Hlavní navigace

Daně: neplaťte zbytečně víc!

27. 12. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Konec roku se blíží a ubývá času na legální snížení daní na poslední chvíli. Spoříte si ve fondu na penzi? Máte životní pojistku? Nezapomeňte se před koncem roku postarat, abyste na daních neplatili zbytečně víc, než je nutné! Můžete tak ušetřit tisíce korun!

Bez daní by stát, jak ho známe v současné podobě, zřejmě dlouho nefungoval. Každý, kdo vydělává, musí pravidelně přispívat do bezedné státní kasy. Zákony nám ale nabízejí několik způsobů, jak si daně na poslední chvíli snížit.

Penzijní připojištění

Máte penzijní připojištění? Pokud vám po Vánocích zbyly nějaké přebytečné finance, můžete se těšit, že při jarním zúčtování daně z příjmu získáte navíc pár tisícovek. Ve dvanácti penzijních fondech, které zbyly z původních více než čtyřiceti, si spoří 2,7 milionu lidí – to znamená více než čtvrtina obyvatel České republiky a více než polovina práceschopné populace.

Účelem penzijního připojištění je sice zabezpečení ve stáří, ale v současné době jsou hlavními motivy střadatelů státní příspěvek a možnost snížit si daně. Daňová úspora není zanedbatelná. Samozřejmě platí, že čím vyšší je daňová zátěž, tím vyšší je následně úspora při placení daní. Lidé s vyššími příjmy, kteří mají i vyšší daňové zatížení, tak mohou za rok v ideálním případě ušetřit až 3840 Kč. Pokud se k této částce připočte pravidelná měsíční státní podpora 150 Kč, roční přínos z penzijního připojištění může být 5 640 Kč. Jak na to?

Zákon o daních z příjmů každému účastníkovi penzijního spoření vedenému se státní podporou umožňuje odečíst si ze svého daňového základu až 12 000 Kč za rok. Maximálního odpočtu dosáhne klient, který za rok na účet vloží 18 000 Kč – od celkového součtu příspěvků za kalendářní rok (což by v ideálním případě mělo být 18 000 Kč) se musí podle zákona odečíst 6000 Kč. Z toho vyplývá, že klient, který pravidelně spoří jen 500 korun měsíčně a na konci roku na účet nevloží mimořádný vklad, si daňový základ snížit nemůže.

Pro řadu klientů je těžké vkládat pravidelně vyšší měsíční splátky. Kdo však na konci roku zjistí, že mu volných finančních prostředků přebývá a na účtu má vloženo méně než 18 000 korun, může využít práva mimořádné splátky. Pokud tedy spoří výše zmíněných 500 Kč měsíčně, zbývá mu pro maximální daňový odpočet na účet koncem roku doplatit 12 000 Kč.

Peníze nestačí pouze doplatit, penzijní fond musíte upozornit, že jste na svůj účet vložili mimořádný vklad z důvodu daňového odpočtu a musíte definovat období, do kterého chcete příspěvek započítat. Penzijní fond vám následně v lednu zašle potvrzení o celkové výši plateb za uplynulý kalendářní rok. Pokud si chcete odpočet uplatnit, je nutné toto potvrzení přiložit k daňovému přiznání.

Životní pojištění

U životního pojištění je vlivem novely zákona vše poněkud složitější a výhodnost daňového odpočtu není vlivem přísných kriterií tak jednoznačná. Aby si střadatel mohl uplatnit maximální odpočet celkem 12 000 Kč za kalendářní rok, musí splnit celou řadu podmínek.

Daňový odpočet se týká jen soukromých pojistek se spořící složkou, kde je shodná osoba poplatníka, pojistníka a pojištěného – tedy toho, kdo platí, kdo smlouvu uzavřel a kdo je pojištěn. Daně si mohou snížit pouze majitelé životního pojištění pro případ dožití, pro případ smrti nebo dožití a smluv na důchodové pojištění. Navíc se daňový odpočet nevztahuje na rizikovou složku pojistky, pojistné zaplacené za rizikové připojištění tedy nelze zahrnout do odpočítávané částky.

Další podmínkou je sjednání výplaty pojistného plnění důchodu či jednorázového plnění až po 60 měsících od uzavření smlouvy a současně nejdříve v kalendářním roce, v jehož průběhu dosáhne poplatník věku 60 let.

Posledním omezením je stanovení povinné výše minimální pojistné částky. U smluv pro případ dožití s pojistnou dobou od 5 do 15 let musí být minimální pojistná částka 40 000 Kč, pro delší smlouvy minimálně 70 000 Kč.

skoleni_15_4

Pokud podmínky jeden rok splníte, snížíte si daně a následně smlouvu změníte – například když pojistnou smlouvu předčasně vypovíte – musíte si svůj příjem o odpovídající sumu opět navýšit.

Od daňového základu je možné odečíst maximálně 12 000 Kč za kalendářní rok. Pokud vám na životní pojištění přispívá zaměstnavatel, může si odpočet uplatnit i on – tentokrát do výše osmi tisíc korun za každého zaměstnance.

Motivuje vás možnost daňového odpočtu k vyššímu spoření?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).