliv na povinnost zaměstnavatele odvádět za vás pojistné (v případě příjmů nad 10 000 Kč měsíčně). To znamená, že jako živnostník musíte pojistné odvádět také. V případě, že máte měsíční příjem při dohodě o provedení práce nižší než 10 000 Kč, pak se pojistné neodvádí.

Chcete ušetřit na daních a neplatit státu zbytečně moc? Přečtete si také: Tipy, jak ušetříte na daních

A co student s příjmy pod 15 000 Kč za rok ?

V tomto případě platí § 38g odst. 1 zákona o daních z příjmů. Daň nebo penále se nepředepíše a neplatí, nepřesáhne-li 200 Kč nebo celkové zdanitelné příjmy nečiní u fyzické osoby více než 15 000 Kč. To neplatí, byla-li z těchto příjmů vybrána daň nebo záloha na daň srážkou. To znamená, že pokud jsou příjmy studenta nižší než 15 000 Kč za rok, daňové přiznání nepodává. Počítají se celkové příjmy, nikoliv příjmy po odečtení výdajů.

Jak je to u příležitostných příjmů?

Jde-li o příjem z příležitostné činnosti nebo příležitostného pronájmu movitých věci do 20 000 Kč za rok, pak se tyto příjmy nedají ani neuvádějí do daňového přiznání. „Příležitostný příjem“ není v zákoně přesně definován.

Uplatnit náklady za auto?

V případě, že využíváte automobil k podnikání, lze uplatnit paušál ve výši 5000 korun (u auta i pro soukromou potřebu je to 4000 Kč) Paušál se uvádí v daňovém přiznání na řádku 102 v Příloze 1 (pro příjmy z pronájmu řádek 202 v Příloze 2). Maximálně lze paušál uplatnit u 3 silničních motorových vozidel. 

Pokud  chcete uplatnit veškeré náklady,  které s autem máte, můžete toho využít jen v případě, pokud auto využíváte jen k účelu podnikání. Pro uznání výdajů pro pohonné hmoty je nutné vést si knihu jízd.

Co hrozí v případě nepodání daňového přiznání?

V případě, že nestihnete podat daňové přiznání včas, nevyhnete se zaplacení pokuty. Minimálně zaplatíte 500 Kč a maximálně 300 000 Kč. 

Jaký paušál uplatňují finanční, umělecká a řemeslná povolání? 

Pokud umělec podniká na živnostenský list, jedná se o příjem ze živnosti, při kterém lze uplatnit 60% paušál. Pokud se jedná o finančního nebo daňové poradce, o živnost se nejedná a uplatňujete pouze 40% paušál. Řemeslné činnosti jsou na tom nejlépe, mohou uplatnit 80% výdajový paušál. 

Kdy OSVČ musí přejít z vedlejší na hlavní činnost?

Vedlejší činnost OSVČ je v případě, kdy je fyzická osoba zaměstnána, studuje, je na mateřské či rodičovské dovolené nebo pobírá starobní důchod. Výhodou je, že se nemusí platit tučné sociální pojistné. Zatímco v roce 2011 byla rozhodná částka stanovena 59 374 korun, pro rok 2012 dosahuje 60 329 korun. 

Mějte na zřeteli, že při překročení této částky ze z vedlejší činnosti stává hlavní a je nutné platit sociální pojistné. Přechod z vedlejšího na hlavní činnost se nevyplácí. Čtěte také: Přechod z OSVČ vedlejší na hlavní v průběhu roku se nevyplácí


skoleni_15_4

Na této poradně se podílel svými odpověďmi Jan Molím ze společnosti MIVO s.r.o.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).