Hlavní navigace

Daňová poradna: 10 situací, které vás už nepřekvapí

13. 2. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jak uplatnit výdajový paušál nebo náklady za auto? Daní se dary a kdy jako OSVČ musíte platit pojistné? A co vám může pomoci s vyplněním daňového přiznání? To a mnohem více najdete v daňové poradně.

Stovky tisíc lidí si už brzy budou lámat hlavu nad situacemi, které v souvislosti s daňovým přiznáním mohou nastat. Pojďme si probrat některé z nich:

Jak uplatnit výdajový paušál, odpočty či slevy

Máte zmatek, co každý pojem znamená? Raději zkusme příklad, který vám k pochopení těchto pojmů dopomůže.

Příklad: Živnostník v roce 2012 měl celkové příjmy ve výši 150 000 Kč a výdaje ve výši 50 000 Kč. Za životní pojištění ročně zaplatil 12 000 Kč, má jedno dítě, které živí.

Řešení: Výdaje živnostníka dosáhly 33,3 % jeho příjmů. V jeho případně však uplatníme výdajový paušál ve výši 60 % tj. jeho výdaje dosáhnou celkem 90 000 Kč, základ daně bude ve výši 60 000 Kč (150 000 – 90 000). Od základu daně odečteme odpočet 12 000 Kč za životní pojištění, dostaneme 48 000 Kč, ze kterých vypočteme 15% daň (48 000*0,15) tj. 7200 Kč.

Od této částky odečteme slevu na poplatníka ve výši 24 840 Kč. Kromě slevy na dítě však daň nemůže být záporná, což znamená, že při odečtení slevy na poplatníka bude daň 0, avšak po následném odečtení bonusu na dítě vyjde přeplatek ve výši 13 404 Kč, který nám bude vrácen. Souhrn výdajových paušálů, odečitatelných položek a slev najdete v článku: 9 tipů, jak ušetřit na daních 

Uplatněte náklady za auto

Pokud využíváte automobil k podnikání, pak si můžete uplatnit paušál ve výši 5000 korun (u auta i pro soukromou potřebu je to 4000 Kč) a to v řádku 201 v Příloze 1 (pro příjmy z pronájmu řádek 202 v Příloze 2). Maximálně však paušál můžete uplatnit u 3 silničních vozidel.

Náklady za auto můžete uplatnit jen v případě, pokud auto využíváte k účelu podnikání. Pro uznání výdajů za pohonné hmoty je nutné vést si knihu jízd.

Občas si příležitostně vydělávám jako autor

Pokud si vyděláváte jako příležitostní autoři a vaše příjmy nepřesáhly za kalendářní měsíc více než 7000 Kč, pak příjem nezdaňujete vy, ale plátce, který vám jej vyplácí. Znamená to, že vám na účet přijdou již zdaněné peníze.

Pokud by příjmy byly od 7001 Kč včetně od jednoho vydavatele, žádejte o rozložení platby této částky do dalšího měsíce. V případě, že příjmy pravidelně přesahují tuto hranici, budete muset podat daňové přiznání, kde se příjmy zdaní jako příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti. V případě, že máte živnostenský list, můžete v některých případech využít i 60% výdajový paušál.

Dostal jsem dar od blízké osoby. Mám jej zdanit?

U darů se rozlišují tři zařazení do skupin:

  • První linii tvoří příbuzní v řadě přímé (děti, rodiče, prarodiče) a manželé. 
  • Druhou linií jsou další příbuzní v řadě pobočné (sourozenci, synovci, neteře, strýcové) a manželé dětí, zeťové a snachy, děti manžela (nevlastní děti), rodiče manžela (tchán, tchyně), manželé rodičů (nevlastní rodiče) a osoby, které s nabyvatelem, dárcem nebo zůstavitelem žily nejméně po dobu jednoho roku před převodem ve společné domácnosti a které z tohoto důvodu pečovaly o společnou domácnost nebo byly odkázány výživou na dárce.
  • Třetí linií jsou všechny ostatní osoby.

Daňová povinnost vzniká jen při obdarování u třetí linie. Nejnižší sazba daně dosahuje 7 % (pro majetek do 1 milionu Kč) a nejvyšší sazba daně činí 40 % (pro majetek nad 50 milionů Kč).Více o dani dědické a darovací.

Spočítejte si

Daňové přiznání 2013

Daň z nemovitostí nebo daň z příjmu? Máme pro vás kompletního daňového průvodce.

Nevím si s vyplněním daňového přiznání rady

Pokud pro vás vyplnění daňového přiznání není jednoduché, zkuste naši kalkulačku, která vám výrazně ulehčí práci. Pomoci vám můžou také interaktivní daňové formuláře.

Kdy jako OSVČ přejdu z vedlejší činnosti na hlavní? A musím platit pojistné? 

Pro vedlejší činnost je pro rok 2012 stanovena rozhodná částka ve výši 60 329 korun, při které neplatíte sociální pojištění. Zdravotní pojištění však platit musíte a činí 13,5 % z vyměřovacího základu, který se určí z přehledu příjmů a výdajů, kdy od příjmů odečtete výdaje. Vyměřovací základ poté tvoří 50 % z tohoto rozdílu. Přechod z vedlejší na hlavní činnost se ale nevyplatí. Čtěte také: Přechod z OSVČ vedlejší na hlavní v průběhu roku se nevyplácí

Abyste mohli být OSVČ na vedlejší činnost, pak musíte splňovat jeden z následujících požadavků: pracovat, studovat (pouze do 26 let), být na mateřské či rodičovské dovolené, pečovat o postižené dítě, pobírat starobní důchod nebo být na vojenské službě.

Starobní důchod a daňové přiznání

Pro rok 2012 se starobní důchod do příjmů neuvádí, pokud nepřesáhne částku 288 000 Kč za rok. Pokud příjmy ze zaměstnání, pronájmu nebo podnikání přesáhnou hranici 840 000 Kč, je nutné důchod také zdanit, a to i v případě, že důchod nedosahuje trojnásobku minimální mzdy.

Kdy nemusíte podávat daňové přiznání?

Pokud jste v roce 2012 měli příležitostní příjem z činnosti nebo pronájmu movitých věcí (například garáže) do 20 000 Kč, pak nemusíte tyto příjmy uvádět do daňového přiznání. „Příležitostný příjem“ není v zákoně přesně definován.

Jak získám přeplatek?

Přeplatek na dani můžete získat pouze v případě, že ho realizujete při uplatnění bonusu na dítě ve výši 13 404 korun ročně, je-li dítě zdravotně postižené, pak činí sleva 26 808 Kč. U ostatních slev není možné získat daňový bonus (daň tedy nebude záporná).

dan_z_prijmu

Mám příjmy z cenných papírů. Jak je mám zdanit?

Příjmy z prodeje cenných papírů jsou zdaněné 15% daní z příjmů. Od výnosu je tak nutné odečíst nákupní cenu, která bude navýšena o veškeré náklady, které byly uhrazeny (například transakční poplatky za nákup a prodej). V případě však, že jste akcie drželi déle než 6 měsíců v roce 2012, pak jste překročili „časový test“ a žádnou daň platit nemusíte.

Dividendy jsou daněny 15% daní ze strany emitenta (akciovou společnosti). Na účet vám tak přijde částka o tuto daň krácená, tudíž zdanění dividend řešit nemusíte. Vzorový příklad najdete v článku: Jak na příjmy z pronájmu a prodeje cenných papírů?

Považujete u nás daně za složité?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).