Hlavní navigace

Co vám prozradí domácí účetnictví?

31. 8. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Jste bohatí? A co to znamená právě pro vás? Naučte se nad penězi přemýšlet, abyste se svými představami bohatství aspoň přiblížili.

Občas mluvím s různými lidmi o penězích a vyptávám se jich na jejich názory. Jednou z věcí, které mě na lidech zajímají, je jejich představa o bohatství.

Jsem bohatý?

Rozhovor probíhá typicky například takto. Na otázku: Co si představuješ pod pojmem ‚být bohatý‘? se mi často dostává odpovědi: To se mi nikdy nepodaří, já nekradu jako někdo.

Odpověď naznačuje několik věcí. Že si dotyčný nevěří, nemá za cíl zbohatnout, myslí si, že mít peníze je špatné nebo je přesvědčen, že vinu za jeho chudobu nesou ti ostatní.

Takoví lidé o bohatství nikdy nepřemýšleli a „bohatství“ je pro ně jen prázdné slovo bez významu. Trochu lepší představu o bohatství už naznačuje odpověď: Tak asi… abych měl moc peněz. Na dotaz kolik peněz to znamená se mi dostává odpovědi: Hm, milión.

To už je lepší – pořád žádný cíl, žádný sebedůvěra, ale aspoň že ty peníze už nesmrdí.

Tak pokračujeme. Na dotaz co by s tím miliónem dotyčný dělal, získáme odpověď: Já už bych si věděl rady.

Vypadá to na utrácení… veliké utrácení. A nakonec dotyčný skončí opět na nule.

Jak by vlastně měla znít odpověď na otázku Jsem bohatý?

I když se počítáním peněz zabývám opravdu hodně dlouho, až poměrně nedávno mě napadlo si takovou otázku vůbec položit. Je to milión na účtu? Pro většinu lidí je to nepředstavitelná částka, ale pro Rotšílda by to znamenalo osobní bankrot. Tak je to deset miliónů? To je ještě nepředstavitelnější… a pořád to nedává odpověď, kde je ta hranice. Rotšíld už sice s deseti milióny nebankrotuje, ale pořád si říká „Nic moc“ (pane Rotšílde, s vámi bych si chtěl rozumět). Aspoň už je jasné, že ta hranice je pro každého jinde. Ale kde?

Nakonec jsem jednu vyhovující odpověď našel a vzal jsem ji za vlastní: Bohatý je ten, kdo má tolik peněz, že až do konce svého života nemusí pracovat.

Definici bohatství tedy máme na světě a nyní se podíváme, jaké informace lze z účetnictví vyčíst, a jestli by nám účetnictví dokázalo dát odpověď na základní otázku života, vesmíru a vůbec.

Čisté jmění

První věcí, kterou byste měli v podvojném účetnictví sledovat, je vaše čisté jmění. Jak jsme si ukázali v minulé části seriálu o podvojném účetnictví, čisté jmění se počítá jako rozdíl mezi aktivy a pasivy.  Čtěte více: Hrneček a voda. Návod, na rodinné finance

Jinými slovy řečeno: chcete-li být „bohatí“, váš (finanční) majetek by měl několikanásobně převyšovat vaše dluhy. Můžete mít patrovou vilu, luxusní bourák a hodně nadprůměrný plat a sousedy závistí zelené, ale pokud je vila zatížená hypotékou, jste pořád v jednou nohou v bankrotu – nejste bohatí. Lépe je na tom skromný milionář ve vlastním bytě, s investicemi ve výnosných aktivech.

Ale s další výplatou umoříte zase kousek dluhu a na účtu přibudou další naspořené korunky, takže vaše čisté jmění roste a jednoho krásného dne se přehoupne do kladných čísel. Ten den můžete slavit, protože pravděpodobnost, že o dům přijdete, je nyní mnohem nižší.

Příjmy, výdaje a zisk

V předchozím odstavci jsem zdůraznil slovo „roste“ – ale údaje o aktivech a pasivech jsou statické, platné v jeden konkrétní časový okamžik (Různé účetní programy vám však většinou i přesto umožní sledovat vývoj čistého jmění v čase). Čtěte více: Zkuste si domácí podvojné účetnictví

Proto dalším důležitým údajem, který byste měli sledovat, je rychlost změn vašeho čistého jmění. Ta se nejsnáze zjistí z výkazů o příjmech a výdajích – jejich rozdíl vytváří vaši ztrátu nebo zisk. Tyto údaje se vždy vztahují k nějakému času. Podáváte-li daňové přiznání, budou vás zajímat informace za celý rok. Jednotku zisku v takovém případě můžete vyjádřit jako Kč/rok. V běžném životě vás mohou zajímat spíš údaje za mnohem kratší období, nejčastěji asi měsíc.

Nyní už toho víte dost, abyste si dokázali zodpovědět na otázku Jsem bohatý?

Jednoduše vezmete své čisté jmění a vydělíte ročním ziskem – pokud máte finanční rezervu na příštích sto let, jste bohatí. Skutečnost nemusí být takto jednoduchá, ale z dobře vedeného účetnictví snadno poznáte, které příjmy musíte ze zisku odečíst (mají svůj původ v práci), a které výdaje můžete omezit.

