Hlavní navigace

Co vlastně nabízejí banky?

14. 8. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Orientovat se v nabídce bank, stavební spořitelen, pojišťoven, penzijních fondů nebo leasingových společností není žádná legrace. Zjistit přesné a konkrétní informace je často nad lidské síly. Naštěstí existuje způsob, jak si usnadnit cestu.

V dalším pokračování našeho seriálu, ve kterém vám představujeme možnosti finančního serveru Měšec, se zaměříme na naši rozsáhlou databázi, která čítá tisíce položek nejrůznějšího druhu a je vybavena i podrobným poznámkovým aparátem.

Měšec je rozdělen přibližně do padesáti tématických oblastí (platební karty, stavební spoření, penzijní připojištění, leasing atd.) a většina jich obsahuje přehled toho, co jednotlivé instituce v daném směru svým klientům nabízejí. Tento přehled najdete na základní stránce vybrané oblasti pod názvem aktuální nabídka.

porovnani 2

A tak kliknete-li například na aktuální nabídku v oblasti stavební spoření, zjistíte, že v současné době máte na výběr z nabídky šesti stavebních spořitelen, které pro vás dohromady připravily zhruba dvacítku produktů.

porovnani 1

Pak už záleží na vás, kolik z produktů z této dvacítky zvolíte k podrobnějšímu zkoumání. Vybrat můžete jeden, pět nebo třeba všechny, ovšem v případě, že zvolíte více než tři, systém vás taktně upozorní, že tak činíte na vlastní zodpovědnost, protože stránky Měšce bohužel nejsou „roztahovací“ a více produktů najednou nezobrazí v plné kráse – k jejich prohlížení bohužel budete muset využít spodní posuvné lišty. porovnani 3

Stejná pravidla platí pro všechny oblasti, ať už se jedná o ty „objemné“ s širokou nabídkou mnoha produktů (př. platební karty), nebo o ty „střídmější“, kde je zastoupeno třeba jen několik společností (př. splátkový prodej, homebanking).

Ve všech oblastech byste měli získat komplexní přehled o tom, jaké jsou vaše možnosti, co všechno finanční instituce nabízejí, jaká kriteria jsou pro jejich srovnání důležitá, a můžete je skutečně vzájemně porovnat. Částečně k tomu můžete využít našich žebříčků, které jsme představovali nedávno, ovšem žebříčky většinou srovnávají jen vybrané vlastnosti produktů, kdežto pod přehledem aktuální nabídky uvidíte všechny produkty v plné kráse.

Přehled aktuální nabídky je vytvořen jako tabulka, tedy jako standardizovaná záležitost, do níž se mají vejít všechny produkty, které jsou aktuálně na trhu; a to tak, aby se daly snadno srovnávat. Ovšem vzhledem k tomu, že finanční instituce se často chtějí vzájemně odlišit, jejich nabídky bývají individualizované, specifické a s mnoha výjimkami a dílčími vylepšeními, a tak vlastně není možné do jednoho řádku vepsat jenom strohá čísla bez vysvětlení.

Naštěstí i na to lze vyzrát – pokud je takové vysvětlení nutné (a že bývá často), poznáte to podle toho, že v buňce tabulky uvidíte malý žlutý otazníček. Po kliknutí se vám zobrazí nové okno s vysvětlující poznámkou.

skoleni_15_4

Přehledu aktuálních nabídek se také týkají některé novinky, které jsme zavedli s červencovým spuštěním nové podoby našeho serveru. Nově je ke každému produktu připojena anketa, ve které můžete vyjádřit, zda jste s ním spokojeni. Konkrétní zkušenost, a tedy cennou radu ostatním čtenářům, můžete také připojit v diskusi pod každým produktem.

porovnani 4

Jak již bylo řečeno, počet databázových položek týkajících se nabídky finančních institucí jde do tisíců. Ze všech sil se snažíme, aby co možná všechny byly pravdivé a aktuální. A přestože nic není úplně dokonalé (uhlídat všechny detailní úpravy sazebníku, drobné výjimky v obchodních podmínkách nebo nečekané změny v nabídce opravdu není technicky možné), věříme, že náš přehled aktuální nabídek vám vždy umožní zorientovat se a pomůže s výběrem toho, co právě hledáte.

Využíváte na Měšci přehled aktuálních nabídek?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).