Cesta k bohatství

Ať už budete považovat za bohatství cokoli – plné konto, spokojenou rodinu nebo vychované děti, základní milníky na cestě k úspěchu jsou vždy podobné:

  • Vyhlédněte si svůj cíl
  • Prozkoumejte cestu a identifikujte překážky
  • Odstraňte nebo obejděte překážky a vytrvejte na cestě vpřed

Za svůj cíl si můžete stanovit například svůj první milión, svůj druhý milión, zbohatnutí dle definice výše, splacení hypotéky nebo třeba jen vybřednutí z dluhů. Bez cíle si vedete účetnictví zbytečně. Právě váš cíl je tím motorem, který vás nutí říkat věci jako: Od mé vysněné roční cesty po Tichomoří mě dělí už jen sto tisíc, a který vás přiměje vyhýbat se lidem s projevy jako V tomto státě mohou zbohatnout jenom zloději a podvodníci. Pane vrchní, ještě jednu rundu.

Účetnictví vám ukáže stav vašeho majetku a z výkazů příjmů a výdajů můžete snadno vyčíst své finanční zvyklosti. Šetříte-li na cestu po Tichomoří, jistě vás budou zajímat vaše současné životní náklady, budete se snažit hledat rezervy a nepodstatné výdaje odsunete stranou, jenom abyste se svému cíli přiblížili rychleji. Uvidíte-li, že pouhými úsporami na cíl nedosáhnete, začnete hledat i cesty pro zvýšení příjmu.

Účetnictví dokáže ještě jednu věc, která není na první pohled vůbec patrná – naučí vás nad penězi přemýšlet. Pokud začnete účetnictví používat a vytrváte dostatečně dlouho, váš pohled na vlastní finance i na sebe samého se může od základu změnit – uvědomíte si, že ve většině případů jste to právě vy, kdo představuje pro vaše finance to největší nebezpečí. V účetnictví to totiž dostanete černé na bílém.

Účetní programy

Ve svém životě jsem vyzkoušel množství různých účetních programů určených pro domácnost. Jejich výběr byl silně ovlivněn skutečností, že jsem čistě linuxový tvor, ale většinu aplikací, které jsem zkoušel, je možné provozovat i ve Windows.

KMyMoney

KMyMoney je beze sporu formulí jedna v oboru domácího účetnictví. Lepší program v Linuxu prostě nenajdete. Mluví s vámi česky, připomene vám vaše naplánované platby, umí pracovat s cennými papíry a s cizí měnou, snadno můžete tvořit rozpočty a umí vytvářet i různé předpovědi. V češtině si můžete na Abclinuxu přečíst o KMyMoney rozsáhlý seriál a pokud projeví o hotový rukopis zájem nějaké nakladatelství, možná vyjde i kniha. S provozováním ve Windows nejsou žádné problémy, i když samotná instalace je trochu zdlouhavá.

KMyMoney používám s velkou oblibou už řadu let.

Domácí stránka: http://kmymoney2.sourceforge.net/
Instalační balíky: http://windows.kde.org/
Seriál o KMyMoney v češtině: http://www.abclinuxu.cz/se­rialy/kmymoney-uctujte-v-linuxu

GnuCash

Zatímco KMyMoney je poměrně specializovaná záležitost, GnuCash je velmi obecně vytvořené účetnictví, které vám umožní velmi kreativní vedení domácích financí. Na druhou stranu je ovládání méně návodné a někdy až příliš přímočaré. Svými vlastnostmi se snaží proniknout i do oblasti malého podnikání. Ve Windows se dá používat bez problémů.

Domácí stránka: http://www.gnucash.org
Seriál o GnuCash v češtině: http://www.abclinuxu.cz/se­rialy/gnucash-domaci-ucetnictvi-na-urovni

Účetnictví GnuCash jsem používal několik roků. Ve srovnání s KMyMoney vyniká především množstvím různých výstupů a grafů, ale jeho složitost je pro domácí použití odsouvá na druhou kolej.

Skrooge

Toto účetnictví jsem nikdy nepoužíval, ale pár dní jsem je zkoušel a rozhodně mě zaujalo. Svými možnostmi se pravděpodobně vyrovná účetnictvím KMyMoney i GnuCash. Účetnictví je součástí stejného instalačního balíku jako KMyMoney (KDE).

Domácí stránka: http://skrooge.org
Instalační balíky: http://windows.kde.org/

Grisbi

Přijdou-li vám předchozí programy složité a špatně nastavitelné, možná vám vyhoví řádově jednodušší Grisbi. Vzhledem k mým nárokům je toto účetnictví až příliš jednoduché, ale určitě vám poslouží lépe než tabulka v excelu.

Domácí stránka: http://www.grisbi.org/

Homebank

Na internetu mi relativně hodně lidí psalo, že své domácí finance spravuje v programu Homebank. Mně toto účetnictví naprosto nevyhovuje (chybí akcie, cizí měny a schvalování účtů a ani překlady nejsou právě špičkové). Překvapilo mě však, kolik lidí je i přes tyto nedostatky používá. Účetnictví Homebank bych vyhodnotil jedním slovem: jednoduché. Možná je to právě ta jednoduchost, která vydobyla účetnictví Homebank jeho místo.

dan_z_prijmu

Domácí stránka: http://homebank.free.fr/

Závěr

Podvojné účetnictví je zcela nepostradatelné pro vedení podnikových financí. Jenže firemní účetnictví je často velmi složitý nástroj plnící desítky různých funkcí, díky čemuž se zažila představa, že je složité i podvojné účetnictví. Není to pravda – podvojné účetnictví je jednodušší, než si dovedete představit. Chcete-li mít o svých osobních a rodinných financích špičkový přehled, neztrácejte čas s čímkoliv jednodušším.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).